ROGOVI

REDATELJ: Alexander Aja
GLAVNE ULOGE: Daniel Radcliffe, Juno Temple, James Remar, Heather Graham, Max Minghella
TRAJANJE: 120 minuta

U gradiću ubijena je mlada Merrin Williams (Juno Temple). Merrin je bila u dugogodišnjoj vezi s Igom Perrishom (Daniel Radcliffe). Upravo je Perrish osumnjičen za ubojstvo. Iako nije uhićen te su dokazi protiv njega uništeni za većinu sugrađana on je krivac. Slomljen zbog gubitka voljene osobe, nepoželjan u društvu Ig odluči pronaći ubojicu. Istraga ne daje rezultate sve do jednog jutra kada se Ig budi s rogovima (?!) na glavi. Rogovi  mu daju nadnaravnu moć pomoću koje može saznati tajne svojih sugrađana i tako saznati istinu o smrti voljene Merrin…

Nije Stephen, ali je King. “Rogovi” je film temeljen na istoimenoj knjizi američkog pisca Joea Hilla. Puno Joeovo ime i prezime glasi Joseph Hillstrom King, rođen je 1972 druge godine od majke Tabithe i oca Stephena. Stephen je svojim pisanjem “odgovoran” za desetke vrlo dobrih i odličnih filmova i tv serija (“Iskupljenje u Shawshanku”, “Misery”, “Zelena milja”, “Isijavanje”, “Ostani uz mene”….). Joe je krenuo očevim stopama, “Rogovi” su njegov prvi roman koji je doživio veliki uspjeh. Njegov prvijenac je kombinacija različitih žanrova, prepun simbolike i religijskih detalja. Ekranizaciju romana, režiju filma preuzeo je francuski redatelj Alexandre Aja, redatelj koji je svoju karijeru izgradio na hororima (“Brda imaju oči”, “Zrcala”, “Krvava romansa”). Razumljiv izbor; “Rogovi” su, između ostalog, i horor film. Aja je za glavnu ulogu odabrao Daniela Radcliffa koji nakon uloge u serijalu o Harryju Potteru bira uloge u žanrovski različitim projektima kako bi “pobjegao” od uloge malog čarobnjaka odnosno pokazao da je sposoban izgraditi karijeru i na drugačijim projektima. Nakon završetka serijala o Harryju Potteru Radcliff je glumio u hororu “Žena u crnom”, biografskoj drami “Ubij svoje najdraže” i romantičnoj komediji “What If”. Sljedeće godine glumca ćemo gledati u novom “Frankensteinu” i komediji Judda Apatowa “Trainwreck” u kojem mu je partnerica Tilda Swinton. Radcliff je okrenuo novu stranicu glumačkog života i mali čarobnjak polako, ali sigurno postaje prošlost….

“Rogovi” su film u kojem se mogu pronaći mnogi žanrovi. Triler, horor, fantastika, ljubavna drama te ponešto crnog humora je isprepleteno u nešto manje od dva sata filma. Redatelj, koji je veliki obožavatelj književnog predloška, vrlo vješto kombinira žanrove i spaja ih u zanimljivu filmsku cjelinu. Iako je zaplet filma trilerski (ubojstvo i potraga za počiniteljem) redatelj ne zanemaruje ljubavnu priču te odnose između likova. Nekoliko flashbackova nam pojašnjava odnose između likova i objašnjava da su događaji koje pratimo posljedice prošlosti. Film nema previše suvišnih minuta, tenzija (bez obzira radi li se o trilerskoj potrazi za ubojicom ili ljubavnoj priči) je prisutna u većem dijelu filma. Radnja filma je prepuna simbola i motiva (ponajviše religijskih) u kojima možemo prepoznati utjecaj pisca Kinga. Onog starijeg, Stephena.

 

Izrastanjem rogova, glavni junak filma dobiva moć da sazna najmračnije tajne svojih sugrađana. Ubojstvo mlade djevojke i otkrivanje mračnih tajni stanovnika malog gradića. Zvuči poznato zar ne? Detalji u kojima možemo prepoznati utjecaj briljantne televizijske serije “Twin Peaks” Davida Lyncha. “Rogovi” i “Twin Peaks” imaju još jednu poveznicu; to je Heather Graham koja u oba projekta glumi konobaricu. Jedno zanimanje, ali dvije karakterno potpuno različite osobe. “Rogovi” nemaju ugođaj i vizualnost popularne serije, ali utjecaj odnosno određeni slični detalji postoje.
Daniel Radcliffe je korektno odradio glavnu ulogu. Njegov lik je duboko tragičan (optužen za ubojstvo voljene osobe, majka mu govori da “će joj biti lakše kada ga ne bude”…) i nije nimalo jednostavno zaintrigirati gledatelja za glavnog (anti)junaka kojemu u početku filma narastu rogovi. Velikim dijelom filma Radcliffe uspijeva. Od ostalih članova obitelji treba istaknuti Juno Temple i Max Minghellu.
“Rogovi” je spretno izvedena kombinacija žanrova, film kakve rijetko susrećemo na kino programu.

OCJENA: 7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)