DOBRI LJUDI

REDATELJ: Henrik Ruben Genz
GLAVNE ULOGE: Kate Hudson, James Franco, Omar Sy, Tom Wilkinson
TRAJANJE: 85 minuta
NAZIV ORIGINALA: Good People

Tom i Anna Wright (James Franco i Kate Hudson) su “pobjegli” pred recesijom. U potrazi za boljim životom dolaze u London, Iznajmljuju zapuštenu kuću, sanjaju o adaptaciji i žele što prije dobiti dijete. No, novčani problemi su ostali i bračni par je prisiljen na borbu za opstanak. Dolazi im obavijest da, ukoliko u kratkom roku ne plate račune, moraju iseliti. Kada od predoziranja umire stanar u njihovom prizemnom stanu čini se da su njihovi problemi riješeni. Stanar je ostavio 220 000 funti u gotovini i pošiljku droge. Tom i Anna odlučuju sakriti novac, zatajiti njegovo postojanje policajcu Johnu Haldenu (Tom Wilkinson) i pričekati dok se stvari malo ne smire. Nakon nekoliko dana počinju trošiti, plaćati račune ali stvari se počinju komplicirati kada se u priču uplete opasni kriminalac imenom Khan (Omar Sy)….

 

“Dobri ljudi” projekt je danskog redatelja Henrika Rubena Ganza. Ruben Ganz je našoj publici poznat kao redatelj nekoliko epizoda sjajnih serija “Ubojstvo” (Forbrydesen) i “Borgen” te izvrsnom trileru “Frygtelig lykkelig” sa Kimom Bodniom u glavnoj ulozi. Film je snimljen na lokacijama u Londonu i okupio je vrlo zanimljivu glumačku ekipu. Uz glavne glumce Jamesa Franca i Kate Hudson u filmu nastupaju i engleski glumac Tom Wilkinson (nominiran za nagradu “Oscar” za uloge u filmovima “Michael Clayton” i “U zamci”) i Francuz Omar Sy koji je u velikom naletu nakon uloge Drissa u sjajnim “Nedodirljivima” iz 2011 godine. Kombinacija koja je dobro zamišljena; Hudson i posebno Franco su bili aduti koji su filmu trebali dati komercijalnu težinu dok su lokacije snimanja te Sy i Wilkinson naglasili da film ima europski štih koji bi privukao i zahtjevniju kino publiku. Uz sve zaplet filma je djelomično “naslonjen” na recesiju našu svagdašnju koja podjednako muči (ili je mučila) stanovništvo SADa i Europe. Međutim, dobro zamišljen projekt nema tako dobru realizaciju….

 

Rijetka je pojava u današnjoj kino ponudi da imamo prilike pogledati film (ako izuzmemo komedije) koji traje manje od devedeset minuta. “Dobri ljudi” traju otprilike 85 minuta i cijelim trajanjem filma gledatelj ima dojam da se redatelju žurilo što prije završiti posao. Uvodne minute obećavaju; upoznajemo Toma i Annu koji bi zbog svojih financijskih problema trebali biti zanimljivi gledatelju i kod njega stvoriti određenu empatiju. Recesija je gadna stvar, mnogi su je osjetili na svojoj koži odnosno novčaniku. Međutim, redatelj ne ulazi u dublju razradu glavnih likova niti kada za to ima razloga (trenutak kada par pronalazi novac). Umjesto toga dodaje likova; “u igru” ulazi policijski inspektor John Halden (Tom Wilkinson). Halden je potencijalno zanimljiv lik koji je motiviran da se obračuna dilerima. No, njegov lik kako film prolazi ostaje neiskorišten i sve manje važan. U cijeli slučaj se uključuju i negativci. Dvije kriminalne grupacije koje žele novac i drogu. Puno likova a malo redateljske volje i minuta filma da ih se približi gledatelju.

 

Film juri u monotonom i predvidljivom ritmu sve do zadnjih desetak minuta kada imamo prilike pogledati završni obračun koji je, obzirom na dotadašnji tijek filma, prilično neočekivan. U igri su pištolji ali i velika količina hladnog oružja i cijeli taj rasplet je krvav i nasilan, sarkastičan sa ponešto crnog humora. Završetak čini “Dobre ljude” podnošljivim filmom.
Glumačka ekipa je iz likova izvukla koliko je mogla, priča i redatelj filma nisu omogućili više. “Dobri ljudi” je ambiciozan ali predvidljiv i površan projekt. Materijala za više je bilo, ali on nije iskorišten. Postoje filmovi koji su na intrigantniji i zanimljiviji način obradili temu iznenadnog pronalaska tuđeg novca. Primjerice “Jednostavan plan” Sama Raimija iz 1998 godine sa BB Thorntonom i Billom Paxtonom u glavnim ulogama.

OCJENA: 5

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)