HOTEL GRAND BUDAPEST

REDATELJ: Wes Anderson
GLAVNE ULOGE: Ralph Fiennes, F.Murray Abraham, Adrien Brody, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Saoirse Ronan, Lea Sedoux, Tilda Swinton, Tony Revolori
TRAJANJE: 100 minuta

“Kada je u pitanju sudbina velikog bogatstva ljudska se pohlepa proširi kao otrov u krvotoku”

Dobrodošli u Zubrawku. Zubrawka je srednjeuropska država u koju je doputovao (vjerojatno u potrazi za inspiracijom, dobrom pričom) mladi pisac (Jude Law). Pisac se smjestio u stari, tradicijom bogati ali pomalo zapušteni Grand Budapest hotel. Lutajući hotelom pisac upoznaje vlasnika Mustafu (Franklin Murray Abraham). Mustafa poziva pisca na večeru i tijekom večeri započinje svoju priču. Njegova životna priča je povezana sa pričom Grand Budapest hotela i njegovim mentorom bivšim šefom recepcije gospodinom Gustavom (Ralph Fiennes)….

 

Nakon niza filmova (“Rushmore”, “Kraljevstvo izlazećeg mjeseca”, “Obitelj čudaka”…) kojima je “kupio” pažnju filmofila diljem svijeta, Wes Anderson je novim filmom osvojio i naklonost članova Akademije. “Hotel Grand Budapest” je (uz “Birdmana”) film sa najviše nominacija na ovogodišnjoj dodjeli “Oscara”. Nominacije su “pogurale” i vrlo dobar rezultat na kino blagajnama ; zarada filma u svjetskim kinima prešla je 170 milijuna dolara što je za ovakav projekt izvrstan rezultat. Redatelj je okupio sjajnu glumačku ekipu; Anderson podsjeća na Woodya Allena. Bez obzira na budžet filma odnosno honorar poznata glumačka imena željno očekuju redateljev poziv. Kao i u prethodnim filmovima Anderson vrlo sigurno dirigira orkestrom sjajnih glumačkih imena. Ako izuzmemo Fiennesa i mlađahnog Tonya Revolorija u ulogama učitelja Gustava i učenika Zeroa, ostali članovi glumačke ekipe odnosno njihovi likovi pojavljuju se u manjim, sporednim ulogama. Međutim, to nije bila smetnja da većina glumaca ostvari efektne i pamtljive uloge. Podjela uloga je izvrsna; glumci koji se pojavljuju u filmu su jednako otkačeni i(li) karizmatični kao i likovi koje tumače.

 

“Grand Budapest hotel” je još jedna potvrda originalnog Andersonovog redateljskog stila. Film je vizualno impresivan, pred gledateljem je rijetko viđen festival boja. Redatelj ponekad pretjeruje u količini boja odnosno njihovoj snazi, neke scene su kičaste i (pre)napadne, ali vizaulna razigranost i pretjerivanje izvrsno nadograđuju radnju i likove filma. Kadrovi su fokusirani na, za radnju filma, najvažniji detalj ili lik filma. Fotografija je kristalno čista, jasna te je “Hotel Grand Budapest” ugodan za gledanje, pravi praznik za oči. Mjesto radnje, država Zubrawka, je fiktivna izmišljena europska država. Međutim, Anderson je sjajno pogodio ugođaj i duh Srednje Europe te stvorio dojam kao da je riječ o Češkoj ili Slovačkoj. Likovi filma su ekscentrici, različith karaktera. Redatelj ih ismijava, stvara im probleme ali i suosjeća sa njima. Glavni meštar cijelog filma je Ralph Fiennes u ulozi gospodin Gustava. Iza njegove grube i ponekad nemilosrdne vanjštine (posebno kada se radi o poslu) krije se otkačen i dobroćudan tip koji želi pomoći svojem učeniku. Glumačko umijeće Ralpha Fiennesa nikada nije bilo sporno ali je ulogom u “Hotelu Grand Budapest” potvrdio da sjajno osjeća komediju. Uz Fiennesa i njegovog “padawanea” Zeroa (Tony Revolori) treba spomenuti sjajne epizode Tilde Swinton, Adriena Brodya, Harveya Keitela, Edwarda Nortona, Billa Murraya i ostalih osobenjaka, ekscentrika iz “Grand Budapest hotela”. Lijepo je vidjeti i pomalo zaboravljenog Franklina Murraya Abrahama, sjajnog Salierija iz Formanovog “Amadeusa”.

U prvom dijelu “Hotel Grand Budapest” je komedija koja se bavi (pomalo i ismijava) vječne ljudske temama (pohlepa, ljubav…). Međutim, kako minute filma odmiču Anderson, u većem ili manjem opsegu, spominje i ksenofobiju, ljudske slobode i barbarizam, samouništenje ljudske vrste. Bez obzira na ozbiljniji podtekst drugi dio filma ne gubi na duhovitosti. Anderson je vješto uklopio ozbiljnije teme u šarenu, zabavnu i duhovitu filmsku slikovnicu.
Uz spomenutu vizualnu raskoš film je obogaćen i sjajnom glazbom Alexandrea Desplata koji je ove godine nominiran za glazbu u dva filma (” Hotel Grand Budapest” i “Igra oponašanja”).
Vizualno impresivan, šarmantan, zabavan i nostalgičan “Hotel Grand Budapest” je jedinstven filmski događaj. Wes Anderson nastavlja pisati svoju filmografiju originalnim rukopisom. Danas je takvih filmaša vrlo malo….

OCJENA: 9

One Comment

  1. Maja+Dukan Reply

    Već kada vidim poster , dođe mi da opet pogledam ovaj izuzetno šarmantan film, pun predobrih glumaca .
    Obožavam Wesa Andersona👏👏👏
    Ja mu nisam našla nikakvu manu i dajem mu čistu desetku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)