SIN CITY: VRIJEDNA UBOJSTVA

REDATELJI: Robert Rodriguez, Frank Miller
GLAVNE ULOGE: Eva Green, Rosario Dawson, Josh Brolin, Powers Boothe, Mickey Rourke, Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Jessica Alba
TRAJANJE: 98 minuta
ORIGINALAN NAZIV: Sin City: A Dame To Kill For)

“Prije ili kasnije, svi ćemo ovdje umrijeti” – Senator Roark (Powers Boothe, “Sin City: A Dame to Kill For”)

Ljeto 2014 je iza nas, polako se proglašavaju dobitnici i gubitnici na američkim i svjetskim kino blagajnama. Ljetna kino sezona (rezultati o kojima se govori u tekstu su obuhvaćeni od prvog petka mjeseca svibnja pa do prvog ponedjeljka u rujnu) godine 2014 bitno je slabija od ljeta 2013. Razlika u zaradi na kino blagajnama je preko 17 % što prevedeno znači minus od preko 800 milijuna dolara. Najgledaniji film ljeta, (ne)očekivani pobjednik je “Čuvari galaksije”, zatim slijede “Transformeri” (koji su u svjetskoj distribuciji zaradili preko milijardu dolara), “X-Men” i ostali. Pad zarade na domaćem tržištu i fantastičan financijski uspjeh “Transformera” na svjetskom tržištu vjerojatno će donijeti još više “blockbustera” čija se radnja odigrava izvan SAD-a. Jedan od najvećih gubitnika u američkom recesijskom filmskom ljetu je “Sin City: Vrijedna ubojstva”. Fillm budžeta od oko 70 milijuna dolara u američkim kinima je zaradio nešto više od trinaest milijuna (ukupna zarada u svjetskim kinima je nešto više od 30 milijuna). Teško je objasniti slab posjet publike obzirom da je prvi “Sin city” imao dobar financijski uspjeh te je stekao vojsku obožavatelja. Možda je problem u velikoj vremenskoj razlici između nastavaka (devet godina) ili (pre)veliki broj filmova snimljenih prema stripu koji su prikazani u kinima posljednjih nekoliko godina. Međutim, “Sin City” se razlikuje od većine recentnih filmova temeljenih na stripu. Bez obzira na vrlo slabe financijske rezultate (koji će vjerojatno značiti oproštaj sa serijalom) Rodriguez i Frank Miller su napravili dobar posao….

 

“Sin City: Vrijedna ubojstva” strukturom radnje jednak je prethodniku. Tri priče čija se radnja odigrava u gradu mraka, sjena i grijeha. Pratimo mladog Johnnya (Gordon-Levitt) kojega prati sreća za kockarskim stolom, ali ovoga puta se namjerio na krivog protivnika, Dwighta (Josh Brolin) kojega bivša ljubav Ava (Eva Green) moli za pomoć i staru poznanicu Nancy (Jessica Alba) koja je frustrirana i ljuta nakon Hartiganove smrti i planira osvetu. Sve ih povezuje Marv (Mickey Rourke, savršen za ovakvu stripovsku ulogu) koji je uvijek spreman pomoći prijateljima u nevolji. Posebno ako treba nekoga likvidirati ili barem onesposobiti na duže vrijeme…
Jednako kao i prvi film “Sin City: Vrijedna ubojstva” je vizualno impresivan. Pesimistična i depresivna slika grada naglašena je tamnim i sivim bojama, kiša i snijeg koji padaju pojačavaju stripovski ugođaj beznađa. Redatelji se poigravaju i svjetlijim bojama (npr. crvena i žuta) ponajprije kako bi naglasili Evinu seksualnost. Ritam filma je brz, bez gubljenja vremena na nebitne detalje. Film je pravi, punokrvni predstavnik modernog “film noira”; uz već spomenute tamne, teške boje radnja filma se odvija na mračnim mjestima. Likovi filma bore se sa svojim demonima iz prošlosti te su njihovi postupci motivirani osvetom ili ljubomorom. Podjela na “dobre” ili “loše”ne postoje, u Sin Cityu je važno preživjeti i(li) osvetiti se.

 

Rodriguez i Miller znaju da bez “femme fatale” nema niti pravog “noira”. “Sin City: Vrijedna ubojstva” ima pravu fatalnu ženu, vrijednu ubojstva. Njeno ime je Ava i glumi je Eva Green. Uloga fatalne žene se sjajno “naslonila” na Evinu Artemisiu iz još jedne ovogodišnje stripovske adaptacije zvane “300: Uspon carstva”. U oba filma je Eva “pomela” ostatak glumačke ekipe i potpuno dominirala. Na način kako to i fatalne žene rade. Ava je centralni lik druge, najzanimljivije priče. Ona je vrhunska manipulatorica čije je tijelo, šarm i privlačnost oružje koje uništava muškarce. Bez milosti. Eva Green je ulogu Ave odglumila sočno, sa uživanjem i dominatna je glumačka figura filma.

 

Od glumačke ekipe treba spomenuti Rosario Dawson i Jamie Chung (ponavljaju uloge Gail i Miho) i neizbježnog Mickeya Rourkea (Marv) koji je postao maskota Sin Citya.
Najslabiji dio filma je dio u kojem Nancy (Jessica Alba) kreće osvetiti Hartigana (Bruce Willis). Dojam je da je taj dio filma napravljen kako bi Jessica odnosno Nancy dobila više prostora te pokazala da nije samo plesačica te kako bi Willis “ukrao” koju minutu filma.
Mračan i pesimističan, “natopljen” nasiljem i erotikom “Sin City: Vrijedna ubojstva” je vrijedan i dostojan nastavak.

OCJENA: 7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)