GOSPODIN HOLMES

REDATELJ: Bill Condon
GLAVNE ULOGE: Ian McKellen, Laura Linney, Milo Parker, Hiroyuki Sanada, Hattie Morahan
TRAJANJE: 104 minute
NAZIV ORIGINALA: Mr. Holmes

“Moram završiti s tobom prije smrti.” – Sherlock Holmes

Sherlock Holmes. Jedan od najbriljantnijih književnih umova doživio je veliki broj filmsko-serijskih uprizorenja. Holmesa su, između ostalih, glumili Christopher Plummer, John Cleese, Charlton Heston, Christopher Lee i Peter O’Toole. Najbolju interpretaciju slavnog detektiva ostvario je Jeremy Brett u televizijskom serijalu, zapravo serijalima o Sherlocku Holmesu. Recentna filmsko-televizijska ponuda u prvi plan izbacila je dva Sherlocka; prvi, filmski je Robert Downey Jr., a drugi, televizijski Benedict Cumberbatch. Downeyev Sherlock prilagođen je novom vremenu te je slavni detektiv dobio više akcijskih scena. Cumberbatcheov Sherlock prebačen je u današnje vrijeme, on je ciničan genijalac u kojem se nazire sociopat. Televizijski Sherlock prilagodio se našem vremenu i koristi se gadgetima.
Nova, ovogodišnja filmska priča o slavnom detektivu temeljena je na knjizi “A Slight Trick of the Mind” američkog pisca Mitcha Cullina. Film redatelj Billa Condona donosi nam drugačijeg Holmesa, izdanje velikog detektiva kakvoga nismo navikli gledati.

 

Sherlock Holmes pri kraju je životnog puta. Devedeset i tri godine su iza njega, Watson je odavno otišao, Mycroft je pokojni. Samoća, koja je Holmesu bila prednost kod rješavanja slučajeva, sada postaje težak teret. Detektiv živi na seoskom imanju, društvo mu rade kućna pomoćnica gospođa Munro (Laura Linney) i njen sinčić Roger (Milo Parker). Holmes se zbližio s dječakom, povjerava mu brigu za košnice i čitanje nedovršene priče o posljednjem slučaju u karijeri slavnog istražitelja….
Za štovatelje lika i djela slavnog detektiva “Gospodin Holmes” novo je i originalno iskustvo. Redatelj suočava Holmesa s jeseni života i svim teškoćama koje starost detektivu donosi. Briljantan um polako, ali sigurno gubi bitku s demencijom koja mu otežava rješavanje posljednjeg slučaja. Holmes je blago nostalgičan, cinizam polako nestaje, a kada se i pojavi izraz je nemoći (za razliku od mlađih dana gdje je cinizam često bio odraz Holmesove superiornosti) te spoznaje da je sve teže normalno funkcionirati. Kraj je blizu i ostao je slučaj Ann Kelmott koji Holmes želi rekonstruirati kako bi pronašao mir….

Radnja filma nije linearna, redatelj polako slaže kockice filma. Kako minute filma odmiču tako i gledatelj saznaje sve više informacija kako o slučaju tako i o detaljima privatnoga života Holmesa i gospođe Munro. U nekim trenucima filma čini se da je redatelj previše otišao u širinu te da određeni detalji nisu toliko važni za cjelinu no Condon čvrsto drži konce priče i sigurno završava mozaik.

“Gospodin Holmes” kombinira dramu i, u manjoj mjeri, kriminalistički film. Holmesova emocionalnost (ponegdje i ranjivost) podjednako je izražena u slučaju kojega pokušava rekonstruirati te u odnosu s malim Rogerom i njegovom majkom. Bez obzira na činjenicu da je Holmes u većini dosadašnjih filmsko-serijskim pustolovinama lišen (pre)velikih emocija gledatelj lako prihvaća njegova emocionalna stanja. Razloga za to ima dovoljno.

“Mislim da sam nekada bio stvaran…..Onda me je Watson pretvorio u izmišljotinu” – govori Holmes misleći na sliku koju je u javnosti stvorio Watson. Film se poigrava s nizom detalja po kojima je Holmes prepoznatljiv, a za koje tvrdi da su plod Watsonove mašte. Estradizacija velikog detektiva u režiji doktora Watsona. Zabavno i zanimljivo.

Redatelj filma nije previše razmišljao o glavnom glumcu. Condon i Ian McKellen surađivali su 1998 godine na filmu “Bogovi i čudovišta”. Condon je scenarij filma nagrađen “Oscarom” dok je McKellen nominiran za u kategoriji najboljeg glumca (nagradu je odnio Roberto Benigni za “Život je lijep”). Suradnja je (ponovo) uspjela; McKellen je vrlo dobar u glavnoj ulozi, neopterećen dosadašnjim prikazom slavnoga detektiva interpretira ga na svoj, poseban način. McKellen sjajno funkcionira u interakciji s trinaestogodišnjim Milom Parkerom koji tumači lik Rogera. Neobičan par; jedan na početku životnog puta drugi svodi životne račune. Odnos koji pomalo ima i metafilmsko značenje; Roger upija znanje od Holmesa, Milo od slavnoga kolege McKellena. Treba spomenuti i Lauru Linney u ulozi gospođe Munroe. Brižna majka koja se bori s gubitkom.
Iako nije nastao na temelju književnog predloška Arthura Conana Doylea “Gospodin Holmes” dostojan je imena velikog detektiva. Emotivna priča koja Sherlocka Holmesa prikazuje na novi, drugačiji način.

OCJENA: 7

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)