SUDAC

REDATELJ: David Dobkin
GLAVNE ULOGE: Robert Downey Jr. , Robert Duvall, Billy Bob Thornton, Vera Farmiga, Vincent D’Onofrio
TRAJANJE: 141 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Judge

“Nevini me ne mogu platiti” – Hank Palmer (Robert Downey Jr.)

Hank Palmer (Robert Downey Jr.) uspješni je odvjetnik. Posao obavlja u Chicagu i tamo je jedan od najtraženijih branitelja. On je samodopadan i egoističan, naizgled siguran i samouvjeren. Privatno stvari nisu toliko sjajne; Hankov brak se raspada. Jednoga dana Hank dobiva tužnu vijest. Majka mu je preminula i on odlazi u rodni Carniville na sahranu. Njegov kratki boravak u rodnom gradiću završava svađom s ocem. Hank nastoji što prije otići, ali nekoliko minuta prije polaska brat mu javlja da je njegov otac ugledni sudac Joseph Palmer (Robert Duvall) optužen za ubojstvo. Hank odluči ostati kako bi pomogao ocu. Njegov ostanak u rodnom gradu natjerat će Hanka da se ponovo suoči s “duhovima prošlosti”….

Prije nego ponovo odjene kostim Ironmana i posveti se novom slučaju Sherlocka Holmesa, Robert Downey Jr. odlučio je snimiti glumački i tematski zahtjevniji projekt. Osim odmaka od junaka koji su ga učinili globalno popularnim, “Sudac” je prvi film koji je producirala kuća “Team Downey” u vlasništvu Roberta i njegove supruge Barbare. Budžet filma iznosio je otprilike pedeset milijuna dolara što je s obzirom na žanr (sudska drama) pristojan novac. Redatelj Dobkin (poznat po komedijama poput “Šangajski vitezovi”, “Lovci na djeveruše” i “U tuđoj koži”) okupio je vrlo jaku glumačku ekipu. Uz Downeya Jr. u filmu, između ostalih, nastupaju i Vera Farmiga, Vincent D’Onofrio, Billy Bob Thornton. Iako su u igri za ulogu “patera familiasa”, suca Josepha Palmera bili Jack Nicholson i Tommy Lee Jones, izabran je Robert Duvall. Stari majstor se pokazao kao odličan izbor; interpretacija suca Palmera Duvallu je donijela nominaciju za “Zlatni Globus” i sedmu nominaciju za nagradu “Oscar”….

“Sudac” je film koji želi prikazati odnosno obraditi više tema (značenje suca u američkom sustavu, odnosi u obitelji Palmer sa naglaskom na odnosu oca i sina, efikasnost pravnog sustava…). Više ne mora uvijek značiti bolje; trajanje filma (140 minuta) nikako ne ide u prilog kvaliteti i napetosti cjeline. U nekim dijelovima filma redatelj pomalo gubi konce ponajviše zbog želje da se pozabavi sa (pre)više tema i problema (to se odnosi ponajprije na prvu trećinu; kako minute filma prolaze redatelj se sve više fokusira na odnos oca i sina). Iako zaplet filma obećava, “Sudac” ne nudi ništa originalno. Gledamo glavnog junaka koji se vraća u mjesto gdje je odrastao i susreće se sa obitelji, prijateljima i bivšim ljubavima. Naravno, kako to i obično biva u ovakvim projektima Hank preispituje postupke iz prošlosti, odnose s bližnjima. U centru zanimanja je odnos s ocem (više) i braćom (manje) koji se razvija od netrpeljivosti preko iskupljenja sve do konačnog pomirenja. Predvidljivost događaja je neželjen osobina film; gledatelj tijekom gledanja jednostavno ZNA da će Hank izaći iz aviona na samom početku filma, ZNA da će (unatoč početnom neslaganju) Hank postati očev odvjetnik…Trenutaka u filmu u kojem gledatelj može predvidjeti razvoj događaja nema previše, ali se odnose na važne detalje vezane uz radnju filma.

U pojedinim dijelovima film izgleda kao posveta odnosno glorificiranje sudačke profesije i njene važnosti u američkom društvu. Sudac Palmer je prikazan (a kako drugačije) kao strog i pravedan, ugledan član zajednice koji, obzirom da je riječ o maloj sredini, brine za sumještane. Problemi su prisutni u obitelji, eskaliraju nakon smrti supruge (neslaganje sa sinom), ali oni se rješavaju do kraja filma. Čak i kada prekrši zakon sudac nije negativac; iako je riječ o težem kaznenom gledatelj prema starom pravedniku teško može osjećati antipatiju ili netrpeljivost. Strogog, pravednog suca ,”patera familias”, izvrsno je odglumio rutiner Robert Duvall. Najveća snaga i vrijednost filma su glumačke izvedbe. Duvall i Downey Jr. solidno funkcioniraju kao otac sin koji preispituju svoju prošlost. Billy Bob Thornton kao i uvijek pouzdan, Vera Farmiga i Vincent D’Onofrio vrlo dobri.
“Sudac” je ambiciozan film koji, osim glumačkih izvedbi, ne nudi ništa novo i spektakularno.

OCJENA: 6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)