PRAVEDNIK

REDATELJ: Antoine Fuqua
GLAVNE ULOGE: Denzel Washington, Chloe Grace-Moretz, Maron Czokas, Bill Pullman
TRAJANJE: 132 minute
NAZIV ORIGINALA: The Equalizer 

 

“Bez obzira na sve, moraš biti ono što jesi, zar ne ?” – Robert McCall (Denzel Washington)

 

Robert McCall je zaposlenik trgovačkog centra u kojem se prodaje građevinski materijal. Dobrodušan, nenametljiv, uvijek spreman pomoći kolegama i poznanicima. Voli čitati, on je u punom smislu filantrop. Živi svoj “običan” život u tišini, ne opterećujući nikoga. Izvana izgleda kao smirena osoba bez problema. Robert se povremeno druži, razgovara sa svojim kolegom Ralphiejem (Johnny Skourtis) i mladom prostitutkom Teri (Chloe Grace- Moretz). Jedne večeri Teri je pretučena i Robert odluči preuzeti stvari u svoje ruke; dobroćudni djelatnik trgovačkog centra pretvara se u smrtonosno oružje. Njegova prošlost je tajnovita i mračna, on je vrhunski obučen, istrenirani vojni specijalac. Kreće u obračun sa ljudima koji su pretukli Teri i u prvom sukobu ubija petoricu članova Ruske mafije. No, to je tek početak. Pravednik postaje lovina ruskog plaćenika Tedya (Martin Csokas) kojega su šefovi poslali da “sredi stvari” odnosno likvidira Roberta….

Nakon što je prošle godine sa svojim “Padom Olimpa” kreativno i komercijalno pobijedio tematski vrlo sličan film (“Misija: Bijela kuća”), redatelj Antoine Fuqua ponovio je suradnju sa Denzelom Washingtonom. Njihova prvi zajednički projekt “Dan obuke” je bio vrlo uspješan; film je u kino dvoranama zaradio preko 100 milijuna dolara – uloga korumpiranog policajca Alonza Harrisa donijela je Denzelu drugog “Oscara” (Ethan Hawke je za nastup u filmu nominiran za najbolju sporednu mušku ulogu). Ideja, priča filma je posuđena iz istoimene televizijske serije koja je snimljena i prikazana osamdesetih godina prošloga stoljeća. Glavnog junaka serije je tumačio engleski glumac Edward Woodward. U odnosu na seriju radnja filma je prilagođena današnjem vremenu i zahtjevima kino publike.

Photo: Scott Garfield/Sony Pictures

 

Za razliku od Alonza iz “Dana obuke”, McCall je drugačiji lik. Iako su obojica bili (ili jesu) državni službenici sa zahtjevnim, rizičnim (Alonzo policajac, McCall bivši vojni specijalac) radnim zadacima, njihovi karakteri i motivi njihovih postupaka su potpuna suprotnost. Alonzo Harris je potpuni i nepopravljivi negativac; korumpiran i pokvaren do srži bez prevelike želje za promjenom. McCalla upoznajemo kao mirnog i povučenog čovjeka koji je, prema vlastitom priznanju, u prošlosti “radio stvari zbog kojih se ne ponosi”. Altruizam i empatija prema ljudima iz okoline proizlaze iz njegove želje za iskupljenjem zbog prošlosti. Iskupljenjem i ispunjavanjem želje (ili želja, sasvim je svejedno) njegove preminule supruge. Dojam je da su redatelj i glavni glumac pod svaku cijenu željeli izbjeći usporedbe s “Danom obuke”. Odmak je uspješno napravljen; Fuqua nije žalio minute filma kako bi gledateljima približio Roberta McCalla. Redatelj je uspio “pobjeći” od “Dana obuke” ali “Pravednik” je sličan ranijem Denzelovom filmskom osvetničkom pohodu. Riječ je o “Tjelesnoj straži”, filmu u kojem je glavni lik u potrazi za otetom djevojčicom. Karakteristika oba filma su i maštovite, vrlo brutalne egzekucije nad negativcima.

Nakon tridesetak minuta filma u kojima redatelj slaže figure filma te nam približava glavnog pokretača radnje slijedi McCallov obračun s pripadnicima ruske mafije. Scene nasilja su izrazito brutalne, McCall često koristi hladno oružje (nož, otvarači za boce…) ranjeni i mrtvi se gomilaju. Denzel Washington još jednom pokazuje da je, unatoč godinama (glumac uskoro slavi šezdeseti rođendan) , uvjerljiv kao akcijski junak. Pokoje podbadanje i sprdnju u vezi svojih godina (u stilu “Plaćenika”, McCalla nekoliko puta u filmu nazivaju djedicom) glumac odnosno njegov lik rješava brzo i efikasno. S obzirom na temu i redateljev stil film je (očekivano) mračan, “oslikan” tamnim bojama. Dojam je da su neki dijelovi filma premračni (završni obračun). Glumački najvažnija figura filma je Denzel Washington, njegov lik dominira filmom. Dominacija je zasluga sigurne glumčeve izvedbe, ali i scenarija u kojem je glavni lik nedodirljiv. Robert McCall je tip koji podsjeća na osvetnike, akcijske junake osamdesetih godina prošloga stoljeća. Posebno kada se uzme “hladnoratovski” obračun – bivši vrhunski američki specijalac (pozitivac) protiv bivšeg elitnog ruskog vojnika. Napetost između SAD-a i Rusije osjeća se i na filmskom platnu.

Denzel ima vrlo dobru podršku glumaca u sporednim ulogama. Chloe Grace-Moretz je vrlo dobra u ulozi Teri dok je Marton Csokas izvrstan u ulozi glavnog negativca Tedyja.
“Pravednik” je film u kojem nema puno novoga i originalnoga, ali glumačka ekipa predvođena Denzelom garancija su solidnog filmskog iskustva.

OCJENA: 7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)