CRNA MISA

REDATELJ: Scott Cooper
GLAVNE ULOGE: Johnny Depp, Joel Edgerton, Benedict Cumberbatch, Peter Sarsgaard, Kevin Bacon
TRAJANJE: 120 minuta
NAZIV ORIGINALA: Black Mass

“Ako nitko nije vidio, nije se dogodilo” – James “Whitey” Bulger

“Neprijatelj mojega neprijatelja moj je prijatelj” – kaže stara, često istinita izreka. Upravo tako razmišljao je James “Whitey” Bulger, Irac sa stalnim boravištem u SAD. Whitey je svojedobno bio “kralj podzemlja” u Bostonu. Bulger nije ni prvi ni zadnji koji je postao gangsterski šef nekog kvarta, grada, pokrajine ili države. Razlika između Bulgera i većine ostalih mafijaških šefova leži u činjenici da  je Whitey gangstersku karijeru gradio uz pomoć agenata FBIa. Ne, nije riječ o mitu i korupciji; Bulger i agent John Connolly slopili su sporazum (upravo je Whitey inzistirao da je riječ o sporazumu iako je jasno da je kriminalac postao i ostao policijski doušnik) prema kojem se Bulgeru toleriraju kriminalne aktivnosti (uz uvjet da nema ubojstava) a za uzvrat Connolly dobija informacije o talijanskoj mafiji.

Cijelu priču zabilježili su Dick Lehr i Gerard O’Neill u knjizi “Black Mass: The Unthold Story of an Unholy Aliance Between The FBI and Irish Mob” koja je poslužila kao predložak za snimanje filma.

“Crna misa” projekt je koji se dugo pripremao. Prvi izbor za glavnu ulogu bio je Guy Pearce, nakon njegovog odustajanja sramežljivo se spominjao Leonardo Di Caprio da bi konačni izbor postao Johnny Depp. Deppu, koji ima gangsterska filmska iskustva (“Gangsteri)”, “Bijeli prah”), uloga “Whiteya” Bulgera bila je potrebna kako bi povratio samopouzdanje nakon nekoliko projekata u kojima ćemo glumca pamtiti prije svega po (pre)našmikanom licu (“U šumi”, “Sjene tame”….). Depp nije razočarao. Iako je za transformaciju u Bulgera ponovno upotrebljena pristojna količina šminke ovoga puta to ima smisla. Glumac je pretvoren u kriminalca demonskog pogleda, nasilnika koji postaje gangsterski šef. Depp je dobar u glavnoj ulozi i može se reći da je njegova interpretacija najveća vrijednost “Crne mise”.

Prema informacijama koje su se pojavile na internetu postoji trosatna verzija “Crne mise” koja nikada nije stigla do kino dvorana. Iako film sadrži nekoliko izvrsnih trenutaka (Bulgerov odgoj, razgovor o načinu pripreme hrane tijekom gangsterske večere….) teško se oteti dojmu da je Bulgerova životna priča znantno kompleksnija od radnje filma. Uz nevjerojatnu doušničku priču postoje i zanimljive Whiteyeve obiteljske veze. Puno je detalja priče koji su zaslužili više minuta. Velika je vjerojatnost da produžena verzija filma sadrži detalje koji bi detaljnije prikazali uzroke i posljedice slučaja Bulger.

Iako je “Crna misa” najavljena prvenstveno kao priča o Bulgeru film je bogat likovima od kojih su neki jednako zanimljivi kao i Whitey. To se posebno odnosi na agenta Connollya (još jedno dobro izdanje Joela Edgertona). Connolly je pokretač savezništva između FBI i Bulgera, čovjek rastrgan između lojalnosti prijatelju i posla. U filmu se spominje i medijsko-politički kontekst cijelog slučaja, ali vrlo sažeto.

“Crna misa” ambiciozan je projekt. Želi se što više približiti gangsterskim klasicima kao što su “Dobri momci”. Međutim film je inferioran gangsterskim klasicima iz nekoliko razloga. Najvažniji je prikaz glavnog junaka. Veliki gangsterski filmovi popularnost, naklonost publike nisu dobili zbog glorificiranja kriminalaca. Njihova vrijednost, između ostalog, prepoznaje se u karakterizaciji likova, njihovim pravilima ponašanja koja su im dala ljudskost i empatiju gledatelja. Prisjetimo se Don Corleonea njegove brige za obitelj i odbijanja da se bavi trgovinom narkoticima, Carlita Brigantea i načina na koji vraća usluge ili Jamesa Conwaya kojemu je prva zapovijed da “nikad ne cinkaš prijatelje”. Odanost i vjernost su teme koje možemo pronaći u svim velikim gangsterskim filmovima. Za razliku od navedenih likova Bulger je bio (ako je vjerovati filmu) običan nasilnik, uma sprženog od LSDa, čovjek koji ne vjeruje nikome, spreman “prijateljski” sprašiti metak u glavu najbližim suradnicima zbog banalne svađe.

Čak i u trenucima obiteljske tragedije Bulger reagira rabijantno, nasilno bez razumijevanja za osobu koja se nalazi u jednako teškoj situaciji. Bugerovo ponašanje često je iracionalno suprotno interesima njegove organizacije. Suradnja s FBi nije potez velikog kombinatora nego jedini način na koji je Whitey mogao postati kralj podzemlja. Znamo svi, drukeri, cinkeri i doušnici nisu omiljeno društvo običnim smrtnicima a kamoli kriminalcima.
“Crna misa” projekt je koji, unatoč jednoj od najboljih uloga u karijeri Johnnya Deppa,  nije ispunio očekivanja.

OCJENA: 7

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)