REDATELJ: Don Siegel
GLAVNE ULOGE: Clint Eastwood, Andrew Robinson, Reni Santoni, Harry Guardino
TRAJANJE: 102 minute
GODINA PROIZVODNJE: 1971
NAZIV ORIGINALA: Dirty Harry

“I know what you’re thinking, punk. You’re thinking “did he fire six shots or only five?” Now to tell you the truth i forgot myself in all this excitement. But being this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world and will blow you head clean off, you’ve gotta ask yourself a question: “Do I feel lucky?” Well, do ya, punk?” – Harry Callahan

Početkom sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća Clint Eastwood bio je glumac. poznat i priznat, prije svega, po ulogama u vesternima i ratnim filmovima. U njegovoj filmografiji bili je upisana “dolarska trilogija” (“Za šaku dolara”, “Za dolar više” i “Dobar, loš, zao”), duhovita vestern-pustolovinu “Dvije mazge za sestru Saru” u kojem je partnerica Eastwoodu bila Shirley MacLaine, te “Objesi ih visoko”. Clint je nastupio u dva izvrsna filma koji se bave najvećim ratom u povijesti čovječanstva – “Kellyjevi heroji” i “U orlovom gnijezdu” gdje mu je društvo radio Richard Burton. Treba spomenuti i “Coogan’s Bluff” (snimljen 1968 godine), krimić koji ne spada u vrh Clintovih glumačkih izvedbi, ali je važan jer je početak suradnje glumca i redatelja Dona Siegela. Godina 1971 jedna je od najvažnijih godina u Eastwoodovoj filmografiji; započinje svoju briljantnu redateljsku karijeru filmom “Jeza u noći” (“Play Misty For Me”). Film je dobio sjajne kritike koja su “natjerale” Eastwooda da se, osim glumačke, posveti i redateljskoj karijeri koja je, gledano iz današnje perspektive, jednako impresivna kao i glumačka. Drugi razlog zbog kojeg je godina 1971 važna za karijeru velikog filmaša je “Prljavi Harry” u kojem je Clint odigrao glavnu ulogu.

Stanovnici San Francisca žive u strahi – serijski ubojica koji sebe naziva Scorpio, snajperom terorizira grad. Dok mu grad ne isplati 100 000 dolara svaki dan će likvidirati jednog stanovnika. Slučaj preuzimaju Harry Callahan (Clint Eastwood) i njegov novi partner Chico Gonzalez (Reni Santoni)….
Uvodne sekunde filma donose posvetu i sjećanje na poginule pripadnike policije San Francisca. Događaji u filmu imaju temelje u stvarnim likovima i događajima. Lik Harryja Callahan inspiriran je likom i djelom inspektora Davea Toschija, jednog od glavnih istražitelja u slučaju Zodiac (serijski ubojica koji je terorizirao Kaliforniju šezdesetih godina prošloga stoljeća; ubojica nikada nije uhvaćen, priču o istrazi i ubojstvima vrlo dobro je obradio David Fincher u filmu “Zodiac” iz 2007 godine). Snimanje odnosno premijera filma su, obzirom na događanja u slučaju Zodiac, dobili dodatni publicitet. Tijekom priprema i kompletiranja glumačke ekipe Eastwood nije bio prvi izbor. “Warner” je u planu imao Franka Sinatru, Steve McQueena i Paula Newmana. Sinatra je odustao zbog teme odnosno sadržaja filma koji mu je izgledao “premračan” (u vrijeme pregovora oko uloge preminuo je Sinatrin otac; to je također utjecalo na njegovo odustajanje). Steve McQueen i Paul Newman su također odbili ulogu, no Newman je sugerirao čelnicima “Warnera” kako je Clint Eastwood pravi izbor. Eastwood je ulogu prihvatio uz jedan uvjet – redatelj filma morao je biti Don Siegel (surađivali na filmovima “Dvije mazge za sestru Saru” i “Coogan’s Bluff, nakon “Prljavog Harryja” nastavili suradnju u filmu “Bijeg iz Alcatraza”). “Warner” je prihvatio Siegela koji je postao i producent filma i snimanje je moglo početi…

 

Photo: Warner Bros

Paul Newman je bio u pravu kada je vizionarski predložio Eastwooda za glavnu ulogu. Harry Callahan je sličan likovima koje je Eastwood glumio u “dolarskoj trilogiji”. Predan cilju kojeg želi postići, šutljiv i brz na obaraču. Divlji zapad zamijenjen je urbanom divljinom San Francisca, nasilje je okrutnije, no za razliku od vesterna Clint je čovjek u službi zakona. Policajac kojega ne zanimaju pravila – on želi obračun s kriminalcima. Brz i efikasan. Ubrzo nakon premijere Harry Callahan postao je predmetom rasprave i izazvao burne reakcije određenog broja aktivista za ljudska prava te dijela kritičara. Minute filma u kojima Harry govori kako podjednako ne voli “ni žute, ni crne”, njegovo suprotstavljanje autoritetima i nadređenima (policijskim i gradskim moćnicima), te vrlo osebujan (ali efikasan) pristup rješavanju policijskih problema rezultirale su pojedinim ocjenama da je “Harry Callahan šovinist, rasist”. Neki kritičari su otišli toliko daleko da su u inspektoru Callahanu pronašli promociju fašizma. Radikalna i potpuno pogrešna (pr)ocjena. Harryjev lik i djelo zapravo propitkuje “rupe u zakonu” i manjkavost sustava. Sadist i luđak poput Scorpia oslobođen je zbog proceduralnih grešaka. Zakon je jednak za sve i on je na slobodi iako je svima jasno da će njegov psihopatski karakter ponovo dovesti u opasnost nedužne građane (oni su njegova omiljena meta). Redatelj provocira i preispituje sustav i naša razmišljanja . Treba li zakon uistinu biti za sve jednak? Treba li zbog kriminalaca poput Scorpia policija biti brutalnija i imati veće ovlasti? Ako treba tko ih i kako može kontrolirati? Teško je, s obzirom na radnju filma, ne navijati za inspektora Callahana i njegove metode….

 

Photo: Warner Bros

“Kada muškarac trči za ženom s namjerom da je siluje, ja ubijem gada. To je moja politika.”

Lik i djelo Harryja Callahana teško je usporediti s nekim drugim filmskim junakom (ako izuzmemo likove koje je tumačio Clint Eastwood). Najbliži Harryjevom mentalnom sklopu jedan je televizijski lik. Riječ je o doktoru Houseu. Postoje velike sličnosti između njih dvojice: obojica su mizantropi koji pomažu ljudima, ne priznaju nametnute autoritete i teško surađuju s nadređenima, cinični su i bolno iskreni, te su spremni zaobići pravila i konvencije kako bi uspješno odradili svoj posao. Razočarani, ponajprije u sustav (sustav čine ljudi) oni svoj posao rade prema svojim pravilima. Bez obzira na nadređene i posljedice.
“Prljavi Harry” je film koji je potvrdio Clinta Eastwooda kao jednog od najvažnijih filmaša u Hollywoodu čija briljantna glumačko-redateljska karijera traje i danas. Osim Eastwooda treba istaknuti i sjajnu režiju Dona Siegela, te Andrewa Robinsona u ulozi Scorpia. Robinson je bio toliko uvjerljiv u ulozi glavnog negativca da je nakon premijere filma dobio prijetnje smrću. Nakon uspjeha “Prljavog Harryja” Eastwood je snimio još četiri filma o inspektoru Callahanu koji je postao i ostao jedan od najvažnijih i najomiljenijih inspektora u povijesti sedme umjetnosti.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)