EKIPA ZA 6 (BIG HERO 6)

REDATELJI: Don Hall, Chris Williams
GLASOVI: Scott Adsit, Ryan Potter, Damon Wayans Jr., James Cromwell, Jamie Chung
TRAJANJE: 102 minute

Hiro Hamada je četrnaestogodišnjak, talentirani dizajner robota. Vrlo rano ostao je bez roditelja i živi sa bratom Tadashijem. Hiro je inovator koji svoje ideje koristi u krive svrhe. Izrađuje robote koji mu služe za borbu protiv ekipe iz San Franskoya. Borbe i nisu toliki problem ali Hiro ulaže novac na robote. Klađenje je ilegalno i Hiro upada u nevolje. Spašava ga Tadashi te ga sutradan odvodi na posao. Tadashi je izumitelj i upoznaje brata sa svojim novim projektom. Riječ je Baymaxu, robotu “liječniku” koji je namijenjen za pomoć ljudima. Oduševljen viđenim, Hiro želi svoj talent iskoristiti za korisne stvari. Odlučuje polagati prijemni za školovanje gdje bi njegov znanstveni talent zasjao punim sjajem. Njegov prijemni prolazi senzacionalno; Hiro je ponudio izum koji je oduševio prisutne i osigurao školovanje. Savršena večer se pretvara u noćnu moru kada Hiro doživljava tragediju koja mu zauvijek mijenja život….

 

Nakon globalnog uspjeha Marvelovih igranih superjunaka reagirali su šefovi kompanije “Walt Disney”. Inspiriran Marvelovim istoimenim stripom nastao je animirani projekt “Ekipa za 6”.Budžet filma je iznosio 170 milijuna dolara i “Disney” je ponovo napravio dobar posao. Zarada u svjetskim kinima je prešla 500 milijuna dolara, cifra koja će u tjednima koji dolaze biti dodatno “podebljana”. Nisu izostale nominacije za glavne filmske nagrade; “Ekipa za 6” je nominirana za “Zlatni Globus” i “Oscara”. Redatelji su Don Hall i Chris Williams, zanimljivost je da “Disney” nije angažirao niti jedno glumačko ime sa hollywoodske “A” liste za glasove junaka filma. Nikakav problem, “Ekipa za 6” je zabava namijenjena svim uzrastima.

“Ekipa za 6” vrlo vješto i pametno kombinira ozbiljnije motive, laganije teme i humor. Zahtjevniji gledatelji mogu prepoznati poruke poput važnosti školovanja odnosno usmjeravanja talenta u korisne svrhe, kritiku korporacija i njihovog načina djelovanja i važnost školovanja. Nešto manje zahtjevni gledatelji uživati će u priči o prijateljstvu, ljubavi i solidarnosti. Oni najmlađi se mogu zabaviti uz fantastičnu animaciju, duhovite dosjetke i beskrajno simpatičnog i zabavnog Baymaxa. Baymax je robot koji je potpuno “ukrao” film; dobroćudan, uvijek na usluzi, u dijelovima filma nespretan, osvaja gledatelja na prvu. Bez obzira na dob.

Velika vrijednost “Ekipe za 6” je činjenica da su redatelji uspjeli snimiti priču o animiranim superjunacima (koji na početku izgledaju kao ekipa iz tv serije “Teorija velikog praska”) koja i dalje sadrži prepoznatljiv Disneyev stil prepun humora i vizualnih atrakcija u kojem se priča i životne poruke i iskušenja ne zanemaruju. Radnja filma je nepredvidljiva, gledatelj teško može odgonetnuti u kojem smjeru odlaze doživljaji Hire i Baymaxa. Posebno zanimljivost filma su reference na brojne filmske naslove. “Ekipa za 6” nudi detalje iz raznih filmova (od “Osvetnika” do “Zvjezdanih vrata”) a Baymaxova pravila ponašanja su vezana uz zakone robotike Isaaca Asimova.
“Ekipa za 6” je pametna, duhovita i vizualno impresivna animirana zabava za veliku i malu djecu. Očekujem(o) nastavke.

OCJENA: 8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)