ANT- MAN

REDATELJ: Peyton Reed
GLAVNE ULOGE: Paul Rudd, Michael Douglas, Evangeline Lilly, Michael Pena, Corey Stoll
TRAJANJE: 117 minuta

“Mislim da bi trebali pozvati Osvetnike” – Scott Lang / Ant-Man

Ohrabreni izvrsnim rezultatima pojedinačnih i zajedničkih filmova o Osvetnicima, ekipa iz “Marvela” odlučila je u igru uvesti i nove, filmskoj publici manje poznate igrače. U redu, nisu samo odlični rezultati razlog novih Marvelovih ekranizacija; od slijedeće godine počevši sa filmom “Batman protiv Supermana” DC Comics kreće sa realizacijom velikog broja filmova. “Marvel” nastoji, prije dolaska jake konkurencije, na filmskom tržištu pozicionirati nove likove iz svojega svijeta. Prošloga ljeta kino publiku su osvojili Star Lord, Groot i ostali Čuvari galaksije. Ljeto 2015 donijelo je na filmsko platno najmanjeg Marvelovog superjunaka – Ant Mana.

Nakon odsluženja trogodišnje zatvorske kazne Scott Lang (Paul Rudd) izlazi na slobodu. Zatvorske dane “zaslužio” je robinhoodovskom provalom koja je bila zanemarivanje taktike i igranje za raju pa se nesretni Lang našao iza rešetaka. Na izlazu ga dočeka Luis (Michael Pena) prijatelj i bivši partner koji mu nudi povratak starim poslovim. Isprva Lang odbija ponovno bavljenje kriminalom. Želi se zaposliti, živjeti normalnijim životom i dobiti novu priliku za druženje sa kćerkicom Cassie (Abby Rider Fortson). Lang pronalazi posao u restoranu brze hrane, ali vrlo brzo dobija otkaz. Nakon otkaza Scott pristaje odraditi posao sa starom ekipom. Provaljuje u sef znanstvenika Hanka Pyma (Michaela Douglas) u nadi da će pronaći bogatstvo. Međutim u sefu se nalazi samo staro, pomalo potrošeno izgledom slično motociklističkom, odijelo. Razočaran Scott ipak uzima odijelo ne sluteći da će mu ono zauvijek promijeniti život….

 

Nakon ovogodišnjeg komercijalno uspješnog, ali kreativno jedva prosječnog nastavka “Osvetnika” pomalo su smanjena očekivanja od “Ant-Mana”. Očekivano; priča o Scottu Langu široj je publici puno nepoznatija nego doživljaji Thora, Iron Mana i Kapetana Amerike. Međutim, “Ant Man” je veliko, ugodno iznenađenje filmske 2015. Komercijalno ne toliko isplativ poput prošlogodišnjeg Marvelovog ljetnog hita “Čuvari galaksije” (“Ant- Man” je zaradio oko 300 milijuna dolara, budžet oko 130 milijuna), ali kreativno dojmljiv, pomalo i emotivan nipošto samo još jedan mehanički, bezdušni blockbutster. Film odnosno redatelj Peyton Reed (preuzeo projekt nakon što je Edgar Wright odustao od režije, Wright je potpisan kao producent) vješto i vrlo precizno dozira elemente filma. Trajanje filma svedeno je na otprilike 115 minuta. Peyton niti jednog trenutka ne želi razvlačiti scenarij niti dodavati nepotrebne minute. U redu, postoji nekoliko detalja koji su mogli biti bolje razjašnjeni i(li) ispričani, ali oni nisu presudni za uvjerljivost cjeline. Manje od dva sata trajanja redatelju je bilo i nego dovoljno da ispriča početak filmske priče o Ant-Manu.

 

“Ant Man” sadrži sve bitne elemente za uspješan superjunački film, ali u niti jednom od njih redatelj ne pretjeruje. Akcija odnosno akcijske scene u potpunosti su u funkciji priče, efektne su i maštovite. Humor je prisutan tijekom cijelog filma, ali ne samo da relaksira priču nego je često i dio karakterizacije likova. Kao i ostali filmovi o superjunacima iz Marvelovog svijeta,”Ant Man” ima zadatak povezati glavnog junaka sa ostalim Osvetnicima. Misija izvršena; u filmu se pojavljuje Falcon uz nekoliko verbalnih podsjećanja na Osvetnike. Nešto slabija karika “Ant Mana” je negativac Cross. Nije problematična njegova motivacija (upregnuti tehnološki napredak u vojne svrhe) već glumačka izvedba Coreya Stolla.
Ono što je posebnost priče o Scottu Langu jest razlog zbog kojega glavni lik filma odlučuje postati superjunak. Razlog je ljudski, običan a opet junački; njegov izbor je motiviran ljubavlju prema vlastitom djetetu. Motiv zbog kojega gledatelj brzo razvija empatiju i simpatiju prema glavnom junaku.

 

Paul Rudd i film koji govori o superjunaku izgledali su nespojivo. Samo do pojave “Ant-Mana”. Pokazalo se da je izbor glavnog glumca pun pogodak; Rudd izvrsno funkcionira kao čovjek koji zbog ljubavi pristaje na novi život. Michael Douglas rutinski odrađuje ulogu inovatora i Langovog mentora Hanka Pyma. Evangeline Lilly iliti Hope igrat će važnu ulogu u nastavku koji, uvjeren sam, slijede u budućnosti.
Dovoljno ozbiljan da ne bude banalan, a opet duhovit i atraktivan da ne bi bio preozbiljan “Ant-Man” je idealan komad ljetne kino zabave.

OCJENA: 7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)