UBIJTE GLASNIKA

REDATELJ: Michael Cuesta
GLAVNE ULOGE: Jeremy Renner, Ray Liotta, Robert Patrick, Oliver Platt, Rosemarie DeWitt
TRAJANJE: 112 minuta
NAZIV ORIGINALA: Kill The Messenger

“Neke su priče previše istinite da bi bile ispričane.”

Gary Webb (Jeremy Renner) je novinar u “The San Jose Mercury News”. Riječ o manjim, lokalnim novinama sa skromnom nakladom. Gary svakodnevno traži teme i probleme o kojima bi pisao. Međutim, najveću priču svojeg novinarskog života Gary nije pronašao; ona je pronašla njega. Gary je dobio poziv od lijepe Coral (Paz Vega) koja treba pomoć kako bi izbavila iz zatvora voljenog Rafaela (Aaron Farb). U zamjenu za pomoć Coral daje Garyu tajne dokumente Ministarstva obrane. Rafael je oslobođen, Garyeva istraga dovodi do puno veće “ribe”. Riječ je o Danilu Blandonu (Yul Vazquez) koji priznaje sudjelovanje u velikom poslu; on je dio velike operacije koju je organizirala CIA. “Crna operacija” koja se odigravala tijekom osamdesetih u kojoj su djelatnici CIA-e organizirali uvoz i distribuciju kokaina u SADu. Webb objavljuje rezultate istrage, ali nakon objavljivanja počinje njegova borba za opstanak….

“Ubijte glasnika” temeljen je na dva književna predloška; istoimenoj knjizi Nicka Shoua i “Tamnom savezu” glavnog junaka filma Garya Webba. Uvod u film je direktan i, obzirom na temu filma, provokativan i ciničan. Gledamo predsjednike Cartera, Nixona i Reagana koji govore kako je trgovina drogom prijetnja nacionalnoj sigurnosti jednaka kao i terorizam i strane diktature. Nakon uvoda i upoznavanja sa Garyem Webbom kreće sat vremene punokrvnog novinarsko-političkog trilera. Afera čije je detalje objavio Webb je nevjerojatno slojevita, otvara mnoga pitanja ali i potvrđuje, razotkriva kontroverze vezane uz djelovanje CIAe. “Ubijte glasnika” nije film koji otkriva nešto novo; teme kojima se film bavi i ranije su obrađene u filmovima i knjigama, ali je činjenica da film vrlo direktno prikazuje stanje stvari. Financiranje stranih režima nije novost u djelovanju CIAe, ali u slučaju Nikaragve (afera se dogodila polovicom osamdesetih godina dvadesetoga stoljeća; desetak godina prije Webbovog otkrića) novac je došao od krijumčarenja i prodaje droge pripadnicima siromšnog sloja američkog društva. Film postavlja mnoga pitanja i vrlo jasno pokazuje kako elementi CIAe djeluju bez znanja Kongresa kao paralelna vlast. Sudstvo je prikazano kao nevisno, najčvršća karika američkog društva. Posebno je zanimljiv prikaz novinarske “solidarnosti” prema Webbu nakon šta krene njegova medijska diskreditacija.

 

Nakon prvih sat vremena fokus filma je, većim dijelom, usmjeren na raspad Webbova privatnog života. Raspad je posljedica njegovog novinarskog rada i ogromnog pritiska kojem je izložena Webb njegova obitelj. Film gubi na ritmu, nema tenziju kao u prvih sat vremena, ali i dalje je riječ o iznadprosječnom filmskom doživljaju. Iako je Webb za svoj rad dobio Pullitzerovu nagradu njegov obiteljski život i karijera su teško stradali nakon njegova otkrića. Webb je prikazan kao strastveni novinar, čovjek koji voli svoj posao. Redatelj nije propustio naznačiti da je Webb, kada je u pitanju istraga slučaja, neracionalan i previše emotivan. Međurim, teško je ostati “hladne glave” u okolnostima kakve su snašle Webba nakon objavljivanja priče….

Film ima nekoliko vrlo napetih i snažnih trenutaka. Dvije scene se posebno dojmljive, važne za film i cijelu priču o slučaju te podsjećaju na filmove slične tematike. Prvi je Webbov razgovor sa Fredom Weilom (Michael Sheen) koji se odvija ispred Bijele kuće i podsjeća na razgovor Kevina Costner i Donalda Sutherlanda u filmu JFK Olivera Stonea. Drugi je trenutak kada šef redakcije govori Webbu da je “na ledu” i da više neće objavljivati njegove tekstove. Scena koja pomalo podsjeća na film “Probuđenu savjest” u kojoj Al Pacino ne dobija pristanak od svojih šefova (koji su pod pritiskom korporacija) da objavi vijest koja mijenja percepciju i saznanja o duhanskoj industriji. Naravno, Jeremy Renner nije Pacino ali teško je ne primjetiti utjecaj Michaela Manna i Olivera Stonea na redatelja Michaela Cuesta.
Uloga Garya Webba je ponajbolja u karijeri Jeremya Rennera a treba spomenuti i vrlo dobre epizode Raya Liotte i Andya Garcije.
“Ubijte glasnika” je priča o usponu i padu novinara Garya Webba. Njegova priča je zanimljiva i prikazuje kako lovac na istinu postaje lovina te kako zavjera dobija dodatak teorije. Završetak filma nam otkriva konačnu sudbinu Garya Webba i obzirom na pritiske na Webba i njegov kraj te kasniju istragu slučaj opisan u “Ubijte glasnika” je sve samo ne teorija.

OCJENA: 8

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)