VINCENT

REDATELJ: Theodeore Malfi
GLAVNE ULOGE: Bill Murray, Jaeden Lieberher, Melissa McCarthy, Naomi Watts
TRAJANJE: 102 minute

“Sveci su ljudska bića koja slavimo zbog njihove posvećenosti i predanosti prema drugim ljudima.” – Otac Geraghty

Vincent (Bill Murray) živi sam. Zapravo nije sasvim sam; društvo mu radi mačka. Njegov život odvija se u lokalnom baru (tamo se Vincent redovito opija), hipodromu (neuspješno klađenje na konjske utrke) i u vlastitom domu u kojem se trijezni i povremeno sastaje s Dakom (vrlo dobra Naomi Watts). Daka ostaje trudna, no unatoč tome nastavlja sa svojim “noćnim radom”; ona je plesačica. Vincent je u financijskim problemima koje nastoji ublažiti čuvanjem djeteta. Spletom okolnosti pristaje raditi za susjedu Maggie (Melissa McCarthy). Maggie je nova u kvartu, (pre)zaposlena majka malenog Olivera (Jaeden Lieberher) koja dogovara “posao” s Vincentom. On će za desetak dolara na sat brinuti za Olivera kada Maggie radi prekovremeno. Vincent “ozbiljno” pristupa poslu i nastoji Oliveru otkriti “tajne” i način života odraslih. Između “slučajnih partnera” vremenom se razvije pravo prijateljstvo…..

Scenarij za film “Vincent” napisao je Theodore Melfi inspiriran stvarnim životnim iskustvom. Theodore je prije desetak godina usvojio jedanaestogodišnju djevojčicu, nećakinju koja je nakon smrti oca (Theodoreovog brata) ostala bez roditelja. Ubrzo nakon usvajanja djevojčica je za domaću zadaću dobila zadatak da napiše ime najdražeg sveca te navesti ime osobe iz života koji je sličan svecu. Djevojčica je odabrala Melfija kojemu je priča poslužila kao inspiracija za scenarij filma. Za projekt su se vrlo brzo zainteresirali braća Weinstein čija je kompanija preuzela distribuciju filma za SAD (budžet filma je iznosio 15 milijuna dolara). Bob i Harvey Weinstein su u scenariju, priči filma prepoznali potencijal koji bi “Vincentu” mogli donijeti i poneku nominaciju za “Oscara”. Ako netko ima iskustva u lovu na “zlatne kipiće” to su svakako Bob i Harvey; braća su, na posredan ili neposredan način, “odgovorna” za mnogobrojne dobitnike “Oscara” (“Zaljubljeni Shakespeare”, “Umjetnik”…). Režiju filma je preuzeo scenarist Melfi; “Vincent” je projekt s čvrstim, snažnim autorskim potpisom. Glavne ulogu u filmu dobio je Bill Murray, (prvi izbor redatelja bio je Jack Nicholson no odbio je ulogu) koji se vrlo dobro snalazi u komedijama, ali može iznijeti i “dramske” uloge (“Izgubljeni u prijevodu”).

Photo: Atsushi Nishijma/The Weinstein Company

“Vincent” je film koji je podijeljen u dva dijela. U prvom, zabavnijem i duhovitijem,  “činu” upoznajemo Vincenta. Samotnjak, ratni veteran sklon alkoholu, klađenju i Daki noćnoj plesačici koja će uskoro postati majka njegovog djeteta. U takav, kaotičan i nesređen život slučajno ulazi maleni Oliver. Oliver i Vincent imaju nešto zajedničko. Usamljenost. Oliverova majka radi u bolnici, često i prekovremeno kako bi omogućila sinu normalan život i školovanje. Vincent svoju usamljenost “liječi” alkoholom i klađenjem. No, sudbina je spojila Olivera i Vincenta; kako vrijeme prolazi njihovo druženje postaje sve intenzivnije. Dijelovi filma u kojem pratimo njihovo upoznavanje i druženje su i najzabavnije minute “Vincenta”. Bill Murray je, očekivano, vrlo dobar u ulozi naslovnog antijunaka a pravo otkriće je Jaeden Lieberher u ulozi Olivera. Mlađahni Lieberher je siguran i dojmljiv u svojoj ulozi, dostojan partner velikog kolege Murraya.

Nakon Vincentovih zdravstvenih problema film gubi ritam, sve je manje duhovitih a sve više (melo)dramatičnih trenutaka koji kulminiraju “zašećerenim”, pretjerano patetičnim finalom. No, nije završetak glavni problem “Vincenta”; cijelim trajanjem filma redatelj kontrolira i dozira ponašanje glavnog (anti)junaka. U redu, Vincent je poročan, ponekad i ciničan, ali nikada ne prelazi granice koji bi mogle isprovocirati cenzore ili publiku. Redatelj se žestoko trudi da zavolimo glavnog junaka. Vincent je zapravo “light”, ublažena verzija Walta Kowalskog iz “Gran Torina” ili Melvina Udalla iz filma “Bolje ne može” ( možda je baš zbog kontroliranog glavnog lika Nicholson odbio ulogu). Proračunatost redatelja u odnosu na glavnog lika je, između ostalog, onemogućila i Billa Murraya da do kraja pokaže svoje glumačke sposobnosti.
“Vincent” je proračunat film s vrlo dobrim glumačkim izvedbama. Da je bilo više redateljsko-scenarističke hrabrosti ovo je mogao biti projekt za dugo pamćenje….

OCJENA: 7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)