CRNO MORE

REDATELJ: Kevin Macdonald
GLAVNE ULOGE: Jude Law, Karl Davies, Scott McNairy, Daniel Ryan, Sergey Puskepalis, Konstantin Khabenskiy
TRAJANJE: 114 minuta
NAZIV ORIGINALA: Black Sea

Robinson (Jude Law) je dobio otkaz. Nakon 11 godina službe u kompaniji “Augora” poslodavac mu je uručio otkaz. Otpremnine nema, Robinson je za rastanak dobio ček utjehe u iznosu od 8.640 funti. 8.640 funti za 11 godina rada. Robinson je zbog posla žrtvovao obitelj. Ljut i razočaran Robinson odlazi, a gdje drugdje nego u pub. Popiti pivo i družiti se s kolegama koje je zatekla ista sudbina. U razgovoru saznaje način kako riješiti pitanje egzistencije. Negdje u “crnom moru” leži potopljena podmornica koju je Staljin poslao Hitleru. Podmornica  puna zlata. Robinson pristaje na ponudu, okuplja posadu i kreće u lov na zaboravljeno blago….

 

Zanimljiva je scenarističko-redateljska ekipa koja je kreirala “Crno more”. Redatelj filma škotski je filmaš Kevin Macdonald ljubiteljima filma najpoznatiji po biografskoj filmskoj priči o diktatoru Idi Aminu. “Posljednji škotski kralj” donio je “Oscara” Forestu Whitakeru koji je izvrsno odglumio gospodara života i smrti iz Ugande. Scenarist filma Dennis Kelly poznatiji je ljubiteljima televizijskih serija. Njegove ideje pretočene su u šest epizoda subverzivne, teorijama urota (koje u seriji nisu samo teorije) inspirirane televizijske serije “Utopia”. Blago koje je pokretač radnje u “Crnom moru” također je rezultat zanimljive scenarističke teorije. Uvodne minute filma imaju snažan recesijski kontekst i prikazuju našu svakodnevicu; iskusan i predan radnik ostaje bez posla, egzistencije uz milostinju od nekoliko tisuća funti koje mu daruje bivši poslodavac. Za gledatelja koji očekuje pustolovinu neočekivan početak. No već nakon desetak minuta filma počinje lov na davno zaboravljeno zlato…

 

“Crno more” podsjeća na briljantni uradak Johna Houstona “Blago Sierra Madre” iz 1948 godine. U filmu Dobbs (tumači ga Humphrey Bogart), Amerikanac u potrazi za boljim životom nađe se u Meksiku. Tamo susreće ekipu s kojom kreće u potragu za zlatom. Međutim zlato koje pronalaze postaje predmet razdora, “prokletstvo” koje razara ekipu. Jednako kao i Dobbs, Robinson s ekipom kreće u potragu za blagom, planine Sierra Madre zamijenile su morske dubine. Za razliku od Houstonovog filma “Crno more” ima (riječ je o prvom dijelu filma, početku potrage za blagom) čudne i nelogične odnose između likova. U filmovima slične tematike ljudska pohlepa i nesuglasice u ekipi nastaju kada se pronađe i(li) opljačka zlato, novac ili neka druga vrijednost. MacDonald likove u filmu potpuno nelogično i neuvjerljivo suprotstavlja na početku potrage. Posada podmornice u kojoj su članovi ovisni jedan o drugome sukobljavaju se od prve minute susreta. Razlozi nesuglasica su banalni (mladić koji je prvi puta na podmornici, etnička netrepeljivost….) obzirom da je pred njima avantura u kojoj ima se smiješe zlatne poluge. Netrpeljivost ne ostaju samo na riječima; jedan od članova posade izboden je nožem. Razumljiva je redateljsko-scenaristička namjera da u klaustrofobičan prostor podmornice između likova u lovu na zlato uvede konflikt, ali ostaje dojam da su sukobi došli prerano s obzirom na razvoj radnje. Pojedini likovi filma su prikazani kao, blago rečeno, neinteligentni i nepažljivi. Jedan od članova posade koristi jedinu komunikaciju kako bi saznao brojeve lota unatoč riziku da bi cijela operacija mogla biti otkrivena. Kako minute filma odmiču tako i “Crno more” postaje sve zanimljiviji i napetiji film…..

 

Drugim dijelom filma redatelj se djelomično iskupljuje za navedene propuste. Stvari se, kako minute filma odmiču, sve više zaoštravaju, pohlepa postaje motivacija. Gledamo i obrat u kojem saznajemo da je Robinson izmanipuliran. Redatelj je vrlo dobro prikazao klaustrofobičan ugođaj podmornice koja donosi dodatnu tjeskobu i koja odmakom vremena još više potencira sukobe.
Prvo glumačko ime filma je Jude Law. Law je vrlo dobar u ulozi Robinsona, čovjeka u potrazi za osvetom i iskupljenjem.
Filmova koji tematiziraju potragu za blagom (posebno kada se blago nalazi u morskim dubinama) nemamo često prilike gledati i to je jedan od razloga za gledanje “Crnog mora”. Riječ je o korektnom komadu filmske zabave. No nakon gledanja teško se oteti dojmu da je cijeli projekt mogao izgledati bolje.

OCJENA: 7

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)