SPASENJE

REDATELJ: Kristian Levring
GLAVNE ULOGE: Mads Mikkelsen, Eva Green, Eric Cantona, Jeffrey Dean Morgan, Jonathan Pryce
TRAJANJE: 90 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Salvation

Iako je zlatno doba vestern filmova davno prošlo, posljednjih 10-15 godina je donijelo dovoljno vrlo dobrih i odličnih naslova koji potvrđuju da žanr nije mrtav. Vrijeme superheroja i bučnih, skupih blockbustera smanjilo je ulaganja američkih major kompanija pa je vestern kombiniran sa drugim žanrovima kako bi donio što veću zaradu na kino blagajnama (“Kauboji i izvanzemaljci”, “Tko preživi, pričat će”). Bez obzira na nezainteresiranost majora, novo stoljeće je donijelo nekoliko vrlo dobrih “kaubojaca”. Godine 2003 Kevin Costner je podsjetio na svoje najbolje redateljsko-glumačke dana sa filmom “Divlja prostranstva”, redatelj James Mangold (“Identitet”, “Hod po rubu”) je 2007 vrlo dobro “remakeao” film “U 3.10 za Yumu” iz 1957 godine. Iste godine, ponajviše zaslugom Brad Pitta, snimljen je izvrstan vestern imenom “Ubojstvo Jessea Jamesa od kukavice Jamesa Forda”. Kao producenti filma (uz Pitta) potpisani su Ridley i Tony Scott te je film nominiran za dva “Oscara”. Nominacijama za “Oscara” su nagrađeni i “Čovjek zvan hrabrost” braće Coen (10 nominacija) i Tarantinov “Odbjegli Django” (5 nominacija, dvije potvđene). Ovogodišnji predstavnici vesterna su redateljsko-glumačko-scenaristički projekt Tommya Lee Jonesa “The Homesman”, izvrsno režirani “Das finstere Tal” austrijskog redatelja Andreasa Prochaske te “The Salvation” danskog redatelja Kristiana Levringa. Jednako kao i Prochaska, Levring je napravio sjajan posao. Europski redatelji su “udomili” američki žanr na pravi način…..

 

Godina je 1870. Danac Jon (Mads Mikkelsen) je u potrazi za boljim životom iz Europe krenuo put Amerike. Nakon sedam godina u Ameriku dolaze njegova žena i maloljetni sin. Odmah nakon dolaska žena i sin su ubijeni. Nekoliko sati kasnije Jon likvidira počinitelje ali njegova osveta je tek početak spirale nasilja. Jedan od nasilnika koje je Jon “sredio” je brat od šefa lokalne bande Delaruea (Jeffrey Dean Morgan). Delarue terorizira i reketari stanovništvo lokalnog gradića. Kako bi se obranili od nasilnika građani na čelu sa gradonačelnikom Keanom (Jonathan Pryce) odluče uhvatiti i predati Jona….

 

“The Salvation” je film koji ima gotovo sve šta je potrebno za dobar vestern. Jona, glavnog junaka koji kreće u gotovo samoubilačku osvetničku misiju (dakle, nema više šta izgubiti), sadističkog negativca koji je nemilosrdan u ostvarivanju svojih ciljeva, ženski lik koji ima vrlo važnu ulogu u filmu, korumpirane predstavnike civilne vlasti i krvavi završni obračun su detalji koji film čine pravim punokrvnim predstavnikom žanra. Iako film traje manje od devedeset minuta, redatelj je navedene elemente izvrsno posložio. Rezultat je jedan od ponajboljih vesterna u posljednjih petnaestak godina.
Vrijeme u kojem se odigrava radnja prikazano je na brutalan, sirov i surov način. “The Salvation” nije film koji romantizira žanr vesterna. Njegov sadržaj je prepun krvi, znoja, prašine i suza. Nasilje u filmu je sirovo, stradaju žene i djeca. Borba za život u obećanoj zemlji nije lagana, američki san za mnoge postaje noćna mora. Dodatnu zanimljivost i težinu radnji daju i korporativni, korupcijski motivi koji su razlog zbog kojeg Delarue terorizira gradić. Neke stvari se nisu promjenile, samo su metode drugačije.

 

Lokacije na kojima je film snimljen (Južnoafrička Republika) su izvrsno pogođene i iskorištene; “The Salvation” izgleda impresivno , fotografija filma je kristalno čista. Kamera je sugestivna posebno kada se radi nijemoj Madelaine koju glumi Eva Green. Madelaine je suprotnost likovima koje je Eva tumačila u filmovima “300:Uspon carstva” i “Sin City: Vrijedna ubojstva”. Ovoga puta nije u prvom planu glumičina fizička privlačnost i seksualnost nego njeno lice. Za Evu problema nema; izraz(i) njenog lica govore tisuću riječi. Ekipa filma je internacionalna, kao i stanovništvo Amerike krajem 19 stoljeća. Ljudi sa svih strana su došli u potrazi za boljim životom…
Mračan i nasilan “The Salvation” je film koji dostojno predstavlja žanr, ali je dobar odabir i za ljubitelje filma kojima vestern nije prvi izbor.

OCJENA: 8

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)