EGZODUS: BOGOVI I KRALJEVI

REDATELJ: Ridley Scott
GLAVNE ULOGE: Christian Bale, Joel Edgerton, Sigourney Weaver, Ben Kingsley, Aaron Paul, John Torturro
TRAJANJE: 145 minuta
NASLOV ORIGINALA: Exodus: Gods and Kings

Kada se rade filmofilski popisi, liste malo je ljubitelja sedme umjetnosti koji zaobilaze britanskog filmaša Ridleya Scotta. “Alien”, “Blade Runner” i “Gladijator” kotiraju vrlo visoko kod ljubitelja filma, iza njih često se spominju “Crna kiša”, “Thelma i Louise”; “Hannibal”, “Pad crnog jastreba”, izvrsni ali pomalo podcijenjeni “Šibicari”….Međutim, posljednji filmovi iskusnog filmaša (Ridley Scott rođen je 1937 godine) nisu na razini autorova ugleda. U redu, teško je očekivati da Scott dostigne razinu najboljih filmova ali “Prometej” i “Savjetnik” spadaju među najlošija autorova ostvarenja. Bez obzira na kreativno slabije rezultate posljednjih projekata, stari rutiner i dalje uživa povjerenje filmskih kompanija. “Egzodus: Bogovi i kraljevi” koštao je oko 150 milijuna dolara, Scott je okupio izvrsnu glumačku ekipu. Očekivalo se da bi redatelj ovim filmom mogao vratiti staru formu i dobiti vjetar u leđa za najavljene projekte (“Martian”, nastavci “Prometeja” i “Blade Runnera”). Dogodilo se suprotno; “Egzodus: Bogovi i kraljevi” produbio je Scottovu kreativnu redateljsku krizu te su izostali očekivani komercijalni rezultati….

Priča filma vraća nas 1300 godina prije nove ere. Četiri stoljeća Židovi su roblje Egipta. Zemljom vlada Seti (John Torturro). Seti ima sina nasljednika Ramzesa (Joel Edgerton) koji je odrastao sa bratićem Mojsijem (Christian Bale). U jednoj od bitaka Mojsije spašava život Ramzesu, Seti mu iskazuje poštovanje i vječnu zahvalu. Skladan, bratski odnos se počinje mijenjati kada židovski mudrac Nun (Ben Kingsley) otkriva istinu; Mojsije je rođen kao rob, spletom okolnosti izbjegao je smrt. On je Židov koji treba povesti svoj narod u slobodu. Istina dolazi do Ramzesa, Mojsije je protjeran. Iako šokiran i zbunjen Mojsije shvaća da je on izabrani i kreće u borbu za slobodu…..
Kada je u pitanju “Egzodus: Bogovi i kraljevi” postoje dva detalja filma koji zaslužuju prolaznu ocjenu. Prije svega to je Christian Bale koji je vrlo raspoložen i dojmljiv u ulozi Mojsija. Prava je šteta što je vrlo dobra glumačka izvedba potrošena na emocijama prazan film kao što je “Egzodus: Bogovi i kraljevi”. Drugi detalj je prelazak Mojsija i Židova preko Crvenog mora. More se čudom povlači ispred Mojsija ali Ramzesu i egipatskoj vojsci postaje posljednje počivalište. Oslikane sivim, tamnim bojama navedene scene su vizualno atraktivne i jedini su komadić filma koji nudi tenziju i napetost. Zapravo cijeli film izgleda kao priprema za navedenu završnu demonstaciju kompjuterskih čudesa  Sve ostalo je za brzi zaborav.

 

“Egzodus: Bogovi i kraljevi” film je lišen emocija, gledatelj se vrlo teško “povezuje” i suosjeća sa likovima. Odnos Ramzesa i Mojsija ima ogroman potencijal, ali je sveden na nekoliko sterilnih dijaloga. Nevjerojatna činjenica je da film, unatoč velikom budžetu i sjajnoj glumačkoj ekipi, u nekim dijelovima izgleda kao osrednja kazališna predstava (npr. trenuci kada Ramzes saznaje istinu o Mojsijevu porijeklu). Scenografija i kostimi izgledaju jeftino, kao da je riječ o niskobudžetnom filmu a ne skupom projektu koji namjerava “opljačkati” kino blagajne. Scott ima problema sa scenarijem (teško je odgonetnuti šta su radili scenaristi) i jedva čeka da se riješi pripovijedanja; na scenu izlaze vizualni efekti, CGI, 3D tehnologija. Tisuće, računalno stvorenih neuvjerljivih, žaba i kukaca te crvena rijeka nisu spasili film. Za razliku od Noe Darrena Aronofskog , Mojsijeva veza sa Svevišnjim je infantilna i vrijeđa inteligenciju gledatelja. Treba napomenuti da Mojsije nije samo miroljubivi vođa koji narod vodi u slobodu. On je i gerilac koji se partizanskim metodama bori protiv Egipćana.

 

Ako izuzmemo Christiana Balea i Bena Kingsleya, odabir glumaca je promašen. Čini se da je velika priča trebala imati i veliku glumačku ekipu. Bitnije uloge su morale biti “pokrivene” poznatim i(li) trenutno popularnim glumačkim imenom. Rezultat je “plastični” Joel Edgerton u ulozi Ramzesa, karikaturalni John Torturro, nezainteresirana Sigourney Weaver i nebitni Aaron Paul.
“Egzodus: Bogovi i kraljevi” tematski je sličan sjajnom filmu Cecila B. De Millea “Deset zapovijedi” iz 1956 godine. U nekim detaljima podsjeća na “Gladijatora” (odnos Setija prema Ramzesu i Mojsiju). Usporedba sa navedenim filmovima potencira anemičnost i hladnoću “Egzodusa: Bogova i kraljeva”. Uvodnih deset minuta “Gladijatora” i Yul Brinner kao Ramzes vrijede više od kompletnog Scottovog filma.

OCJENA: 5

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)