REDATELJ: Alfonso Gomez-Rejon
GLAVNE ULOGE: Thomas Mann, Olivia Cooke, RJ Cyler, Jon Berthnal, Connie Briton, Nick Offerman, Molly Shannon
TRAJANJE: 105 minuta
NAZIV ORIGINALA: Me and Earl and the Dying Girl

“Ne znam kako da ispričam ovu priču” – Greg

Greg je pred velikom životnom odlukom. Počela je posljednja godina srednje škole i uskoro bi trebao odabrati fakultet koji će pokušati upisati. Međutim, Greg ne razbija glavu fakultetom. On je povučen, pomalo neprilagođen klinac koji dane provodi družeći se s jedinim prijateljem Earlom. Greg i Earl imaju zanimljiv hobi; snimaju svoje verzije, parodije poznatih filmova. Jednoga dana Greg odlazi u posjet školskoj kolegici. Nije oduševljen odlaskom kod Rachel, ali majka je inzistirala. Rachel je teško bolesna i kako kaže Gregova majka “možda joj treba društvo”. Isprva Rachel ne želi razgovarati s Gregom, ali oboje ne žele razočarati plemenitu majčinu namjeru. Kratkotrajno druženje pokazat će da slučajni prijatelji imaju dosta zajedničkih interesa. Posjete se nastavljaju i mjeseci koji dolaze zauvijek će promijeniti njihove živote….

 

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha filma “Krive su zvijezde” bilo je pitanje vremena kada će se pojaviti film sa sličnom tematikom. Šefovi hollywoodskih studija vole koristiti recept koji je donio zaradu na kino blagajnama (“Igre gladi” naprimjer su utjecale na realizaciju “Različite”, “Labirinta” i “Davatelja). Malo je onih koji su predvidjeli uspjeh filma “Krive su zvijezde”. Tematika filma nije uobičajna, blockbusterska, ali film je ostvario fantastičan komercijalan uspjeh (više od 300 milijuna dolara u svjetskim kinima, budžet 12 milijuna). Međutim, film koji je tematikom sličan, a koji je izvedbom nadmašio “Krive su zvijezde” neočekivano se pojavio na svetištu američkog nezavisnog filma – ovogodišnjem festivalu u Sundanceu. Nakon projekcije “Me and Earl and the Dying Girl” doživio je “standing ovation” te je ,jednakom snagom, uspio osvojiti publiku i kritiku (nagrada publike i glavna nagradu kritike). Obzirom na dosadašnje nagrade i kvalitetu velika je vjerojatnost da će film imati značajnu ulogu kada se budu djelile nominacije za “Oscara”.

 

Prvi kadrovi filma govore nam da ćemo gledati drugačiju, nekonvencionalnu filmsku priču. Kamera je razigrana, kutevi snimanja su neobični, boje su žive. Redateljeva ambicija i energija pršti na sve strane. Upoznajemo Grega (Thomas Mann), tinejdžera koji i nije najpopularniji lik u školi. Nije previše društven, fura svoj film (točnije filmove), izgleda bezosjećajno i ne razmišlja previše o sutrašnjici. Iako je upravo Gregu posvećeno najviše minuta, glavna junakinja filma zapravo je Rachel (Olivia Cooke). Oko nje su posloženi ostali likovi kojima redatelj, između ostalog, prikazue odnos prema teško bolesnoj osobi. Različite reakcije, različitih karaktera koje često ne pomažu. Vjerojatno najupečatljivija, opipljivo životna reakcija je Racheline majke. Tiho utapa tugu u alkoholu, nespremna (tko uopće može spreman dočekati takvu životnu situaciju) boriti se sama s mjesecima koji dolaze. Cijelim trajanjem filma likovi su životni, ljudski reagiraju na tešku situaciju. Svađaju se, ljute, vesele i plaču. Redatelj izbjegava patetiku, odbija film ukrasiti i “zašećeriti” lažnim emocijama. Prijateljstvo između Rachel i Grega (dublje i ozbiljnije nego što se isprva čini) ne pretvara se u romansu.
“Ovo nije takva priča” – nekoliko puta ponavlja Greg. Da, ljubavna priča bila bi neuvjerljiva, ali gledatelj u finalu filma saznaje koliko su emocije između slučajnih prijatelja snažne i iskrene.
Često se u filmovima kao što je “Me and Earl…”  teška bolest prikazuje kroz liječničke procjene te odlaske u zdravstvene ustanove. Redatelja filma takvi detalji ne zanimaju. Napredovanje bolesti vidimo kroz Rachelin izgled i ponašanje glavnih likova. Situaciju najbolje objašnjava Greg kada  primjećuje da je “Rachel postala tiša i nesretnija”. Rečenica koja govori sve.

 

“Zgodne djevojke uništavaju život” – Earl

Earl i Greg doista izbjegavaju zgodne djevojke. Često su zajedno, ponekad u društvu otkačenog profesora povijesti (vrlo dobri Jon Bernthal) i veliki su filmofili. “Me and Earl….” prepun je posveta sedmoj umjetnosti. U kadru se smjenjuju posvete Martinu Scorsesiju i Warneru Herzogu, Earlove i Gregove verzije “Paklene naranče”, “Apokalipse danas”, “Rashomona”, “Ponoćnog kauboja” i drugih klasika filmske umjetnosti. Zabavan i duhovit dodatak ionako sadržajnom filmu.
Glumačku ekipu predvode mlade snage. Thomas Mann vrlo dobar kao Greg, Olivia Cooke briljantna u u ulozi Rachel. Odmjerena, jednako uvjerljiva kada govori i kada šuti.
Duhovit, iskren i emotivan s snažnim filmofilskim potpisom “Me and Earl and the Dying Girl” doista zaslužuje pljesak na otvorenoj sceni. Riječ je o jednom od najboljih filmova godine, ostvarenju koje jednakom snagom nasmijava, rastužuje i tjera na razmišljanje.

OCJENA: 9

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)