DJEČAK

REDATELJ: Alejandro Monteverde
GLAVNE ULOGE: Jakob Salvati, Kevin James, Emily Watson, Michael Rapaport, Tom Wilkinson, Ben Chaplin, Cary-Hiroyuki Tagawa
TRAJANJE: 100 minuta
NAZIV ORIGINALA: Little Boy

“Tvoja vjera neće funkcionirati ako imaš mržnju u sebi” – Hashimoto

Osam mu je godina, njegovo ime je Pepper Blint Busbee. Iako živi u malom gradiću rijetki su oni koji ga zovu po imenu. Pepper je poznatiji kao Little Boy (Mali dječak). Najniži dječak svoje generacije. Iako je predmet zafrkancije vršnjaka Pepper ne mari previše. Njegovi idoli su iluzionist Ben Eagle i James Busbee (Michael Rapaport). James je Pepperov otac, prijatelj, savjetnik….Najvažnija osoba dječakovog djetinjstva. Obiteljsku idila prekida Drugi svjetski rat. Japanci su napali Pearl Harbour, Amerika je ušla u rat. Kreću mobilizacije i jedan od poziva završava na adresi obitelji Busbee. James ostavlja obitelj i odlazi u neizvjesnost rata. Tužan zbog očevog odlaska Little Boy pokušava na sve načine zaustaviti rat i vratiti oca kući. Za Jamesov povratak potrebno je čudo, a ona se ne događaju svaki dan…..

 

Dugo, dugo vremena nisam pogledao film koji tijekom trajanja toliko oscilira kao “Little Boy” projekt meksičkog redatelja Alejandra Monteverdea. Cijelim trajanjem dojmovi gledatelja variraju od vrlo dobrog do lošeg, smjenjuju se zanimljive i prazne, patetične, previše “zašećerene” minute. Neujednačenost je izražena i kod izbora glumaca odnosno njihovih izvedbi. Stotinjak minuta filma prolazi relativno brzo,  ali problem su nevjerojatne oscilacije unutar priče te gomilanje likova oko malenog dječaka. Krenimo redom…Od završetka…

 

Često se u dodacima filmova izdanih na dvd i blu rayu može pronaći alternativni završetak. Razlozi za različite završne minute mogu biti različiti. Alternativni završetak ponekad predstavlja i originalnu redateljsko-scenarističku ideju koja je morala biti promijenjena zbog producentskih intervencija a sve u cilju bolje gledanosti filma (zarade na kino blagajnama). Redatelj i producenti “Little Boya” nisu čekali izlazak filma na dvd i blu ray formatu, oni su, nažalost, u kino verziju filma “ugradili” različite rasplete. Prvi upečatljiviji, snažniji koji gledatelja tjera na razmišljanje, prikazuje kako snaga vjere (ne nužno religije nego i vjere u čovjeka) nije dovoljna kako bi pobijedila proklete, krvave ratne strahote. Umjesto da stavi “točku na i” i završi film na potresan, ali dojmljiv način Monteverde produžuje film za desetak minuta i dodaje konvencionalni, toliko puta viđeni kraj koji je napravljen da podilazi gledatelju kako bi donio koji dolar više na kino blagajnama. Konačni rasplet koji ruši ocjenu te slabi dojam filma.

 

“Little boy” prikazuje rat kroz percepiju malenog dječaka. Pepperovo odrastanje obilježeno je nostalgijom i iščekivanjem očevog povratka. Vrlo dobro je prikazano kako rat polako, ali sigurno, ulazi u dječakov odnosno život mještana. No scenaristi su prilično opteretili malenog junaka pa se, osim navedenog, redatelj pokušava baviti nizom detalja koji obilježavaju gotovo svako normalno odrastanje (odnos s majkom i bratom, idoli, školski nasilnik….). Obzirom na glavnu temu i ratnu pozadinu priče dojam je da Monteverde odlazi previše u širinu. Važne minute filma posvećene su vjeri u Boga te ksenofobiji. Ovdje dolazimo i do najboljih glumačkih izvedbi u filmu (Tom Wilkinson kao svećenik i Cary-Hiroyuki Tagawa u ulozi Hashimota). Hashimoto (podsjeća na Miyagija iz “Karate Kida”) je starosjedilac japanskog porijekla koji postaje predmet prezira i fizičkog nasilja. Iako lik Hashimota izgleda umjetno (kuća na osami, izgleda kao da i prije rata mudri Japanac nije bio omiljen) i nekako na silu instaliran u priču kroz njegov lik redatelj dobro detektira tko su glavni nosioci ksenofobije u teškim vremenima. Ljudi koji su doživjeli težak gubitak ili oni koji rata vidjeli nisu. Redatelj se izdigao iznad stanovnika, likova film te je Hashimoto  prikazan kao najmudriji lik filma.
Film ima snažan vjerski podtekst (ponekad se previše dijele moralne lekcije) koji je potamnjen sa nekoliko neshvatljivo trijumfalističkih gotovo propagandnih scena. Teško je probaviti scene nakon što Pepper priziva “čudo” koje bi trebalo okončati rat. “Čudo” se dogodilo bacanjem atomske bombe na Nagasaki (bomba imena Little Boy kao i glavni junak filma) i dječak zajedno sa stanovnicima mjesta trijumfalno slavni. Nekoliko sekundi kasnije redatelj vrlo sramežljivo prikazaje posljedice atomske eksplozije, ali ostaje gorak okus u gledateljvim ustima.
Fotografija filma je kristalno čista, “Little Boy” sadrži nekoliko prelijepih kadrova. Glumačka ekipa filma je, kao i sam film, neujednačena. Od vrlo dobrih Wilkinsona i Cary-Hiroyukija Tagawe i solidnog malenog Jakoba Salvatija do neuvjerljivog Michaela Rapaporta i karikaturalnog Kevina Jamesa u ulozi lokalnog liječnika.
“Little Boy” film o malenom dječaku velikog srca varira od vrlo dobrog do predvidljivog i slabašnog. Gledljivo, ali ne više od toga.

OCJENA: 6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)