HITMAN: AGENT 47

REDATELJ: Aleksander Bach
GLAVNE ULOGE: Rupert Friend, Zachary Quinto, Hannah Ware, Ciaran Hinds, Thomas Kretschmann
TRAJANJE: 90 minuta

“Povijest čovječanstva definira se ratom”

Razvojem specijalnih efekata  mnoge su poznate igrice dobile filmske verzije. U redu, nije samo CGI zaslužan za česta prebacivanja igrica na filma; ogroman broj igrača i obožavatelja igrica potencijalni su kupci kino karata, a tu je i kronična hollywoodska potraga za novim idejama. Međutim malo je filmova temeljenih na igricama ispunilo očekivanja. Najveći problem je da većina igrica prebačenih na veliko platno izgledaju kao filmske igrice a na kao igrani filmovi. Likovi su jednodimenzionalni, a priče su, većinom, površne, ne uspijevaju se prenijeti važni detalji te ugođaj priče. No bez obzira na priličan broj neuspješnih ekranizacija, filmovi prema igricama se i dalje snimaju. Serijal “Resident Evil” (koji u zadnjim nastavcima doist izgleda kao igrica a ne kao filma) uskoro dobija posljednje poglavlje dok nas slijedeće godine čekaju dva, do sada, najambicioznija projekta temeljena na računalnim igricama. Početkom ljeta 2016 gledat ćemo “Warcraft” a krajem godine dolazi “Assasin’s Creed” sa Michaelom Fassbenderom i Marion Cotillard u glavnim ulogama. Dok čekamo navedene naslove trenutna kino ponuda nudi nam Agenta 47 koji je nakon 2007 ponovo dobio film (ne nastavak nego ponovni pokušaj). Tko je famozni Agent koji je dvaput u samo osam godina natjerao producente da u njegovu priču ulože novac ?

 

Početak filma vraća nas u prošlost, točnije 1967 kada znanstvenik Peter Litvenko pokušava razviti savršenog ubojicu, stroj za ubijanje. Litvenko uspijeva, ali projekt je obustavljen i znanstvenik mora pobjeći. Desetljećima kasnije moćna korporacija namjerava nastaviti projekt i stvoriti vojsku savršenih strojeva za ubijanje. Kako bi ostvarili ciljeve moraju se domoći Katije Van Dees (Hannah Ware) jedine osobe koja ih može dovesti do Litvenka. Korporacija šalje ljude u potragu za djevojkom, ali nisu jedini koji žele pronaći Katiju. Na tragu joj je i Agent 47, dokaz da je znanstvenikov rad bio uspješan…..

 

Tijekom reklamne kampanje uoči premijere filma producent Alex Young je na pitanje zašto novi film o Agentu 47 odgovorio kako je “Ovo je novi, drugačiji prikaz popularnog lika”. Koliko je film odnosno glavni lik vjeran igrici pisac ovih redaka ne može suditi (igricu nikada igrao nisam), ali u odnosu na film iz 2007 “Hitman: Agent 47” ne nudi veliki kvalitativni pomak (komercijalno stvari također ne izgledaju najbolje;  film težak 40 milijuna dolara još uvijek nije dostigao zaradu prethodnika). U redu, odabir glumačke ekipe ambiciozniji je nego u prvom filmu no to ne znači da je njihova izvedba bolja. Rupert Friend (tv serija “Domovina”) potrudio se kako bi što više izgledao kao savršeni ubojica no Timothy Olphant izgleda uvjerljivije i ubojitije. Pokušaji preispitivanja osjećaja odnosno Katijino psihijatrijsko inzistiranje da Agent 47 izrazi potisnute osjećaje izgleda nepotrebno za ovakav film. Riječ je o genetski stvorenom stroju za ubijanje, pustite emocije. U redu, Agent 47 je (vjerojatno) ljudsko biće, ali riječ je o akcijskom filmu temeljenom na video igrici.

 

Iako stroj za ubijanje nije stroj nego ljudsko biće detalji filma podsjećaju na Terminatora. U filmu se spominje i Sindikat koji se spominje u recentnoj, petoj po redu, nemogućoj misiji. Postoji još nekoliko posveta poznatim i manje poznatim filmovima iz prošlosti koje govore o redateljevim uzorima.
Film je, očekivano, ispunjen akcijskim scenama koje, kako minute filma odmiču, postaju sve intenzivnije te postaju najvažniji segment fima. Redatelj nakon postavljanja figura i pomalo površnog objašnjenja zapleta karte baca na kreiranje akcijskih scena i vizualnu stranu filma. U cijelom festivalu metaka, stakla i betona postoji nekoliko vrlo dobrih trenutaka (obračun u podzemnoj željeznici).
“Hitman: Agent 47” je, unatoč ambicijama ekipe filma, nepotreban projekt. Ne nudi više od prethodnika, pamti se tek po nekoliko atraktivnih akcijskih scena.

OCJENA: 5

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)