REDATELJ: Kim Seong-hun
GLAVNE ULOGE: Lee Sun-kyun, Jin-Woong Jo, Shin Jung-keun, Jeong Man-sik, Shin Dong-mi
TRAJANJE: 110 minuta
NAZIV ORIGINALA: Kkeut-kka-ji-gan-da

Prošlo je 12 godina od premijere “Oldboya”, prijelomnog filma južnokorejske kinematografije. “Oldboy” je mnoge ljubitelje sedme umjetnosti “natjerao” da se zainteresiraju za filmove južnokorejsku kinematografiju. Velik je broj vrlo dobrih i odličnih filmova koje je od premijere “Oldboya” do današnjih dana isporučila Južna Koreja. Bez obzira što se južnokorejski filmovi uopće ne mogu naći na programu domaćih kino dvorana (izuzetak su pojedini festivali), zaslugom “mreže svih mreža” filmovi Ki-duk Kima, Jeong-beom Leea, Chan-wook Parka, Jee-woon Kima, Joon-Ho Bonga i ostalih korejskih majstora redovito se nalaze na programu domaćih filmofila.
Popularnost južnokorejskih filmova potpuno je očekivana i opravdana. Za razliku od velikog broja “blockbustera” koje imamo prilike gledati u kinima, Korejci nude originalne priče, redateljima je važniji sadržaj od forme, dizajna filma i beskompromisni prikaz nasilja. Jedan od takvih filmova je i “Kkeut-kka-i-gan-da”, engleski “A hard day” iliti “Koma dan”.

 

Detektiv Geon-soo ima loš dan. Danas je sahrana njegove majke i Geonn-soo je krenuo kući. Tijekom vožnje autom pregazi pješaka koji umire. U panici, Geonn-soo ubaci leš u prtljažnik i nastavlja vožnju. Nekoliko stotina metara dalje zaustavlja ga policijska patrola. Geonn-soo je konzumirao alkohol i revni policajac ga ne želi pustiti. Nakon dugotrajnog prepucavanja, fizičkog razračunavanja i pozivanja na poziciju u policijskoj hijerarhiji, Geonn-soo uspijeva riješiti problem i nastaviti vožnju. Geon-soo je smislio način gdje i kako sakriti leš koji vozi u prtljažniku. Međutim, tek nakon skrivanja mrtvaca počinju problemi za detektiva……

 

Engleski i hrvatski prijevod filma kao i prve najave podsjećaju na “Dan ludila” iz 1993 godine. U filmu William Foster (vrlo dobri Michael Douglas) zaglavi u prometnoj gužvi i pritisnut životnim problemima “puca” i kreće u obračun sa sistemom. U uvodnim minutama filma pronađe se poneka sličnost; Geonn-soo ima tešku večer i nađe se u kompliciranoj situaciji koja bi mogla izazvati “pucanje” glavnog lika. Međutim, Kim Seong-hoon vrlo brzo pretvara film u punokrvni triler sa ubrizganim crnim humorom. Redatelj sigurno i uvjerljivo gradi intrige i napetost. Geonn-soo tijekom filma izaziva različite reakcije filma. Njegovi postupci su, od početka do završetka filma, uvjetovani borbom za opstanak, ali gledatelj tijekom gledanja različito percipira glavnog junaka. Geonn-soo je čovjek od krvi i mesa, njegovi postupci su instinktivni i to su razlozi zbog kojih gledatelj razvija empatiju.

 

 

Radnja filma nabijena je napetim scenama, redatelj pregledno i vrlo vješto gradi intrige i ne dopušta slabljenje tenzije filma. “A Hard Day” sadrži neočekivana redateljsko-scenaristička rješenja i obrat koji gledatelju ne dopušta predah.
Uz trilersku, napetu priču redatelj nije štedio na akcijskim scenama. Ima tu pucnjave, obračuna “jedan na jedan”, automobilskih potjera. Jedna od scena koja se pamti je ubojstvo policajca, Geonn-soovog kolege nakon njihovog razgovora. Gledatelj možda i može predvidjeti ubojstvo, ali način i trenutak vrlo, vrlo teško.
Uz napetosti, obrat i akciju film sadrži i nekoliko crnohumornih scena koje relaksiraju cjelinu, ali ne utječu na napetost i uvjerljivost cjeline.
“A Hard Day” sadržajan je, uzbudljiv i zabavan  film “made in South Korea”.

OCJENA: 8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)