ZAŠTO GLEDATI “DVA METRA POD ZEMLJOM” ?

REDATELJI: Alan Ball, Kathy Bates, Daniel Attias, Rodrigo Garcia, Jeremy Podeswa, Michael Cuesta….
GLAVNE ULOGE: Peter Krause, Michael C. Hall, Frances Conroy, Lauren Ambrose, Freddy Rodriguez, Matthew St. Patrick, Rachel Griffits, Justina Machado, Kathy Bates, James Cromwell, Lili Taylor
TRAJANJE: Pet sezona (2001-2005), 63 epizode

 

 

Samo je jedno sigurno, izvjesno kada govorimo o ljudskim sudbinama. Bez obzira na naš spol, boju kože ili mjesto u kojem smo rođeni, seksualno opredjeljenje, političke i vjerske stavove,. Bili bogati ili siromašni sve nas čeka ista sudbina. Kraj priče. Umiranje i smrt.

Smrt koja ponekad dolazi iznenada, ponekad ju je moguće predvidjeti (mada i kada je izgledna ništa nas ne može pripremiti na odlazak bliske osobe) ali ona sigurno dolazi. Prije ili kasnije. Puno je filmova i televizijskih serija koje su se na direktan ili indirektan način bavili umiranjem i(li) gubitkom bliske osobe. Umiranje je u filmovima (kao i u životu) često povezano s ljubavi. Davne 1957. godine Ingmar Bergman je glavnom junaku, vitezu Antoniosu Blocku (Max Von Sydow) u sjajnom filmu “Sedmi pečat” suprotstavio Smrt kao partnera u šahu. Kroz “druženje” za šahovskom tablom Antonios i Smrt lamentiraju o vjeri i smislu života. Godine 1970. Ali McGraw i Ryan O’Neal su odglumili zaljubljeni par koji dolazi iz različitih društvenih staleža. Mladi ljubavnici uspijevaju prebroditi sve probleme, vjenčaju se ali Jenny (lik koji glumi Ali McGraw) saznaje da je teško bolesna. Film koji je rasplakao publiku širom svijeta. Desetak godina kasnije snimljen je “Prvak” priča o bivšem boksaču Billyju (Jon Voight) koji se zbog ljubavi prema sinu vraća u ring. U posljednju sportsku ali i životnu borbu. Njemački redatelj Wim Wenders je u svojem filmu “Nebo nad Berlinom” (kasnije je snimljen i dobar remake “Grad anđela” s Nicholasom Cageom i Meg Ryan u glavnim ulogama) opisao anđela koji zbog ljubavi postaje smrtnik. Ovo su samo neki od filmova koji tematiziraju smrt i njenu povezanost s ljubavi. Međutim, niti jedan filmski i televizijski projekt nije teme smrti i gubitka nije obradio na toliko originalan, emotivan ali i duhovit te crnohumoran način kao serija “Dva metra pod zemljom”.

Nakon što je 2000. godine dobio “Oscara” za scenarij filma “American beauty”, Alan Ball se neočekivano posvetio pisanju scenarija za televizijsku seriju. Za razliku od današnjih vremena televizijske serije tada nisu bile toliko privlačne i atraktivne filmašima iz Hollywooda. Ball je za pisanje imao i osobne razloge. Njegova inspiracija za pisanje scenarija tv serije “Dva metra pod zemljom” dolazi iz traumatičnog životnog iskustva zbog kojeg serija ima snažan autorski pečat. Autor je kao trinaestogodišnji dječak bio sudionik automobilske nesreće u kojoj je poginula njegova sestra (koja je tada napunila 22 godine). Tragičan događaj je, očekivano, ostavio traga na Ballu, te je autor jednom prilikom izjavio “da je tada njegov život zauvijek promijenjen” i da je “je taj događaj razlog zbog kojih je smrt tema većine njegovih radova.” (kasnije, u jednom razgovoru Ball je otkrio da je i predsjednica zabavnog programa HBOa Carolyn Strauss imala važnu ulogu u kreiranju serije). Poveznica između privatnog života Alana Balla i likova serije također je i malformacija vena (AVM) od koje je bolovao Ballov rođak a koju je autor “preslikao” na Natea Fishera, jednog od glavnih protagonista serijala. Serija je od samog početka izazvala oduševljenje kritike i publike (pilot epizoda je prikazana 03.06.2001 godine) i nakon prve epizode HBO je objavio da će “Dva metra pod zemljom” dobiti drugu sezonu. Ukupno je snimljeno pet sezona (zanimljivo je da su pet sezona trajale i “Žica” te “Breaking Bad”) koje su zauvijek ušle u povijest televizije. Serija je osvojila 50 nagrada uz 137 nominacija.  U čemu je tajna popularnosti obitelji Fisher?

 

Photo: HBO

Svaka epizoda serije “Dva metra pod zemljom” počinje smrću. Ponekad je umiranje odnosno smrt uobičajeno, “normalno” ponekad bizarno. Osoba koja umire postaje klijent pogrebnog poduzeća u vlasništvu obitelji Fisher (mali spoiler za buduće gledatelje; u prvoj epizodi umire “glava obitelji” Samuel Fisher). Nakon početnih minuta serija funkcionira na dvije razine; pratimo obitelj Fisher, njihove privatne i poslovne uspone i padove. Druga razina je priča o pokojniku koji je preminuo na početku epizode. Kroz razgovore s ožalošćenima odnosno dogovore za sahranu saznajemo stvari o pokojniku, njegovom životu, ali i o njegovoj obitelji. Kroz obje razine provlači se jedan bizaran, nadrealan, ali s obzirom na temu serije zanimljiv i funkcionalan detalj. Nate i David Fisher te njihov pomoćnik Federico često komuniciraju sa svojim klijentima. “Razgovaraju” s mrtvima te i kroz te razloge gledatelj dobiva poneku informaciju o pokojniku i obitelji Fisher. Tko su članovi najzabavnije i najzanimljivije televizijske grobarske obitelji?

Glava obitelji Nathaniel Fisher (Richard Jenkins), osnivač pogrebnog poduzeća umire u prvoj epizodi. Bez obzira na njegovu smrt on ostaje važna karika serije kroz “razgovore” s članovima obitelji. Nathaniel je iza sebe ostavio uhodan posao, poneku tajnu i veliku prazninu u obitelji Fisher. Njegov odlazak najviše je pogodio njegovu suprugu Ruth (Frances Conroy). Nakon što ostane udovica Ruth želi pažnju djece (koja baš i nisu prepuna empatije prema majci) i novog životnog partnera. Samoća ubija i Ruth to dobro zna. Nathaniel i Ruth su roditelji troje djece. Kći Claire je umjetnica s nepogrešivim instinktom za pronalaženje krivih muškaraca. David (Michael C.Hall koji je kasnije postao poznatiji kao Dexter) programiran je za Nathanielovog nasljednika. On je zaposlen u pogrebnom poduzeću, naučio je posao od oca i očekivano je da preuzme vođenje tvrtke. U privatnom životu, David je u vječnim ljubavno-seksualnim problemima koji se ponajviše odnose na njegovu vezu s Keithom (Matthew St.Patrick). Problemi u njegovoj vezi su benigni u odnosu na odnos između drugog sina Natea (Jerry Krause) i Brende (Rachel Griffiths). Nate i Brenda su se intimno upoznali na aerodromu pri Nateovom dolasku na očev sprovod. Nate je otišao iz kuće Fisherovih ali nakon smrti čeka ga iznenađenje; otac ga nije zaboravio i oporučno mu ostavlja udio u pogrebnom poduzeću. Nate odluči ostati….

Članovi obitelji Fisher glavne su figure serije oko kojih Ball slaže jednako zanimljive likove. Od poznatijih, renomiranih glumačkih imena treba svakako spomenuti Jamesa Cromwella (tumači Georgea, novu ljubav Ruth Fisher) i Kathy Bates (otkačena prijateljica obitelji Bettina) koja je i režirala nekoliko epizoda. U manjim ulogama serija nudi puno poznatih lica (u vrijeme snimanja serije navedeni glumci nisu bili afirmirani); Josh Radnor (Ted Mosby iz serije “Kako sam upoznao vašu majku”), Anna Gunn (gospođa White iz tv serije “Breaking Bad”), Rainn Wilson (Dwight iz tv serije “U uredu) i Justin Theroux (glavni junak serije “Preostali”). U seriji nastupa i Mena Suvari koju smo imali prilike gledati u filmovima “Američka pita” i “American Beauty”……

 

Photo: HBO

Kroz odnose i događanja u obitelji Fisher autor serije progovara o velikom broju tema. Religija odnosno pitanje (ne)vjere u najtežim trenucima, obiteljski odnosi, sukobi generacija, odnos društva prema manjima, vjernost i poštovanje u bračnoj zajednici… Samo su neke od tema kojima se bavi serija. Zanimljivo je da se Ball dotaknuo (u prvoj i posljednjoj sezoni) dotaknuo političko-ekonomskih tema. U prvoj sezoni imamo prilike vidjeti pokušaj preuzimanje Fisherove tvrtke od strane velike korporacije dok se u posljednjoj sezoni kritizira vanjska politika SAD-a. Ball niti jedne sekunde ne pokušava uljepšati stvarnost niti “pomoći” likovima, učiniti ih boljim nego što stvarno jesu. Njegovi (anti)junaci su opipljivo životni, s manama i vrlinama. Obitelj Fisher, netko će reći disfunkcionalna, je prikazana kao prosječna, “obična” obitelj sa neobičnim, neuobičajenim poslom. Smrt je njihova svakodnevica. Postupke i ponašanje Fishera i njihovih prijatelja gledatelj ponekad simpatizira, nekada ih prezire, ali nikada prema njima nije ravnodušan. Protagonisti serije nisu samo dobri ili samo loši; oni su ljudi (kao i oni koji ih gledaju) s dobrim i lošim osobinama, postupcima. Likovi serije su kompleksni jednako kao i problemi s kojima se suočavaju.

Iako je “Dva metra pod zemljom” serija koja govori o smrti ona nije smrtno ozbiljna. Radnja je prepuna crnog humora te bizarnih, ali istovremeno smiješnih situacija. Ball je humor dozirao na pravi način; on je prisutan kako bi relaksirao radnju ali nikako da bi banalizirao događaje. I tako, uz ljubav i smrt, suze i smijeh, u 63 epizodi imamo prilike pogledati jedan od najboljih serijskih epiloga u televizijskoj povijesti. Jedini mogući i logičan, ali potpuno neočekivan kraj. “Dva metra pod zemljom” odlazi onako kako to rade najbolji. Sa stilom. Na vrhuncu slave.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)