CREED: LEGENDA JE ROĐENA

REDATELJ: Ryan Coogler
GLAVNE ULOGE: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson,
TRAJANJE: 133 minute

“Time takes everybody out; time’s undefeated” – Rocky Balboa

Godina 2015. donijela je dva boksačka filma koji su najavama izazvali veliku pažnju i komentare ljubitelja filma. Southpaw , iliti “Lijevi kroše” kako je domaći distributer nazvao film, stigao je u kino dvorane nakon nepravednog izostavljanja Jake Gyllenhaala i “Noćnih kronika” na prošlogodišnjim dodjelama “Oscara”. Najave i priča filma izgledali su kao da bi “Southpaw” mogao biti konkurentan za ovogodišnje filmske nagrade. Projekt koji su ljubitelji filma očekivali s velikim nestrpljenjem. Drugi film koji tematizira boks dočekan je rezerviranije. Najava novog filma serijala o Rockyju Balboi izazivala je komentare poput “recikliranje priče koja je odavno ispričana” i “još jedan nastavak koji želi zaraditi na račun popularnosti prethodnih filmova iz serijala”. No čudni su putevi filmski pa je priča o boksu na filmu godine 2015 imala neočekivani rasplet. Southpaw se utopio u lažnim emocijama i ubrzo su, iako je Gyllenhaal ponovo odradio vrlo dobar posao, utihnule ambicije, priče o nominacijama i nagradama. Film je zaradio oko 90 milijuna dolara u svjetskoj distribuciji (budžet oko 30 milijuna) što također nije bio razlog za slavlje. Za razliku od “Lijevog krošea”, “Creed” je postao jedno od najugodnijih iznenađenja godine. Većina kritičara napisalo je hvalospjeve o filmu, štovatelji lika i djela Rockyja Balboe digli su palac gore za novi film serijala. Film je ostvario i solidnu zaradu u svjetskim kinima. Sylvester Stallone okrenuo je novu stranicu u priči o najpoznatijem filmskom boksaču i snimio film koji spada među najbolje u serijalu.

Početak filma vraća nas u 1998 godinu. Adonis Johnson ponovo se potukao s vršnjacima. Dječaka odluči usvojiti Mary Anne (Phylicia Rashad) uz jedan uvjet; bez obračuna, tučnjava. Godinama kasnije,  Adonis ima uspješnu karijeru i napreduje u poslu. No upravo u trenutku kada dobiva promaknuće Adonis daje otkaz. Želi postati borac, boksati. Ne uspijeva pronaći trenera i kreće na put. Put kojem je cilj pronaći Rockyja Balbou (Sylvester Stallone). Susreće Rockyja koji isprva odbija trenirati Adonisa. No mladi borac ima ponudu koju je Rockyju nemoguće odbiti. On je sin Apolla Creeda, najvećeg Rockyjevog suparnika, trenera i prijatelja….

Redatelj filma Ryan Coogler (“Fruitvale Station”) snimio je film koji daje dostojnu posvetu prethodnim filmovima serijala odnosno nastavlja priču o Rockyju Balboi, ali i razvija potpuno novog glavnog protagonista. Film sadrži brojne detalje koje podsjećaju na Rockyjev rivalitet i prijateljstvo s  Creedom starijim. Također imamo i podsjetnik na metode Mickeyja, legendarnog Rockyjevog trenera kojega je tumačio Burgess Meredith. Ljubitelji serijala mogu biti zadovoljni Cooglerovim poštovanjem prema serijalu, liku i djelu Rockyja Balboe i Apollo Creeda.

Coogler, kojemu je Stallone prepustio redateljsko-scenarističku kontrolu projekta, uvodi novi lik koji , obzirom na događanja iz prethodnih filmova i Rockyevu dob, serijalu donosi svježu krv. Redatelj vješto izbjegava Adonisa ukalupiti u standarde koje često nose filmovi o sportašima, posebno kada je riječ o boksu. Znate ono, dečko iz siromašnog kvarta uz krv, znoj i suze uspijeva ostvariti karijeru. Coogler zna da kada bi Adonis imao takvu sudbinu bio bi zapravo novi Rocky što bi filmu dalo elemente repeticije. Adonis je mladi čovjek koji gradi uspješnu poslovnu karijeru. ali želi boksati. Za to ima najmanje dva motiva. Prvi motiv je opipljivo ljudski, svatko od nas teži takvom životu. On se želi baviti boksom jer voli boks i, kako govori Bianca izabranica njegova srca, “tako se osjeća živim”. Drugi razlog još je snažniji. Želi dokazati da nije pogreška, da dostojno može nositi prezime Creed, ali i pobjeći iz sjene slavnog oca.

Adonis je centralna figura filma, ali redatelj ne zanemaruje karakterizaciju Biance i Rockyja. Interakcija odnosno kemija između likova izvrsno funkcionira i cijelim trajanjem film ima melodramatski ton. Redatelj uspješno izbjegava patetiku, emocije su iskrene što je zasluga vrlo dobro napisanih likova i uvjerljivih glumačkih interpretacija.

Svi koji su voljeli i vole serijal o Rockyu zbog obračuna u ringu i prikaza svijeta boksa iza kulisa nemaju razloga za brigu. Treninzi su snimljeni na prepoznatljiv “rockijevski” način (da, i Adonis je morao loviti kokoš). Borba Adonisa i “Pretty” Rickyja Conlana (vrlo dobri Tony Bellew) sadrži tenziju, napetost i dramatiku dostojnu borbe za titulu. Adonis i Conlan suparnici su, ali potpuno različiti izvan ringa. Coogler je suprotstavio borce, ali i karaktere. Poput Rona Howarda u priči o Laudi i Jamesu Huntu u filmu “Utrka života” (Rush).

“Creed: Legenda je rođena” zaslužio je poneku nagradu i(li) nominaciju više. Glumačka trojka obavila je izvrstan posao. Michael B. Jordan trebao je biti među nominiranima za “Oscara” u kategoriji najbolje glavne muške uloge. Uloga Adonisa potvrda je vrijednosti mladog (Jordan je rođen 1987 godine) američkog glumca. Tessa Thompson odmjerena je i uvjerljiva u ulozi Biance mlade žene koje se mora nositi s vlastitim demonima….

Četrdeset godina nakon premijere prvog “Rockyja” Stallone je ponovo nominiran za “Oscara”. Stallone je nominaciju zaslužio izvrsnom interpretacijom vremešnog, bivšeg boksača kojemu je Adonis iskra koja pali vatru starih uspomena i sjećanje na prošla vremena. Stalloneova interpretacija (u kombinaciji s Cooglerovom režijom) emotivna je, s nekoliko scena koje zauvijek ostaju u sjećanju ljubitelja serijala (npr. Rockyev posjet groblju, završna scena s Adonisom). Iako je konkurencija u kategoriji sporedne muške uloge žestoka Stallone je zaslužio nagradu koja bi perfektno zaokružila priču o velikom filmašu. Navijam(o) da Stallone uzme nagradu i da Adonis Creed ponovo uđe u ring. S Rockyjem kao trenerom.

OCJENA: 8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)