DRAKULA: NEISPRIČANA PRIČA

REDATELJ: Gary Shore
GLAVNE ULOGE: Luke Evans, Dominic Cooper, Sarah Gordon, Charles Dance, Paul Kaye
TRAJANJE: 90 minuta
NAZIV ORIGINALA: Dracula Untold

“Ponekad svijetu ne treba heroj, ponekad mu treba čudovište.”

Vlad Tepeš, vlaški knez, borac protiv Turaka bio je poznat po svojoj okrutnosti, brutalnosti zbog koje je dobio nadimak Vlad Nabijač. Nadimak je zaradio zbog karakterističnog načina obračuna sa neprijateljima i neistomišljenicima. Vlad i pomagači protivnike su nabijali na kolac. Malo je ljudi izvan Rumunjske koji bi bili upoznati sa likom i djelom okrutnog Vlada da njegov lik nije poslužio kao inspiracija irskom piscu Bramu Stokeru za roman “Drakula” (u prijevodu “Zmajev sin” nadimak koji je Vlad naslijedio od oca). Postoje mnogobrojni filmovi o Drakuli, knjiga je adaptirana petnaestak puta. Karijere nekih od glumaca koji su tumačili slavnog krvopijca zauvijek ostale obilježene upravo tom ulogom. Ništa neočekivano; Drakula je simbol horor žanra, žedan krvi u potrazi za vječnom ljubavi. “Drakula: Neispričana priča” je film u kojemu se glavni lik zove Vlad Tepes. Sve ostalo  nema prevelike veze sa našim dosadašnjim saznanjima o Vladu Tepešu zvanom Drakula.

Godina je 1442 druga. Vlad (Luke Evans) je bivši janjićar, sada vazal koji nastoji osigurati miran život sebi, obitelji i podanicima. Mir ne traje dugo; Mehmed (Dominic Cooper) Vladov suborac iz janjićarskih dana, sada moćni sultan naređuje da mu se pošalje tisuću dječaka koji će postati janjićari. Vlad ga pokuša odgovoriti no Mehmed je neumoljiv; njegov odgovor na pokušaj odgovaranja je još jedan, za Vlada neprihvatljiv uvjet. Turski vladar zatraži da se budućim janjićarima priključi i Ingreas, Vladov sin. Vlad odbija ponudu i odlučuje se na borbu sa brojnijim neprijateljem. Kako bi pobijedio Mehmeda Vlad dogovara savezništvo sa tajanstvenim stvorenjem iz pećine (Charles Dance). Legenda kaže da je biće iz pećine nekada bio čovjek koji je pozvao demona iz pakla kako bi dobio njegovu moć. Moć je dobio, ali je osuđen na život u pećini sve dok se nađe čovjek koji će ga osloboditi. Vlad sklapa dogovor sa stvorenjem, vampirom; tri dana dobit će natprirodne moći koje će mu omogućiti da se suprostavi Turcima. Međutim, tijekom tri dana Vlad ne smije popiti kap ljudske krvi. Ako popije postat će zauvijek vampir a stvorenje iz pećine biti će oslobođeno prokletstva….

“Drakula: Neispričana priča” debitanstski je redateljski posao Garya Shorea. Projekt vrijedan više od 70 milijuna dolara napravljen je samo i isključivo da bi zaradio, privukao što više (ponajprije mlađe populacije) u kino. Naravno, legitiman i opravdan cilj koji je ispunjen (film je u svjetskoj distribuciji zaradio preko 200 milijuna dolara) i kojem bi se mogle oprostiti poneka mana i(li) odstupanje od legende o Vladu Tepešu. Međutim, problem filma je potpuno zanemarivanje dosadašnjih povijesnih i filmskih saznanja o najpoznatijem i najpopularnijem vampiru. Tvorci filma većim dijelom zanemaruju povijesne okolnost pa tako okrutni “Nabijač” postaje prilično pozitivan lik. Borac za svoju obitelj i narod. No, njegova ljudskost i redateljeva želja da postane lik što simpatičniji gledateljima je proračunata i dobro smišljena; Vlad vrlo brzo dobija natprirodne moći i zapravo postaje superjunak. Vladove nove sposobnosti postaju njegovo prokletstvo. Zvuči poznato zar ne?
Naravno, ako nemate prava za Marvelove ili DCove superjunake uzmite neku povijesnu, u filmovima poznatu ličnost promijenite priču i upakirajte proizvod kako bi privukli publiku u kino. Smišljeno, proračunato, ali i potpuno promašeno. “Drakula: Neispričana priča” je proizvod bez duše, stila i šarma.

Uz ignoriranje odnosno revidiranje povijesnih činjenica i dosadašnjih saznanja o Vladu, redatelj je (ponajviše zbog ciljane mlađe populacije) maksimalno “sakrio” i ublažio nasilje. Erotskih scena gotovo da i nema što je za film o vampiru nevjerojatna činjenica. Drakula kao i većina ostalih krvopijaca svoju slavu i popularnost, između ostalog, grade na erosu, seksualnoj privlačnosti i fatalnoj ljubavi. U redu, ljubavna priča u filmu postoji i ona je solidno odrađena, ali Shore dobro pazi da stvar ne izađe iz zadanih okvira. Glumačka ekipa je solidno odradila posao (posebno je zanimljiv Charles Dance u ulozi tajanstvenog stvorenja), korištenje specijalnih efekata je, očekivano, nametljivo ali korektno odrađeno (količina šišmiša koji se pojavljuju u filmu je veća od svih filmova u kojima je Batman glavni junak). Kraj filma sugerira nastavak, ali budi sjećanje na prošle, bolje dane najslavnijeg filmskog vampira. Susret Vlada i Mine u samom finalu filma podsjeća na prvi pogled Garya Oldmana i Winone Ryder u “Draculi” Francisa Forda Coppole.

OCJENA: 5

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)