NAJDUŽE PUTOVANJE

REDATELJ: George Tillman Jr.
GLAVNE ULOGE: Scott Eastwood, Britt Robertson, Alan Alda, Mellisa Benoist
TRAJANJE: 140 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Longest Ride

“Ljubav zahtjeva žrtvu. Uvijek.” – Ira Levinson

Puno je primjera u filmskoj povijesti kada djeca poznatih filmaša kreću putem roditelja. Potomci ponekad ispune očekivanja, postanu popularniji ili barem jednako popularni kao i roditelji, ali neki od njih, unatoč trudu i predanosti poslu, ostanu zauvijek “mali” ili “mala” od uspješnijeg oca i(li) majke. Ponekad je naslijeđe poznatih roditelja pretežak teret. Jedan od najtežih “tereta” usporedbi u današnjem Hollywoodu nosi Scott Eastwood. Sin svjetske filmske institucije polako gradi karijeru koja je započela manjim ulogama u projektima u kojima je sudjelovao tata Clint (“Gran Torino”, “Invictus”, “Zastave naših očeva”…). Prošle godine mlađeg Eastwooda smo imali prilike gledati u filmu “Fury”, a ove godine Scott se posvetio romantičnim notama u “Najdužem putovanju”. Za razliku od oca koji je filmsku romantiku otkrio u “Mostovima okruga Madison” (Clint je tada imao 65 godina), Scott je svoju romansu snimio sa nepunih 30 godina. Hoće li solidan uspjeh filma (70 milijuna dolara zarade u svjetskim kinima) usmjeriti Scottovu karijeru prema dramama, romantičnim projektima otkrit će budućnost. ali treba napomenuti da je mladi glumac pristojno odradio posao u još jednoj ekranizaciji romana Nicholasa Sparksa (“Bilježnica”, “Poruka u boci”…).

 

Luke Collins je kauboj. Jahač bikova. Spletom okolnosti, tijekom nastupa, upoznaje lijepu Sophiju (Britt Robertson). Sophie nije ljubiteljica rodea, došla je na poziv prijateljice. Završava studij i nakon diplome odlazi u New York gdje ju čeka posao u poznatoj umjetničkoj galeriji. Vraćajući se sa prvog izlaska par je svjedok prometne nesreće. Luke spašava vozača a Sophia iz plamtećeg vozila izvlači kutiju starih pisama. Čovjek koji je doživio i preživio nesreću zove se Ira Levinson (Alan Alda), navršio je 91 godinu i prije osam godina zauvijek ga je napustila supruga. Tijekom boravka u bolnici Ira zamoli Sophie da mu pročita nekoliko pisama. Čitajući pisma i družeći se sa Irom Sophie saznaje njegovu priču. Vječnu povezanost sa pokojnom Ruth, ljubavnom pričom koja se događa samo jednom u životu….

“Najduže putovanje” film je kojemu se vrlo lagano mogu detektirati mane. Dijelovi filma su pretjerano “zašećereni” emocijama, redatelju se zalomio poneki kliše kao i ponešto minuta “praznog hoda” koje usporavaju cjelinu i čine ju neujednačenom. Međutim, unatoč propustima i redateljeve snažne ambicije da priča filma emotivno “nokautira” gledatelja (iz toga nastaju i pojedini trenuci “Najdužeg putovanja” kada se Tillman pomalo dodvorava publici) riječ o jednoj od boljih filmskih ljubavnih priča posljednjih godina.
Radnja filma prati dvije ljubavne priče; prva Sophije i Lukea tek je započela, krhka je i lomljiva dok je druga, mudra i iskusna, ostala snažna i nakon odlaska Irine supruge. Kroz ljubavne priče koje se događaju u različitim povijesnim razdobljima redatelj provlači univerzalnu poruku. Bez obzira na vrijeme i mjesto svaka uspješna dugogodišnja veza odnosno brak temelje se, zapravo ovise o kompromisima,odricanju i spremnosti da se prebrode, veći ili manji, životni problemi, iskušenja. Upravo na navedenim detaljima Tillman gradi priče filma. Ira i Routh su uspjeli, Luke i Sophie tek trebaju održati svoju ljubav.

Sophie i Luke su suprotnosti koje se privlače (ah, taj kliše koji često postaje životna istina i realnost); on je fanatično zaljubljen u posao, zapravo jahanje bikova je njegov život. Za uspjeh i svojih osam sekundi slave spreman je staviti sve na kocku. Luke nije tipični kauboj; on je pristojan i fin, momak kakvog bi svaka majka poželjela za zeta. Sophie je zaljubljena u umjetnost, jahanje bikova nije njena zona interesa. Sve dok ne upozna Jakea. Ljubav, filmska i stvarna, često spaja nespojivo. Iako u nekim trenucima Jake i Sophie odnosno Eastwood i Robertson izgledaju kao likovi iz neke tinejdžerske serije, njihova kemija je uvjerljiva i oni, zajedno sa Oonom Chaplin i Jackom Houstonom (mladi Ira i Ruth), dobro nose ljubavne priče “Najdužeg putovanja”. Treba spomenuti i vrlo dobar nastup rutinera Alana Alde.
Odlika “Najdužeg putovanja” je i izvrsna fotografija. Detaljno i vrlo napeto snimljene su scene rodea. Redatelj nas uvjerljivo, adrenalinski upoznaje sa atraktivnim, zahtjevnim i opasnim sportom.
“Najduže putovanje” sadržajan je i lako gledljiv film koji cilja gledateljeve emocije.

“Naš prvi poljubac bio je obećanje svega što dolazi”

OCJENA: 7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)