SPOOKS: THE GREATER GOOD

REDATELJ: Bharat Nalluri
GLAVNE ULOGE: Kit Harington, Jennifer Ehle, Tuppence Midleton, Peter Firth
TRAJANJE: 104 minute

Nakon šokantnog finala pete sezone “Igre prijestolja” u kojem je brutalno izboden od strane kolega iz “Noćne straže”, Jon Snow odnosno Kit Harington krenuo je u nove izazove. “Spooks: The Greater Good” projekt je kojim se Harington želi odmaknuti od Jona Snowa. Riječ je o špijunskom trileru inspiriranom na popularnoj britanskoj televizijskoj seriji “Obavještajci” (Spooks). Serija je krenula 2002 godina, snimljeno je deset sezona koje govore o akcijama agenata britanske obavještajne službe. Prva sezona imala je veliku gledanost, tijekom godina prikazivanja uslijedile su brojne nominacije i nagrade (najbolja serija u izboru BAFTE 2003 godine). Treba spomenuti da su u seriji nastupili i Hugh Laurie, Ian McDarmid te Andy Serkis. Uspjeh serije donio je obavještajce na veliko platno. Producenti filma nisu previše ekperimentirali nego su angažirali provjerene snage koje su radile na seriji (redatelj Bharat Nalluri, scenaristi Jonathan Brackley i Sam Vincent). Rezultat je prilično dobar komad filmske špijunaže….

 

 

Izgledalo je kao sigurna, gotovo rutinska misija britanske obavještajne službe. Međutim, neshvatljivim propustima u organizaciji pobjegao je Adem Qasim (Elyes Gabel). Qasim je opasni terorist, “elokventan i karizmatičan” kako ga opisuju Britanci. Nakon bijega gubi mu se svaki trag, a očajni MI5 u pomoć poziva “palog” agenta Willa Hollowaya. Holloway je bivši obavještajac koji je na neslavan način završio špijunsku karijeru. No on je jedini čovjek koji može doći do odbjeglog terorista. U prvi trenutak Holloway odbija pomoći, ali kada sazna da ga istraga može dovesti i do istine o smrit oca (također obavještajca) počinje slagati mozaik zavjere i špijunskih igara u kojima je Adem Qasim tek dio priče……

 

Snimiti dobar, gledljiv film temeljen na televizijskoj veliki je izazov. Serija, ponajviše zbog dužeg trajanja, omogućuje autorima detaljnije i sadržajnije karakterizacije likova, pregled njihove prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Redatelj Nalluri i scenaristi solidno se snalaze; iako radnja kreće u nekoliko pravaca ekipa filma uspijeva (uz nekoliko propusta) držati priču pod kontrolom te objasniti i zaokružiti događanja. Radnja je, baš kako i treba biti u špijunskom filmu, internacionalizirana, događaji se odvijaju u različitim državama. Za razliku od sličnih visokobudžetnih špijunskih projekata (serijali o Jasonu Bourneu, Ethanu Huntu i vječnom Jamesu Bondu) ekipa filma nije imala sredstva za spektakularne akcijske scene, ali nedostatak novca kompenzira se napetošću i neočekivanim obratima. Ne, nije “Spooks: The Greater Good” bez akcije, pucnjave i automobilskih potjera no film je znantno više ispunjen špijunsko- trilerskim elementima, a manje akcijskim vratolomijama. Film je obojan sivim, metali tonovima koji pojačavaju tjeskoban ugođaj. Glazba filma zvuči dobro, ali je ima previše i ponekad je (pre)napadna. Najzanimljiviji i najintrigantniji dio filma zapravo je priča odnosno prikaz terorista i obavještajne zajednice.

 

“Koliko zla na jednom mjestu” – govori terorist Adem Qasim u finalu filma, kada ulazi u srce britanske obavještajne službe. Qasim je terorist, ali film izbjegava crno-bijelu karakterizaciju odnosno podjelu priče. On je, kako ga MI5 karakterizira, “elokventan i karizmatičan” ima jasne ciljeve i razloge zbog kojih poduzima terorističke akcije. Posebno je zanimljiva nagodba terorista sa “čovjekom za sva vremena” Harryem Pearcom (vrlo dobri Peter Firth) kojom se mijenja meta napada….
MI5 je prikazan kao organizacija koju nagrizaju unutrašnji sukobi, zakulisne igre i rivalitet (koji prelazi u antagonizam) sa američkom obavještajnom službom. Zaboravite Bonda i slične špijunske junake, likovi iz filma bore se sa smanjenim budžetom, prebacuju odgovornost jedni na druge i nastoje sačuvati vlastitu poziciju. Podjela uloga je takva, prilagodi se ili nestani. Redatelj je kao suprotnosti postavio likove Harrya i Willa. Harry je stari iskusni špijunski lisac koji se odlično snalazi u zakulisnim igrama i pregovarat će sa crnim Vragom ako to može ispuniti njegove interese i ciljeve. Will je pristao ponovo raditi kako bi saznao očevu sudbinu. Novi početak donijet će mu probleme; bez obzira na određeno iskustvo on je iskorišten i izmanipuliran. Obavještajna zajednica prikazana je kao kaljuža u kojoj se ne biraju sredstva. Ni traga raskoši i otmjenosti…
Nekoliko scena filma ima snažan retro potpis koji podsjeća na špijunske filmove iz prošlosti (sastanak na trgu, trgovina kišobranima).
“Spooks: The Greater Good” zanimljiv je projekt u kojem će, prije svih, uživati ljubitelji špijunskih filmova. Gledatelji kojima špijunaža nije najvažnija filmska tema neće biti razočarani ako pogledaju film.

OCJENA: 7

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)