FANTASTIČNA ČETVORKA

REDATELJ: Josh Trank
GLAVNE ULOGE: Kate Mara, Miles Teller, Michael B. Jordan, Jamie Bell, Tobie Kebbell
TRAJANJE: 95 minuta
NAZIV ORIGINALA: Fantastic Four

“Odavno smo prestali vjerovati u tvoja sranja” – Victor Von Doom

Opijeni recentnim kino uspjesima filmova o superjunacima koji dolaze iz Marvelovog svijeta, “Fox” i “Marvel” odlučili su ponovo pokrenuti priču o fantastičnoj četvorci. Reed Richards i ekipa, do sada, bili su junaci dva filma. Prvi je snimljen 2005, nastavak je snimljen 2007. Unatoč solidnim rezultatima na kino blagajnama (budžeti od stotinjak milijuna dolara donijeli su zaradu od 300 milijuna u svjetskoj distribuciji) treći film serijala nikada nije snimljen i činilo se da priča o Fantastičnoj četvorci zauvijek završena. Međutim, čelnici hollywoodskih studija motivirani “igrom na sigurno”, nedostatkom vizije i željom za što bržom zaradom vuku čudne poteze. U redu, ponovo pokrenuti serijal u kojem su glavni likovi Marvelovi junaci, obzirom na recentne uspjehe, na prvu i ne izgleda loš potez. Međutim, “Fantastična četvorka” nije postao veliki hit poput “X-Mena” ili “Osvetnika” u vrijeme kada je konkurencija i zasićenost tržišta superjunačkim filmovima bila znatno manja. No kocka je ipak bačena i 130 milijuna težak projekt krenuo je u realizaciju.

 

Redatelj Josh Trank (“Kronike”) okupio je zanimljivu glumačku ekipu. Glumci koji su odabrani da udahnu novi život serijalu dovoljno su mladi da postanu i ostanu bliski ciljanoj, tinejdžerskoj publici ali i dovoljno glumački zanimljivi kako bi “pozvali” i zahtjevniju publiku u kino. Miles Teller oduševio je u ulozi bolesno ambicioznog bubnjara (“Whiplash”), Kate Mara glavom je platila novinarsku ambicioznost u televizijskoj seriji “Kuća od karata”, Michael B. Jordan nastupio je u “Kronikama” i “Postaji Fruitvale” dok je Jamie Bell davno, kao klinac, nastupio u vrlo dobrom “Billy Eliotu”, a posljednjih godina nastupa, istina u sporednim ulogama, u projektima poput “Nimfomanke” Larsa Von Triera i “Snowpierceru” Bong Joon-Hoa. Ambiciozna ekipa filma podebljana je budžetom od 130 milijuna dolara. Očekivalo se da će Trank nastaviti niz “Marvelovih” uspjeha na kino blagajnama te započeti novi serijal. Međutim…..

“Fantastična četvorka” je, čak i za prosječne, često skromne blockbusterske standarde, potpuno promašen, nezanimljiv projekt. Priča filma nas vodi u djetinjstvo Reeda Richardsa. Reed je drugačiji od svojih vršnjaka; sanjar i vizionar bavi se znanstvenim radom. Zbog interesa i različitosti većina ga smatra freakom, vršnjaci ne stoje u redu da bi se družili sa Reedom. Jedini koji dijeli interese sa Reedom je Ben. Nekoliko godina kasnije, sada odrasli Reed, predstavlja “pakleni stroj” koji bi uz modifikacije i razvoj mogao predstavljati sredstvo za teleportaciju, ulaz u drugu dimenziju. Demonstracija uređaja nije se svidjela organizatorima i Reed je zamoljen da napusti sajam. No njegov rad zapazili su zaposlenici zaklade “Baxter” koji Reedu ponude suradnju…..

Redatelj filma je, uoči premijere, na Twitteru objavio kako je prije godinu dana imao fantastičnu verziju filma, ali da je publika nažalost neće vidjeti. Objava kojom se Trank pomalo distancirao od filma i potvrdio da su njegove zamisli nestale u bespućima producentskih (čitaj “Marvelovih” i “Foxovih”) korigiranja i prekrajanja. “Fantastična četvorka” film je o superjunacima u kojem se superjunaci pojavljuju u manje od trećine filma. Gotovo sat vremena gledatelj je suočen sa “interstelarovskim” razgovorima o paralelnim dimenzijama, teleportiranju. Ne. teme razgovora nisu kompleksne i svevremenske kao u Nolanovu filmu (iskreno sumnjam da postoji gledatelj koji će nakon gledanja filma potražiti odnosno istražiti objašnjenja ili potražiti dodatne informacije koje se odnose ne Reedova istraživanja) nego je riječ o kaotičnom lutanju, pokušaju da se iz ničega (scenarij) stvori nešto (podnošljiva priča).

 

Film je realiziran hladno, mehanički bez ikakve emocije. Odnosa točnije razvoja odnosa između likova gotovo da i nema, karakterizacija likova je površna. Glumci su “prihvatili igru”; njihove interpretacije su beskrvno odrađivanje posla i dojam je da niti oni ne vjeruju u ono što govore.
Ako ne funkcionira priča i likovi od projekta teškog 130 milijuna dolara (bez troškova reklamne kampanje) očekuju se (barem) pristojni specijalni efekt. Ništa od toga; efekti su utopljeni u sivilo cjeline. Glavni negativac Dr.Doom tragično je nezanimljiv i lišen bilo kakve karizme.
Nagovijestio je redatelj u kojem smjeru je mogao otići film; detalji kada je četvorka upregnuta u vojne svrhe izgleda obećavajuće. Nažalost trag zanimljivosti nestaje vrlo brzo.
“Fantastična četvorka” kaotičan je, razočaravajući i potpuno nepotreban projekt. S obzirom na slabe komercijalne rezultate film redatelja Josha Tranka vjerojatno označava kraj priče o ekipi Reeda Richardsa.

OCJENA: 3

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)