EVEREST

REDATELJ: Baltasar Kormakur
GLAVNE ULOGE: Jason Clarke, Jake Gyllenhaal, Emily Watson, Josh Brolin, Sam Worthington, Keira Knightley
TRAJANJE: 120 minuta

“Posljednju riječ uvijek ima planina.”

Odavno je poznata činjenica da uspjeh pojedinca ili ekipe (sportske ili znanstvene naprimjer) nije uvjetovana veličinom države i(li) brojem stanovnika. Prije nekoliko tjedana nogometaši “malenog” Islanda osigurali su nastup na europskom nogometnom prvenstvu u kvalifikacijskoj grupi ispred “velikih” – Turske i Nizozemske. Nisu samo nogometaši europska odnosno svjetska vrijednost države koja broji tek nešto više od tristotinjak tisuća stanovnika; Island ima i redatelja koji se “kvalificirao” na A listu hollywoodskih redatelja. Baltasar Kormakur još je 2005 počeo koketirati s Hollywoodom. U njegovom filmu “A Little Trip to Heaven” glumili su Forest Whitaker, Jeremy Renner, Julia Stiles i Peter Coyote. Nakon niza uspješnih filmova snimljenih na Islandu (“101 Reykyavik”, “Inhale”….) godine 2012 Kormakur je režirao kriminalističku dramu “Krijumčari” s Markom Wahlbergom, Kate Beckinsale i Giovannijem Ribisijem u glavnim ulogama. Godinu dana kasnije Kormakur ponavlja suradnju s Wahlbergom pridružio im se i Denzel Washington, a rezultat je akcijska komedija “Dva igrača”. “Krijumčari” i “Dva igrača” uvod su u “Everest” najzahtjevniji i najambiciozniji projekt u karijeri islandskog filmaša…

 

Film je temeljen na istinitoj priči iz 1998 godine koja prati ekspediciju pod vodstvom iskusnog planinskog vuka Rob Halla (Jason Clarke). Cilj ekspedicije je uspon na Mount Everest, “krov svijeta” najvišu točku na Zemlji koja se nalazi na 8848 metara nadmorske visine. Prije zahtjevnog uspona Rob nastoji na najbolji mogući način psihofizički pripremiti članove ekipe. Međutim za članove Robove ekspedicije ne postoji dovoljno dobra priprema i obuka. Mount Everest odlučio je, ovoga puta, pokazati svoje najstrašnije izdanje…
Za snimanje filma okupljena je respektabilna glumačka ekipa. Gotovo da i ne postoji lik filma koji nije “pokriven” nekim poznatim glumačkim licem. Redatelj ne robuje imenima i likovima, glumcima daje točno onoliko vremena koliko je potrebno da bi gledatelju što uvjerljivije rekonstruirao događaje te objasnio motive odlaska na krov svijeta. Kormakur mudro zaključuje kako navedeni događaj nema glavnog junaka odnosno da je glavni protagonist priče Mount Everest odnosno priroda koja određuje i upravlja ljudskim sudbinama.

 

Film detaljno prikazuje sve teškoće i opasnosti s kojim se čovjek suočava pri usponu na najviši vrh svijeta. Redatelj postepeno gradi napetost; kako minute filma prolaze članovi ekspedicije sve su bliže vrhu. Proporcionalno nadmorskoj visini rastu i problemi, više fizički manje psihički, koji kulminiraju kada priroda zadaje, posljednji, smrtonosni udarac.
Ponekad filmovi poput “Everesta” ostavljaju otvoreno pitanje motiva zbog kojih se protagonisti odlučuju na ovako hrabre, ali zahtjevne i riskantne pothvate.Kormakur daje odgovor. Razlozi članova ekspedicije su različiti; od uobičajnih (novac), preko zaokruživanja životnog cilja pa sve do želje za dokazivanjem i pomicanjem granica vlastitih mogućnosti. Vjerojatno najupečatljiviji i najoriginalniji odgovori članova ekspedicije na pitanje “Zašto se penjete na Everest ?” glase: “Zato jer tamo gore možemo vidjeti ljepotu koju je vidjelo malo ljudi” te zato “jer ćemo do kraja života biti ljudi koji su uspjeli svladati Everest”. Borba s prirodom je ujedno borba s vlastitim granicama izdržljivosti i želja da se učini nešto nezaboravno, zauvijek zapisano. U slučaju Roba i njegove ekipe posljedice su kobne. Smrtonosne.

 

“Everest” izgleda kao da ima puno veći budžet od 60 milijuna dolara. Film detaljno približava opasnosti i teškoće na koje članovi ekspedicije nailaze tijekom uspona na Mount Everest. Gledatelj se brzo povezuje s likovima i nemoguće je hladnokrvno, bez emocija pratiti sudbine članova ekspedicije. Posebno kada uzmemo u obzir da je riječ o istinitom događaju.
“Everest” je pravi vizualni praznik. Kamera je često fokusirana na prirodnim ljepotama koje se u trenu pretvaraju u nemilosrdnu, smrtonosnu i nepobjedivu silu.
Redatelj je okupio zanimljivu glumačku ekipu. Najdojmljiviji je Jason Clarke u ulozi Roba Clarkea.
“Everest” je adrenalinom i emocijama nabijena priča o pomicanju granica i borbi čovjeka s prirodom.

OCJENA: 8

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)