REDATELJI: Michael i Peter Spierig
GLAVNE ULOGE: Ethan Hawke, Sarah Snook, Noah Taylor
TRAJANJE: 95 minuta
NAZIV ORIGINALA: Predestination

“Ponekad mislim da svijet zaslužuje sranja koja se događaju.”

Aktualna filmska i serijska svakodnevica nudi ogromnu količinu novih naslova. Svakodnevno smo “bombardirani” trailerima, najavama i(li) glasinama o novim projektima. Termini premijera se najavljuju i nekoliko godina unaprijed, traileri izgledaju sve spektakularnije. ali često otkrivaju bitne detalje o projektima koje najavljuju. Nemoguće je ispratiti sve kvalitetne projekte, odabrati ono najbolje. Danas, više nego ikada u filmsko-serijskoj povijesti, dostupni su nam naslovi iz čitavog svijeta. Traileri i najave, recenzije i ocjene su često presudne za odabir naslova koje ćemo pogledati. Međutim, ponekad se dogodi da se pojavi projekt koji prođe “ispod radara”, neopaženo bez prevelike medijske pažnje i reklame. Pojavi se trailer (koji je efektan, ali ne otkriva previše o radnji filma) u kojem se pojavi poznato glumačko lice (u ovom slučaju to je Ethan Hawke) koje dodatno zaintrigira gledatelja. Manji projekt koji dolazi izvan Hollywooda i koji postane pozitivno iznenađenje, film kojega vrijedi pogledati nekoliko puta. Takav je slučaj sa “Predestinationom” filmom o kojem će biti različitih mišljenja ali sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim….

 

Nakon eksplozivnih uvodnih minuta u kojima se spominje serija terorističkih napafa i tajanstveni “The Fizzle Bomber” priča “Predestinationa” fokusira se na dvoje ljudi u baru,kafiću; gosta i konobara. Gost (Sarah Cook) sjedi sam na šanku, konobar (Ethan Hawke) započinje razgovor. Ležerno onako kako i pravi konobar to radi. Važno je da se razogovara, posebno kada gost izgleda usamljeno i pomalo sjetno. Razgovarajući konobar i gost sklapaju okladu; gost će ispričati svoju životnu priču i ako se konobar susreo sa takvom neobičnom i šokantnom pričom on je pobjednik. U suprotnom gost odnosi bocu “žestice”. Priča počinje i ona će za konobara, ali i za gledatelja filma biti uvod u nevjerojatno iskustvo….

Priča filma je temeljena na kratkoj priči “All You Zombies” jednog od “tri mušketira” znanstvene fantastike Roberta A. Heinleina (druga dvojica su Isaac Asimov i Arthur C. Clarke). Heinlein je sa svojim romanom “Starship troopers” bio inspiracija Paulu Verhoevenu za istoimeni, pomalo podcijenjeni film. Redatelji i scenaristi filma braća Michel i Peter Spierig filmskoj publici su poznati po vampirskoj horor-akciji “Daybreakers” iz 2009 godine. Osim redatelja poveznica između “Daybreakersa” i “Predestinationa” je Ethan Hawke. Kao i Richard Linklater, braća Spiers su ponovili suradnju sa Hawkeom…..
“Predestination” je film koji je u nekim dijelovima sličan izvrsnom “Looperu”, kompleksnost priče podsjeća na Nolanov “Početak”. No, bez obzira na usporedbe film braće Spiers je jedinstven, samo svoj. Njegova privlačnost, intrigantnost je, prije svega, u slojevitoj na prvo gledanje ponešto i nerazumljivoj priči. Naime, obrati uslijed vremenskih putovanja su toliko intenzivni da film “zahtijeva” drugo gledanje. Ništa čudno, braća Spiers su prema vlastitom priznanju nekoliko puta pročitali priču kako bi pohvatali sve konce i krenuli sa pisanjem scenarija. No, ponovno gledanje nije nikakav napor nego otkrivanje i slaganje kockica u mozaiku zvanom “Predestination”.

Braća Spiers su film režirali sa stilom i vizijom. Fascinantna je promjena ritma filma koji mijenja i donosi nove žanrovske elemente u priču. Slušajući gosta i njegovu nevjerojatnu ispovijed gledatelj prati dramu, u dijelovima i ljubavnu. Priču o neprilagođenosti i neprihvaćenosti osoba koje su drugačije. Kako se njegova priča bliži kraju tako rastu i tenzije i nakon završetka “ispovijedi” “Predestination” zadržava određene elemente drame, ali postaje i napeti SF triler. Redatelji polako “odmotavaju” radnju, i kako minute odmiču tako i sve više saznajemo o glavnom liku. Fotografija, izgled filma su besprijekorni; iako film nije imao veliki budžet to nikako nije utjecalo na kvalitetu realizacije filma. Dojam je da je film snimljen sa velikim zadovoljstvom i motivacijom čitave ekipe.
Glumačka ekipa filma je vrlo dobra. Ethan Hawke je glumac koji voli izlete u budžetom manje, ali idejom i realizacijom vrijedne projekte. Njegova glumačka vrijednost je potvrđena i u “Predestinationu”. Najveća vrijednost filma je izvrstan nastup australske glumice Sare Snook. Sarah je pravo otkriće; kompleksnu, kompliciranu ulogu iznijela je bez problema sa velikim samopozdanjem.
“Predestination” je jedno od najugodnijih filmskih iznenađenja 2014 godine, film kojega nikako ne treba propustiti.

OCJENA: 8

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)