GLAVNI KUHAR

REDATELJ: Jon Favreau
GLAVNE ULOGE: Jon Favreau, John Leguizamo, Scarlett Johansson, Dustin Hoffman, Sofia Vergara, Oliver Platt, Robert Downey Jr.
TRAJANJE: 115 minuta

Carl Casper (Jon Favreau) je kuhar. Kuhanje nije samo Carlova zanimacija i posao od kojega živi; ono je njegova strast, način života. Carl je dugogodišnji šef kuhinje uspješnog restorana kojega vodi Riva (Dustin Hoffman). Osoblje, njegovi pomoćnici ga cijene i respektiraju. Njegova poslovna idila je narušena kada Ramsey Michael (Oliver Platt) poznati bloger koji ocjenjuju ponude restorana negativno ocjeni Carlove kulinarske vještine. Kuhar ulazi u prepucavanje preko društvene mreže koje rezultira njegovim otkazom. Nezaposlen, ljut i razočaran Carl nastoji pronaći novi poslovni izazov ali i način kako ponovo postati otac  sinu Percyju (Emyah Anthony) kojega je (pre)često zanemarivao….

Nakon što je uspješno odradio glumačko-producentsko-redateljski posao na trilogiji “Ironman”, američki filmaš Jon Favreau se odlučio na realizaciju manjeg, jeftinijeg. ali dojam je. puno osobnijeg projekta. “Glavni kuhar” je film koji je Favreau režirao prema vlastitom scenariju te je odlučio nastupiti u glavnoj ulozi. Bez obzira na skromni budžet filma Favreau je okupio vrlo zanimljivu glumačku ekipu. Glavne ženske uloge tumače Sofia Vergara i sveprisutna Scarlett Johansson, članove njegovog kuharskog tima gluma Bobby Cannavale i John Leguizamo, kratku ali efektnu ulogu ima Robert Downey Jr. a posebno je zadovoljstvo vidjeti nakon nekoliko godina pauze Dustina Hoffmana. Nepravedno bi bilo ne spomenuti i jedanaestogodišnjeg Emjayja Anthonyja u ulozi Percya. Vrlo dobra glumačka ekipa “naslonila” se na lepršavu priču – rezultat je vrlo dobro filmsko- kulinarsko iskustvo.

Pokretač radnje i događaja u filmu, Carl je opipljivo životan lik. On je vrhunski kuhar, radoholičar, fanatično predan poslu i novim idejama koje su povezane s kuhanjem (koliko je Carl privržen poslu svjedoči i epizoda u kojoj kuha cijelu noć, van radnog vremena kako bi ujutro osoblju mogao predstaviti nove ideje). Koliko god bio predan svojim zanimanjem, Carl je zapravo nesretan s trenutnim radnim mjestom. Njegove ideje i kreativnost su gurnute u drugi plan, vlasnik restorana traži da Carl igra na sigurno; pobjednička momčad se ne mijenja. Nema promjene u ponudi koja je do sada privlačila goste. Takav, ziheraški pristup poslu nije impresionirao kritičara i Carl je poludio. On je,  kao i većina ljudi koji fanatično i vrhunski obavljaju svoj posao osjetljiv na kritiku. Glavni lik je čovjek u kojem se mogu pronaći mnogi od nas (naravno oni koji imaju posao); radi svoj posao da bi preživio, ali je nezadovoljan jer je njegova sposobnost i kreativnost sputana željom za sigurnom zaradom. Ponekad posao u vrhunskom restoranu i rad sa zahtjevnim i monotonim jelovnikom može nositi puno manje zadovoljstva od kreativne slobode u izradi jednog sendviča. “Glavni kuhar” je film koji to vrlo uvjerljivo prikazuje.

Zbog predanosti poslu Carlov privatni život je u velikom neredu. Razveden je, ima sina koji mu je zapravo učenik i pomoćnik. Nakon gubitka posla Carl mora “stati na loptu” i pronaći način kako da ponovo pronađe vrijeme i obnovi narušenu vezu sa svojim nasljednikom. Dijelovi filma koji se odnose na Carlov privatni život su nešto nezanimljiviji pa i predvidljiviji od njegovih poslovnih akrobacija i odnosa sa šefom i kolegama. Carlova bivša žena Inez (prelijepa Sofia Vergara) je prilično neiskorišten lik, osuđena je na smješkanje i poneku rutinsku rečenicu. Ne saznajemo gotovo ništa o njihovom razvodu mada bi bilo zanimljivo vidjeti kako je Inez podnosila Carlova noćna eksperimentiranja u kuhinji.

Scene pripremanja hrane tijekom cijelog trajanja filma su snimljene toliko sočno s takvim guštom da je gledatelju teško odoljeti da nakon odgledanog filma nešto ne pojede. Pravi festival različitih kombinacija u kuhanju i pečenju. Scarlett Johansson ne može odoljeti kulinarskim vještinama Carla Caspera.
Od prve minute filma vidljivo je kako ekipa “Glavnog kuhara” uživala u realizaciji projekta. Jednako kao i gosti koji su probali Carlovu hranu. Uvjeren sam da će na sličan način uživati i većina gledatelja ovoga filma.

OCJENA: 7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)