ZAŠTO GLEDATI DAREDEVILA ?

REDATELJI: Phil Abraham, Phil Blackburn, Nick Gomez, Brad Turner, Adam Kane, Guy Ferland
GLAVNE ULOGE: Charlie Cox, Deborah Ann Woll, Rosario Dawson, Vincent D’Onofrio, Elden Henson, Vondie Curtis Hall, Bob Gunton, Wai Chang Ho, Scott Glenn
TRAJANJE: 1 sezona, 13 epizoda

“Ne zaslužuje svatko sretan kraj.”

Superjunaci. Superjunaci. I ponovo superjunaci. Filmske godine u kojima živimo prepune su filmova o superjunacima. Svake godine imamo prilike vidjeti nekoliko filmova o superjunacima. Smjenjuju se Batman, Spiderman, Superman, Wolverine zatim IronMan, Thor, Captain America pa onda svi zajedno u “Osvetnicima”….. Filmovi o superjunacima izvrsno prolaze na svjetskim kino blagajnama te nas u godinama koje dolaze čeka još više “superjunačkih” filmova. U igru se ozbiljno uključuje i “DC Comics” za čiju ekipu igraju vrlo jaki igrači (Superman, Batman, Flash, Wonder Woman, Aquaman…). Po uzoru na “Osvetnike” DC junaci dobit će zajednički film (sljedeće godine gledat ćemo “Batman v Superman”) a zatim slijede godine u kojima će svaki junak dobiti svoj film.
Nakon kina, trend superjunaka stigao je i ne televizijske ekrane. “Gotham”, “Arrow”, “Agent Carter”, “Agents of S.H.I.E.L.D” i “Flash” televizijske se serije koje su na, više ili manje uspješan način, obradile tematiku superjunaka. Početkom četvrtog mjeseca “Netflix” je izbacio prvu, pravu punokrvnu televizijsku seriju koja govori o superjunaku. Ne, nije riječ o Batmanu, Supermanu ili nekom od ekipe iz Osvetnika. Glavni junak serije je Charlie Cox kriminalcima poznatiji kao Daredevil.

 

Photo: Netflix

Pisac ovih redaka nikada nije čitao stripove koji opisuju život i rad Daredevila. Jedini doticaj sa svijetom Matta Murdocka imao sam gledajući slabašan, površan “Daredevil” iz 2003 godine s Benom Affleckom u ulozi naslovnog junaka (neuspjeh filma glavni je razlog što smo na uskrsnuće Daredevila čekali više od desetljeća, ovoga puta na televizijskim ekranima). Ovdje dolazimo do jednog od najvažnijih detalja vezanih uz seriju. Ne morate biti obožavatelj stripa, ne morate voljeti filmove i serije o superjunacima, ali je velika vjerojatnost da ćete seriju odgledati u jednom dahu (gledanje serija u jednom dahu podrazumijeva gledanje čitave sezone u nekoliko dana). “Daredevil” nije samo serija o superjunaku; redatelji vješto kombiniraju kriminalističku dramu sa pričom o javnom i tajnom životu Matta Murdocka.  Prva sezona prikaz je transformacije Matta Murdocka u Daredevila.

 

Photo: Netflix

Uvodna sezona zapravo prikazuje način i okolnosti u kojima je nastao Daredevil. Upoznajemo Matta Murdocka (Charlie Cox), mladog pravnika koji je karijeru odlučio izgraditi s dugogodišnjim prijateljem Foggyjem Nelsonom (Elden Henson). Matt i Foggy su idealisti, napuštaju moćnu odvjetničku tvrtku kako bi sami mijenjali svijet, od New Yorka stvoriti ljepše mjesto za život (već u prvoj epizodi odvjetnički ured dobiva pojačanje u liku lijepe Karen Page koju tumači Deborah Ann Woll). Danju, Matt je odvjetnik, noću se pretvara u maskiranog osvetnika, istjerivača pravde. Metode kojima se koristi noću su potpuno drugačije od odvjetničkih usluga. Matt je trenirani, vrhunski poznavatelj borilačkih vještina. Sve ono zabranjeno tijekom odvjetničkog posla Matt koristi noću; rješava probleme fizičkim obračunima, bez procedura i propisa. Ovdje nailazimo na prve detalje kompleksnosti i zanimljivosti glavnog junaka. Matt preispituje svoje postupke i posljedice svojih noćnih aktivnosti. Njegovi postupci, agresivno istjerivanje pravde su , obzirom na okolnosti, potpuno opravdani. Grad je premrežen korupcijom, veliki broj državnih službenika na platnoj je listi “onoga čije ime se ne izgovara”. U takvom okruženju gotovo je nemoguće legalno pomoći stanovnicima New Yorka. Međutim, Matta razdiru moralna pitanja. Koliko daleko može otići kako bi zaštitio sugrađane? Njegova misija ugrožava osobe koji su mu bliski. Svatko tko sazna o njegovom “noćnom radu” može se naći na meti kriminalaca. Provoditi pravdu, loviti kriminalce na Mattov način težak je i opasan posao.

 

Photo: Netflix

Većina superjunaka bori se s demonima, duhovima prošlosti i unutarnjim sukobima. Matt Murdock nije iznimka, međutim Daredevil ima i fizički hendikep. U dobi od devet godina Matt je u doticaju s radioaktivnim materijalom izgubio vid. No, kako život, sudbina negdje daju i negdje uzimaju tako je mlađahni Matt dobio dar kojima su mu pojačana ostala osjetila. Ono što je bila jedna od niti vodilja prilikom stvaranja stripa odlično je preneseno na seriju; gledatelj uopće ne razmišlja o nedostatku glavnog junaka. Matt je naučio živjeti sa sljepilom, razvio je svoja osjetila i nastavio živjeti i boriti se. Priča o Daredevilu provlači jedinu, ali u svakodnevnom životu često zanemarenu istinu. Fizički nedostaci, hendikepi ne određuju osobu. Određuje nas način na koji živimo i rezultati našeg rada. Sljepoća kod glavnog junaka ima i simbolično značenje (“Pravda je slijepa”).

 

Photo: Netflix

Svaki pravi superjunak ima i dostojne protivnike, negativce. Daredevilovi protivnici su različiti; ruska i kineska mafija i bande New Yorka. Najvažniji i najmoćniji negativci serije su Wilson “onaj čije ime se ne spominje” Fisk i vremešna gospođa Gao (Wai Ching Ho). Fisk je  kao i Matt Murdock odlučio “pomoći” stanovnicima New Yorka. Međutim, njegove metode se razlikuju od Mattovih. Iako se nalaze na suprotnim stranama njihovi postupci, motivacija za djelovanje nalaze se u prošlosti. Djetinjstvu. Kroz niz flashbackova redatelji prikazuju događanja iz Fiskovog i Murdockovog djetinjstva koja su utjecala na njihovu budućnost. Glavni negativac prve sezone jednako je slojevito karakteriziran kao i naslovni (super)junak.
Većina akcijskih scena, obračuna između Murdocka i pripadnika podzemlja snimljeno pod utjecajem Dalekog istoka. Borilačke vještine, kratki štapovi, kusiragami glavna su obilježja fantastično snimljenih obračuna. Od samog početka (već u prvoj epizodi imamo briljantno orkestriran obračun na kiši) gledatelj može uživati u izvrsnim akcijskim scenografijama i obračunima koji izgledaju kao da su dijelovi “Racije” ili “Oldboyja”. Nasilje je prikazano vrlo eksplicitno i serija je prepuna krvavih scena. Matt Murdock nije samo emocionalno ranjiv; noćni izleti često ga koštaju dobrih batina.

Photo: Netflix

Kada se Murdock vrati iz noćnih pohoda, ranjen i pretučen, njegova zaštitnica je Claire, medicinska sestra. Ona je pomoć, ali i dio Daredevilovog prokletstva; kemija između Claire i Murdocka postoji, ali ona (za sada) ne želi “čovjeka koji svake noći dolazi kući ranjen i pretučen”. Claire tumači Rosario Dawson poznata po ulogama u filmovima “Sin City”, “Trance” i “Otporan na smrt”.
Rosario je prva među jednakima; glumačka ekipa serije je izvrsno odabrana posložena. Charlie Fox je izvrstan kao Matt Murdock/Daredevil, Vincent D’Onofrio dominira u ulozi glavnog negativca. Elden Henson i Deborah Ann Woll vrlo dobri u ulogama Fonzyja i Karen. Treba spomenuti i Vondieja-Curtisa Halla u ulozi novinara Bena Uricha te briljantnu epizodu Scotta Glenna. Stari majstor tumači Sticka, Mattovog učitelja. Izvjesno je da ćemo Glenna gledati u novim sezonama….
“Daredevil” pripada u vrh ponude serija posljednjih godina. Mračan ugođaj, slojeviti likovi, spektakularne akcijske scene i odlična glumačka ekipa glavni su razlozi za gledanje serije.

Goodtalking recenziju za drugu sezonu “Daredevila” možete pročitati OVDJE

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)