ZAŠTO GLEDATI “POČIVALI U MIRU” ?

REDATELJI: Kristijan Milić, Goran Rukavina, Goran Dukić
GLAVNE ULOGE: Judita Franković, Slobodan Krivokapić, Luka Dragić, Dragan Despot, Jelena Miholjević, Nina Violić, Hrvoje Kečkeš, Ivan Ožegović, Boris Svrtan, Boris Cavazza, Zijad Gračić, Daria Lorenci, Goran Navojec, Anja Šovagović-Despot
TRAJANJE: 2 Sezone, 22 epizode

Kada govorimo o domaćim, hrvatskim televizijskim serijama najbolje je snimljeno u doba bivše države. “Gruntovčani”, “Kuda idu divlje svinje ?”, “Prosjaci i sinovi” i “Malo misto” ponajbolji su proizvodi nekadašnje televizije Zagreb. Treba spomenuti i nekoliko serija za najmlađe koje su zauvijek ostale u sjećanju televizijskih gledatelja (“Smogovci”; “Ne daj se Floki”, “Jelenko”…). Navedene serije imale su izvrsno napisane priče (u kojima se, između ostalog, mogla prepoznati i kritika socijalističkog sustava) i sjajne glumce (teško je zaboraviti glumačke izvedbe Ljubiše Samardžića, Ive Serdara i Fabijana Šovagovića u “Kuda idu divlje svinje” ili Zvonimira Cimermančić i Mladena Šermenta u “Gruntovčanima”). Posljednjih tridesetak godina nije donijelo puno dobroga domaćim serijama. Snimaju se velike količine “sapunica” koje se, valjda radi umjetničkog dojma, nazivaju telenovelama, humorističke serije koje često uopće nisu duhovite (najbizarniji primjer je “Bračnih voda”) te rijetki uspjeli pokušaji serija ozbiljnije tematike (“Mamutica” ili “Novine” naprimjer). Problemi domaćih serija, bez obzira na žanr, su uvijek isti – jednodimenzionalni, površno obrađeni likovi, dijalozi koji nemaju veza sa svakodnevnim, uobičajenim razgovorima i situacije odnosno teme koje rijetko imaju veze sa svakodnevicom koju živimo.
Početkom 2011. godine prikazana je prva epizoda serije koja je stilom i temama potpuna suprotnost većini viđenog u domaćim serijama. Njeno ime je “Počivali u miru”.

SEZONA 1:

Noć. Kiša. Dvije djevojke pokušavaju pronaći ulaz u staru, potrošenu zgradu. Dočekuje ih čuvar,ravnatelj koji je trebao dočekati dame nije došao ali im je poručio da se “osjećaju kao dok vlastite kuće”. Djevojke su novinarke,  snimateljica Vanja (Mirna Medaković) i reporterka Lucija Car (Judita Franković). Mjesto radnje je Vukovšćak, zatvor koji je ispražnjen zbog “usklađivanja s europskim standardima”. Međutim, zemljište na kojem se nalazi zatvor zanimljivo je građevinskom lobiju (oho, ovo zvuči poznato zar ne?) i to je najveći razlog zbog kojega su djevojke došle napraviti reportažu. Tijekom posjete Lucija Car nailazi na malo, neuredno groblje na kojem su sahranjeni zatvorenici čije posmrtne ostatke nitko nije preuzeo. Novinarka pronalazi popis sahranjenih zatvorenika i uz pomoć umirovljenog zatvorskog čuvara Martina Strugara (Miodrag Krivokapić) kreće u potragu za obiteljima i prijateljima sahranjenih zatvorenika. Njihovo “buđenje mrtvih” dovest će do šokantnih saznanja koje će dovesti do prijetnja mladoj novinarki….

 

Prva sezona sastoji se od 12 epizoda. Svaka epizoda obrađuje sudbinu (barem) jednog pokojnog zatvorenika. Scenaristi serije su dovoljno mudri i, srećom, nisu izmišljali toplu vodu nego su inspiraciju za priče iz zatvora pronašli u prošlim vremenima. Prošlost koja se često, iz raznih razloga vraća i reflektira u našoj sadašnjosti. Privatizacijska pljačka i njene posljedice, maloljetnička prostitucija, financijski inženjering i političari s mračnim tajnama prošlosti samo su neke od tema kojima se bavi prva sezona serije. “Počivali u miru” nisu potpuno socijalno-politički angažirana serija; sudbine nekih zatvorenika povezane su sa motivima kao što su preljub ili osveta. Najzanimljiviji i za seriju najvažniji slučaj jest onaj Zdenka Jurkovića iliti Mate Šušnjare (vrlo dobra uloga Dragana Despota). Mate je nasilnik, optužen za najteža kaznena djela koji u bivšoj državi dobiva novi identitet i priliku za novi početak. Postaje suradnik jugoslavenske tajne službe i za oprost grijeha mora povremeno obaviti neke “poslove”. Rezultat njihove suradnje je (najmanje) 12 leševa. Međutim, Mate  je interesantan i novoj vlasti jer, kako kaže njegov nosi poslodavac, “svaka vlast treba koljače”. Osobe koje odrađuju prljave poslove, ljudi za sva vremena i sve režime. Svaka sličnost sa stvarnim osobama je slučajna.

 

Likovi u seriji su životni, uvjerljivi. Gledamo sudbine o kakvima možemo čitati ili ih možemo sresti, upoznati u svakodnevnom životu. Redatelji mudro i vrlo vješto izbjegavaju crno-bijelu karakterizaciju. Serija prikazuje koliko je tanka linija između prave i krive strane zakona. Puno je zanimljivih likova i tragičnih sudbina obradila prva sezona serije. Ipak najdojmljivije i, za radnju serije, najvažnije su životne priče i odnos novinarke Lucije Car i bivšeg zatvorskog čuvara Martina Strugara. Neobičan istražiteljski par ima različite motive zbog kojih bude duhove prošlosti. Lucija Car osoba je zaljubljena svoj posao, strast prema novinarstvu ima obiteljsko naslijeđe. Njena novinarska saznanja i reportaže su i posveta pokojnom ocu. Privatan život mlade novinarke nije jednostavan i, osim partnerskog odnosa, ona u Martinu vidi očinsku figuru. Bivši zatvorski čuvar Martin umoran je od životnih tragedija, kako vlastitih tako i tuđih, onih koje je doživio i proživio u zatvoru. U potrazi za iskupljenjem i osobom kojoj će povjeriti svoje mračne i potresne tajne. Kao što je Lucija u Martinu prepoznala očinsku figuru tako i Martin u Luciji vidi pokojnu kćer. Kako sezona odmiče tako se radnja fokusira na novinarku i zatvorskog čuvara. Kulminacija dolazi u posljednjoj epizodi.
“Počivali u miru” vizualno izgleda vrlo atraktivno. Iako je svaka epizoda “prošarana” flashbackovima radnja se prati bez ikakvog problema i nejasnoća.
Serija je nakon nekoliko epizoda “kupila” domaću publiku i kritiku. Priznanje je stiglo i iz inozemstva; “Počivali u miru” prva je serija čiju ideju je otkupio “Liongsate”. Dvije godine nakon prve sezone krenuli su novi nastavci, nova istraga Lucije Car.

SEZONA 2:

Druga sezona serije donijela je kadrovske i koncepcijske promjene. Novi redatelj je Goran Dukić koji je filmom “Pizzeria Kamikaze” osvojio niz nagrada te je bio nominiran za Grand Prix Sundancea najvažnijeg festivala nezavisnog filmu u SADu. Glumačka ekipa je donijela nova lica (Goran Navojec, Boris Cavazza, Nina Violić, Anja Šovagović-Despot….), snimljeno je 10 epizoda. Judita Franković je ostala Lucija Car, prva epizoda druge sezone prikazana je 23.03.2015 godine.

 

Druga sezona vodi nas u Istru. Lucija Car odlazi u Globin na, kako na prvi pogled izgleda, rutinski novinarski zadatak. Globin je lijepo, živopisno istarsko mjestašce okruženo šumama i vinogradima. Ljepotu mjesta nagrđuju dimnjaci i postrojenja cementare “Chemix” nekada društvenog, danas privatiziranog industrijskog giganta. “Chemix” je tvornica koja nije samo ekološki nego je i političko-socijalni problem. Lucija Car počinje pratiti događanja u tvornici, upoznaje mještane gradića koji skrivaju mnoge tajne….
Prve reakcije nakon prikazivanja prve epizode nove sezone bile su kritike na izgovor pojedinih glumaca. Dio publike negativno je i prilično burno reagirao na istarski govor u seriji. Navodno daleko od originalnog istarskog narječja. Kritike su utihnule već nakon idućih nekoliko epizoda. Potpuno očekivano; “Počivali u miru”, točnije njena druga sezona, prva je domaća serija koja se bavi Istrom i Istranima. Radnja je smještena u Istru, likovi imaju istarska imena i prezimena. Većina likova govori, više ili manje uvjerljivo, istarskom čakavicom. Bez obzira na navodne propuste u izgovoru (pisac ovih redaka nije kompetentan da analizira uvjerljivost istarske čakavštine u seriji) ne treba biti previše kritičan; druga sezona nudi puno novoga i dobroga.

 

Svaka epizoda prve sezone obrađivala je jedan slučaj. Nova sezona donosi drugačija “pravila igre”; kompletna sezona posvećena je događanjima u izmišljenom mjestašcu Gobin. Detalji druge sezone podsjeća na  kriminalističku seriju “Ubojstva u Midsomeru”. Malo, naizgled mirno mjesto, okruženo prirodnim ljepotama “premreženo” je tajnama, intrigama i kriminalom. Lucija Car pati od anksioznosti, napadaja panike. Potpuno razumljivo s obzirom na događaje koje je doživjela i preživjela (Lucija pomalo podsjeća na detektiva Frosta iz serije “Frostov pristup” koji osim lova na kriminalce “vodi rat” protiv povišenog kolesterola). Serija prikazuje niz originalnih istarskih “proizvoda” (Gustafi, Alen Vitasović, tartufe, istarska supa….) a sve to je dodatno začinjeno mistikom i obrisima istarske mitologije koji seriji daju dodatnu napetost. Epizode serije ponovo sadrže niz flashbackova kojima redatelj objašnjava odnose između likova. Zatvorski razgovor između Mate Šušnjare i Lucije Car isprva izgleda kao detalj prilično nebitan za radnju. No kako epizode odmiču shvaćamo da razgovor ima veliku važnost za događaje koji će uslijediti.

Druga sezona serije ponovo nudi, obrađuje teme koje su dio naše svakodnevice. Tranzicija u kojoj vlada divlji kapitalizam, nezadovoljstvo radnika, nezaposlenost, sprega politike i krupnog kapitala, sloboda medija samo se neke od tema koje se, u većoj ili manjoj mjeri, obrađuju u novoj sezoni. Od novih likova treba izdvojiti inspektora Romana Soršaka (Goran Navojec) i novinarku Ines Polić (Nina Violić). Soršak je prošao ratišta, nakon završetka rata “radio stvari s kojima se ne ponosi” dok je Ines Polić novinarka, ovisnica koju je život pregazio. Policajac i novinarka su nastavak niza likova koji su životni i vrlo uvjerljivi.
Pisati o seriji “Počivali u miru” mogao bih još dugo i vrlo opširno. Gledatelji koji redovito prate seriju u tekstu su vjerojatno prepoznali detalje zbog kojih gledaju doživljaje Lucije Car. Onima koji još nisu ušli u mračan svijet serije preporuka da to što prije učine. “Počivali u miru” je serija koja ne podilazi gledateljima nego prikazuje tamnu stranu naše svakodnevice. I to je jedan od razloga zašto je riječ o jednom od najboljih hrvatskih televizijskih proizvoda u posljednjih tridesetak godina.

 

GOODTALKING recenziju za treću, posljednju sezone serije “Počivali u miru” možete pročitati OVDJE

2 Comments

  1. Anonimno Reply

    Serija je odlična, slažem se…ali prva sezona ima 12 nastavaka. A druga se nije mogla početi prikazivati 23.4.2015. jer taj još nije stigao! 😉 U svakom slučaju – dobar post! 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)