REDATELJ: Sergej Bodrov
GLAVNE ULOGE: Ben Barnes, Julianne Moore, Jeff Bridges, Alicia Vikander, Kit Harington
TRAJANJE: 102 minute
NAZIV ORIGINALA: Seventh Son 

 

“Prokletstvo može biti dar.”

 

Majstor John Gregory (Jeff Bridges) posljednji je od svoje vrste. On je pripadnik Vitezova jastreba, ratnika koji stoljećima brane ljude od vještica, demona i ostalih stvorenja tame. Nakon što je zla kraljica Majka Malkin (Julianne Moore) ubila njegovog štićenika, John je u potrazi za sedmim sinom sedmog sina, herojem s iznimnim moćima i snagom koji bi trebao nastaviti borbu. Pronalazi ga na selu, njegovo ime je Tom Ward (Ben Barnes). Tom je do Johnovog dolaska vodio miran život i potrebna mu je obuka. John započinje obuku koja mora biti brzo završena; sile Zla na čelu Malkin postaju sve jače i moćnije. Učitelj i učenik morat će krenuti u konačni obračun s Malkin, ali i sa svojim mračnim tajnama….

Premijera “Sedmog sina” kasnila je godinu dana. Od samog početka projekt temeljen na književnom predlošku Josepha Delaneya bio je suočen s problemima. Jennifer Lawrence, prvi izbor za glavnu žensku ulogu odustala je od filma nekoliko tjedana prije početka snimanja. Nakon njenog odustajanja uslijedile su distributerski problem. Nakon prestanka suradnje “Warnera” i “Legendary Picturesa” film je postao žrtva njihovog rastanka. “Sedmi sin” bio je bez distributera da bi na kraju priče “Legendary” dogovorio suradnju sa “Universalom”. Promjena distributera zahtijevala je novu reklamnu kampanju, film je promijenio ime (prva verzija je bila “The Last Apprentice),vrijeme je prolazilo. Nakon premijere filma pojavile su se glasine da redatelj filma, ruski filmaš Sergej Bodrov, nije bio zadovoljan suradnjom sa producentima odnosno njihovim zahtjevima tijekom snimanja.

“Sedmi sin” premijerno je prikazan u domaćim kinima početkom godine dok je američka premijera bila mjesec dana kasnije. Rezultati na kino blagajnama su vrlo skromni; u SAD film je zaradio manje od dvadesetak milijuna dolara, stvari su malo uljepšane zaradom u “ostatku svijeta” (ukupna zarada filma u svjetskoj distribuciji prešla je 100 milijuna dolara). Premalo za ovakav projekt.

Bez obzira na navedene probleme i slabije rezultate na kino blagajnama, “Sedmi sin” imao je dovoljno aduta da ispadne (barem) pristojan film. Stotinjak milijuna dolara budžeta, glumačka ekipa (nakon “Velikog Lebowskog” prvi zajednički projekt Jeffa Bridgesa i Julianne Moore) i fantasy, žanr koji nemamo često prilike gledati na velikom platnu, glavni su razlozi zbog kojih je “Sedmi sin” mogao postati (barem) dobar film. Nažalost, ništa od toga.

Jedan od najvećih problema filma nedostatak je stila i originalnosti. Od uvodnih minuta filma gledatelj je suočen s nizom scena, detalja koji podsjećaju na, više ili manje, poznate filmove. U samo nekoliko početnih minuta moguće je prepoznati horor “Krug”, “Hobita” i “Istjerivača đavla”. Redateljska referiranja na filmove iz prošlosti su često zabavan i zanimljiv detalj. U njima možemo, između ostaloga, saznati uzore i(li) filmove i autore koji inspiriraju redatelja filma. U slučaju “Sedmog sina” situacija je drugačija; redatelj koristi poznate motive kako bi prikrio nedostatak imaginacije i “pokrpao” praznine filma. Kit Harrington, poznatiji kao Jon Snow iz televizijske serije “Igra prijestolja”, ima manju, epizodnu ulogu u kojoj izgleda upravo kao Jon Snow. Ne kao Bradley, lik iz Bodrovog filma nego kao lik televizijske serije. Potencijalno najzanimljiviji odnos u filmu, onaj Gregoryja i Majke Malkin ostao je u drugom planu. Šteta.

Iako je u projekt uložen velik novac, “Sedmi sin” ponekad izgleda kao malo skuplja televizijska produkcija. Specijalni efekti dominiraju filmom, ali “Sedmi sin” sadrži (pre)malo uspjelih akcijskih scena. Dojam je da je Bodrov (redatelj izvrsnog “Mongola” iz 2007 godine) morao popustiti, raditi kompromise tijekom snimanja filma.
Glumačka ekipa filma “na papiru” izgleda izvrsno. Ovogodišnja dobitnica “Oscara” Julianne Moore korektna je u Majke Malkin. Teško je gledati Jeffa Bridgesa u ulozi starog, često pripitog mudraca Gregoryja. Vjerojatno niti Bridges nije bio siguran da li je njegov lik ozbiljan, komičan ili kopija Gandalfa s pljoskom u džepu. Izgleda da je “Dude” odlučio spremiti poneki dolar za mirovinu; “Sedmi sin” treći je film (nakon “R.I.P.D. i “Davatelja”) u kojem Bridges tek odrađuje posao.
Iako je prošlo samo tri mjeseca tekuće godine, već sada se može reći da će neuzbudljiv i bezidejan “Sedmi sin” biti jedan od najvećih filmskih promašaja 2015.

OCJENA: 4

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)