PRIJE NEGO ŠTO ZASPIM

REDATELJ: Rowan Joffe
GLAVNE ULOGE: Nicole Kidman, Colin Firth, Mark Strong
TRAJANJE: 80 minuta
NAZIV ORIGINALA: Before I Go To Sleep

Svaki dan u životu Christine Lucas (Nicole Kidman) je isti. Ujutro se budi u krevetu s nepoznatim muškarcem u nepoznatoj kući. Ona ne zna ništa o sebi, svojoj prošlosti. Prije trinaest godina Christine je doživjela teško, traumatično iskustvo i od tada pati od amnezije. Christine svakoga dana uči o svojem životu i pokušava prikupiti i sastaviti dijelove prošlosti. U tome joj pomaže Ben pored kojega se budi. Osim Bena, Christini pomaže i psihijatar dr. Nasch (Mark Strong). Nasch nastoji rekonstruirati Christinina sjećanja na originalan način; svakoga dana ona snima dojmove na skrivenom fotoaparatu. Sljedećeg dana doktor nazove pacijenticu kako bi podsjetio na terapiju. Uskoro se Christine počinje prisjećati detalja iz prošlosti. Prošlosti koja postaje prijetnja njenoj budućnosti…

“Prije nego što zaspim” je film nastao na priči istoimenog romana izdanog 2011 autora S.J.Watsona. Roman je prodan u više od 4 četiri milijuna primjerka i vrlo brzo se pojavio interes za njegovu ekranizaciju. Režija filma povjerena je Rowanu Joffeu, sinu britanskog filmaša Rolanda Joffea poznatog po filmovima “Misija” i “Polja smrti”. Rowan je poznatiji kao pisac scenarija (“28 tjedana kasnije”, “Amerikanac”) nego kao redatelj (“Brighton Rock”). “Prije nego što zaspim” je najveći izazov u dosadašnjoj karijeri Joffea mlađeg; povjereni su mu režija i pisanje scenarija a za glavne glumce filma angažirani su Nicole Kidman i Colin Firth. Projekt koji je mogao puno, pod ravnanjem redatelja Joffea pruža malo; riječ je o rutinskom, tek gledljivom filmskom proizvodu.

Photo: Laurie Sparham

“Prije nego što zaspim” pričom je sličan sjajnom “Mementu” Christopher Nolana te komediji “50 prvih poljubaca” s Drew Barrymore i Adamom Sandlerom u glavnim ulogama. Amnezija glavne junakinje odnosno način na koji je došlo do gubitka pamćenja intrigiraju gledatelja u uvodnim minutama filma. Međutim, glavni problem filma je nedostatak napetosti, dijelova filma u kojima gledatelj razmišlja o glavnom liku, posljedicama njenih postupaka. Za razliku od npr. “Mementa”, redatelj ne uspijeva pridobiti gledatelja da razvije (pre)veliku empatiju prema glavnoj junakinji. Većim dijelom filma gledatelj je korak ispred redatelja, može predvidjeti razvoj događaja pa tako i “neočekivani obrat” postaje očekivan. Pomalo i predvidljiv. Redatelj je odlučio napraviti rutinski triler bez želje da gledatelju detaljnije približi intrigantan, vrlo težak problem s kojim se glavna junakinja susreće. Kako funkcionira osoba koja svakoga jutra mora naučiti osnovne stvari o sebi i svojem životu? Naučeno nestaje s dolaskom noći…..
Zanimljivost, neobični detalj filma je njegovo trajanje. Film koji je temeljen na romanu koji je prodan u milijunskoj nakladi traje osamdesetak minuta. Dojam je da scenarist filma nije uspio na pravi način razraditi književni predložak.
Nakon prošlogodišnje suradnje na filmu “The Railway Man”, film je ponovo spojio Nicole Kidman i Colina Firtha. Glumci odnosno njihove izvedbe su jedina stvar koja funkcionira u filmu. Ne, nisu Kidman i Firth senzacionalni niti na razini svojih najboljih izvedbi ali njihov nastup je rutinsko odrađivanje posla, sasvim dovoljno da iznesu likove koje tumače.
“Prije nego što zaspim” je osamdesetak minuta kratak film koji se zaboravlja vrlo brzo nakon gledanja.

OCJENA: 5

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)