GODINA NASILJA

REDATELJ: J.C. Chandor
GLAVNE ULOGE: Oscar Isaac, Jessica Chastain, David Oyelowo, Albert Brooks
TRAJANJE: 121 minuta
NAZIV ORIGINALA: A Most Violent Year

Abel Morales (Oscar Isaac) je pred realizacijom životnog projekta. Upravo je uplatio predujam za kupnju zemljišta u Brooklynu. Zemljište bi tvrtki koju vode Abel i njegova žena Anna (Jessica Chastain) značilo povećanje posla te omogućilo skladištenje koje bi Moralesu donijelo prednost pred konkurentskim tvrtkama. Rok za kompletnu isplatu je trideset dana. Iako je dogovorio najveći posao u karijeri Abel ne spava mirno; cisterne njegove tvrtke (Morales se bavi transportom i distribucijom goriva) postaju mete pljačkaša. Kako dani prolaze napadi odnosno krađe su sve učestalije. Moralesu probleme stvara i Lawrence (David Oyelowo), pomoćnik okružnog tužitelja koji istražuje poslove Moralesove tvrtke. Novi splet okolnosti dovodi Abel i Annie u probleme koji prijete uništenjem ne samo njihovog poslovanja nego i privatnog života….

“Godina nasilja” treći je projekt redatelja i scenarista J.C. Chandora. Chandor je započeo redateljsku karijeru 2011 godine filmom “Crni ponedjeljak” (Margin call) u kojem je u podršku sjajne glumačke ekipe (Jeremy Irons, Kevin Spacey, Stanley Tucci…) prikazao uzroke i početak ekonomske krize u SAD-u koja se kasnije proširila i na ostatak svijeta. “Crni ponedjeljak” je još uvijek jedan od rijetkih filmova koji je na zanimljiv i direktan način tematizirao početak svjetske ekonomske krize. Godine 2013 Chandor snima “Sve je izgubljeno” dramu o preživljanju čovjeka. Glavni junak filma (sjajni Robert Redford) suočen je s borbom za opstanak nakon nesreće na otvorenom moru. Redatelj je kroz nesreću i borbu za život suočio glavnog i jedinog protagonista filma (ali i gledatelje) s prolaznosti života i snagom prirode. Vrijednosti Chandorovih filmova su snažne glumačke izvedbe i priče, teme koje odudaraju od uobičajene kino ponude. Takav slučaj je i sa “Godinom nasilja”

 

Radnja filma smještena je u 1981 godinu koja je prema statistikama bila godina s najvećom stopom kriminala u povijesti New Yorka. Distributeri u najavama filma ističu navedeni podatak pa gledatelj može steći pogrešna očekivanja. Ne, “Godina nasilja” nije film koji obiluje akcijskim scenama i ako su očekivanja takva moguće je i veliko razočaranje. Međutim, ako želite pogledati kriminalističku dramu s izvrsnim glumačkim izvedbama, intrigantnom pričom (uz znatno manje nasilja nego što naslov sugerira) i izvrsnom karakterizacijom glavnog lika onda je “Godina nasilja” pravi izbor.
Glavni lik filma, Abel Morales igra kontra svih rezona. U vremenu kada je stopa kriminaliteta rekordno visoka (porast nezakonitih radnji Abel osjeća i na svojem poslovanju) on pokušava obraniti i sačuvati obitelj i posao. Morales je, zajedno sa suprugom, vlasnik tvrtke koju je kupio od ženinog oca. Kriminalca po zanimanju. Njegova egzistencija dolazi u pitanje, nalazi se u najkritičnijim trenucima svojeg života ali ne odustaje od svoje namjere da probleme riješi na što mirniji način. Morales je iskusan igrač; iako je u ogromnim problemima zadržava hladan, pokeraški izraz lica. Ne smije izgubiti kontrolu jer onoga trenutka kada morski psi nanjuše krv (otkriju razmjere problema) igra je završena. Izgubljena. Krizne životne situacije otkrivaju obiteljske tajne. Tako je i u slučaju obitelji Morales; jedini puta kada vidimo Abela da gubi živce je kada mu supruga otkriva tajnu. Obitelj je najvažnija i Abelova reakcija to potvrđuje.

 

Redatelj je izvrsno pogodio s ugođajem, atmosferom filma koja “pojačava” događanja u filmu. Zatvoreni prostori u kojima se odigrava radnja su tamni, teški odražavaju tjeskobu i naglašavaju dvije stvari; situaciju u kojoj se nalazi Morales te stanje društva koje izjeda korupcija i kriminal. Dijalozi su konkretni i pametno napisani, ali je problem filma njihova dužina koja u nekim dijelovima razbija ritam cjeline. Odabir glumaca je savršen. Oscar Isaac i Jessica Chastain nose film, Isaac je u prvom planu i njegove minijature su izvrsne. Kako minute filma odmiču tako i njegova filmska supruga Jessica Chastain dobiva sve više prostora te se izvrsno nadopunjuje s Isaacom. Treba spomenuti i efektne epizodne uloge Alberta Brooksa i Davida Oyelowoa. Glumačke izvedbe su najveća snaga “Godine nasilja”.

 

Kao što je navedeno u tekstu, “Godina nasilja” nije film nabijen nasilnim scenama. No, to ne znači da nasilja u filmu nema. U samo nekoliko scena redatelj je prikazao i pokazao krizne situacije i vrijeme kada je kriminal svakodnevica djeluju na običnog čovjeka. Javlja se destrukcija prema okolini (zbog preživljavanja, nezakonitog bogaćenja….) ali i prema samome sebi. Reakcije ljudi u teškim i nasilnim vremenima su različite. Abel Morales nastoji pronaći rješenje u kriznoj situaciji. Njegova “igra kontra svih oklada”  jedan je od razloga zašto pogledati “Godinu nasilja”.

OCJENA: 8

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)