REDATELJ: Jaume Collet-Serra
GLAVNE ULOGE: Liam Neeson, Ed Harris, Joel Kinnaman, Boyd Holbrook, Vincent D’Onofrio, Common, Genesis Rodriguez
TRAJANJE: 114 minuta
NAZIV ORIGINALA: Run All Night

“Nijedan grijeh ne prođe nekažnjen” – Jimmy Conlon (Liam Neeson)

Liam Neeson ponovo je u akciji. Glumac koji je posljednjih godina postao jedna od najvažnijih hollywoodskih akcijskih figura ponovio je suradnju sa španjolskim redateljem Jaumeom Collet-Serraom (prethodni zajednički projekti “Ukradeni identitet” i “Non-Stop”) i još jednom je krenuo u obranu obitelji. Za razliku od prethodnih filmova Neeson nije liječnik, policajac ili umirovljeni obavještajac već bivši plaćeni ubojica. Conlon je nekada bio strah i trepet, odrađivao je likvidacije za Shawna Maguirea (Ed Harris). Godine su prošle, Shawn se bavi legalnim poslovima dok je Conlon postao razočarani, grižnjom savjesti rastrgani alkoholičar. Nekada plaćeni ubojica danas je ,za sitan novac,prisiljen glumiti Djeda Božićnjaka. Conlon se vraća oružju nakon ubojstva pripadnika albanske mafije. Danny Maguire, sin gazde Shawna, likvidirao je kriminalce. Jedan od svjedoka je Jimmyev sin Mike (Joel Kinnaman) koji postaje Dannyeva meta. Jimmy odlazi zaštiti sina. Pod svaku cijenu…..

 

“Noćna potjera” ambiciozniji je i ozbiljniji projekt od većine prethodnih Neesonovih akcijskih uspješnica. Priča filma, scenarij Brada Ingelsbya (radio i na scenariju filma “Out of The Furnace) nudi priču o pogrešnim odlukama, obitelji i iskupljenju. Radnja je smještena u svijet kriminala,  glavni akteri, pokretači radnje (Conlon, otac i sin Maguire) nisu crno-bijelo karakterizirani. Sukob koji je stvorio Maguire junior tjera stare igrače, dugogodišnje prijatelje da naprave ono što se od njih očekuje. Jedan postaje osvetnik, drugi zaštitnik. Jimmy Conlon posebno je zanimljiv lik; njegova zaštitnička uloga posljednja je prilika za djelomično iskupljenje i sređivanje odnosa sa sinom.
Redatelj filma uvjerljivije kreira akcijske nego neke od dramaturški zahtjevnijih, emotivnih scena . Problem je njihov timing u filmu; ponekad se ritam cjeline razbija inzistiranjem na Jimmyevom iskupljenju i odnosu sa sinom u scenama koje ne odgovaraju trenutku i događanjima u filmu. Treba spomenuti da takvih trenutaka nema previše….

 

Često se u filmofilmskim razgovorima govori o  pucnjavama, obračunima vatrenim oružjem. Jedna od čestih primjedaba gledatelja koji traže realnost i što veću uvjerljivost filma je broj metaka u oružju. Znate ono, likovi u filmu nekontrolirano ispaljuju metke kao da je punjenje neograničeno. Za gledatelje koji su osjetljivi na navedene detalje “Noćna potjera” pravi je izbor. Jimmy Conlon svoje naoružanje puni redovito i na vrijeme.
Akcijske scene filma su jedan od najboljih elemenata filma. Film sadrži različita akcijska rješenja, od automobilskih jurnjava do obračuna “jedan na jedan”. Najupečatljiviji je “kaubojski” upad Jimmya Conlona u bar i obračun sa bivšim šefom. Redatelj je akcijske scene snimio sa mjerom i vrlo dinamično.

 

Cijelim trajanjem filma gledatelj nailazi na detalje koji nam otkrivaju redateljeve uzore. Od uvodne scene filma koja podsjeća na početak/kraj remek djela Briana De Palme “Carlitov način” do scene u restoranu koja je inspirirana De Niro-Pacino scenom iz briljantne “Vrućine” Michaela Manna.
Glumačka ekipa posložena je na pravi način. Liam Neeson ponovo je akcijski junak, ali ovoga puta njegov lik nije jednodimenzionalan. Jimmy je emocionalno ranjiv, željan iskupljenja. Izvrstan je i Ed Harris u ulozi Shawna Maguirrea. Mlađe snage predvodi Joel Kinnaman (“Robocop”, tv serija “Ubojstvo”), dobar je i Vincent D’Onofrio u ulozi detektiva Hardinga. Televizijska serija “Daredevil” donijela je novi zamah u glumčevoj karijeri.
“Noćna potjera”  je najkompletniji film Liama Neesona otkada je zaplovio akcijskim vodama. Film koji sa jednakim zanimanjem mogu pogledati ljubitelji akcijskog žanra i gledatelji koji preferiraju drame.

OCJENA: 8

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)