KRIVE SU ZVIJEZDE

REDATELJ: Josh Boone
GLAVNE ULOGE: Shailene Woodley, Ansel Elgort, Laura Dern, Sam Trammell, Willem Defoe, Lotte Verbek
TRAJANJE: 125 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Fault in Our Stars

“Dao si mi vječnost u ograničenim danima i zbog toga sam ti beskrajno zahvalna” – Hazel Grace

Hazel Grace (Shailene Woodley) šesnaestogodišnja je djevojka koja nastoji normalno živjeti. Njeni problemi su puno teži i ozbiljniji od problema većine njenih vršnjaka; tri godine bori se s rakom štitnjače koji je metastazirao na pluća. Zbog problema s plućima Hazel uz sebe mora imati bocu s kisikom. Osim kisika uvijek blizu nje je i omiljena knjiga “An Imperial Affliction” koju je napisao Van Houten (Willem Defoe). Hazel je cinična, zbog okolnosti (pre)rano odrasla tinejdžerica koja (prema vlastitom priznanju) mnoge stvari radi kako bi udovoljila svojim roditeljima. Zbog roditelja pristaje krenuti na sastanke grupe oboljelih od raka. Hazel nije oduševljena ekipom, na sastancima rijetko govori o svojim problemima. Stvari se mijenjaju kada upoznaje Augustusa Watersa (Ansel Elgort)  kojemu je zbog posljedica raka kostiju amputirana potkoljenica. Hazel i Augustus kroz svakodnevno druženje počinju shvaćati da imaju puno toga zajedničkog….

Photo: 20th Century Fox

Radnja filma “Krive su zvijezde” temelji se na romanu američkog pisca Johna Greena. Autor knjige je priču o Hazel Grace napisao kao posvetu, uspomenu na Esther Earl djevojku koja je imala samo šesnaest godina u trenutku smrti od teške bolesti. Autor se prije i tijekom pisanja romana družio i sa roditeljima oboljele djece. Svoja iskustva je prenio u roman “Greška u našim zvijezdama” (nije greška dragi čitatelju, domaći distributer filma je izabrao drugačiji naziv od izdavača knjige)  koji je vrlo brzo postao najprodavanija knjiga na top listi New York Timesa.. Takav uspjeh nije mogao proći bez Hollywooda; kompanija Temple Hill Entertaiment (producirala i “Sumrak sagu”) je otkupila prava i krenula u realizaciju filma. Bez obzira na to što su (jednako kao i u “Sumraku”) glavni junaci tinejdžeri, kompanija je opreznije krenula u projekt. Poslovni oprez je rezultirao relativno skromnim budžetom (manje od 15 milijuna dolara), ali takva odluka je bila očekivana. Nije isto kino publici (koju u SAD-u većinom čine tinejdžeri) prikazati ljubavnu priču vampira i djevojke ili klince koji se vole i boluju od raka. Bez obzira na teške teme koje obrađuje film je postao veliki hit i ostvario nešto manje od 300 milijuna dolara zarade u svjetskim kinima….

Glavni likovi filma Hazel i Gus su slični Charlieju, Patricku i Sam (tumačili su ih Logan Lerner, Ezra Miller i Emma Watson) junacima vrlo dobre tinejdžerske drame “The Perks of Being Wallflower” (prevedena kao “Charlijev svijet). Inteligentni, promišljaju o životu i njegovom smislu i vole umjetnost. Zajednička im je i borba protiv bolesti, problema s kojima nije jednostavno živjeti. Sličnost prestaje s traumama odnosno njihovim uzrocima; Charlie i ekipa svoje traume iz prošlosti mogu liječiti u budućem životu. Hazel i Gus vjerojatno takvu priliku neće dobiti. Njihova svakodnevica je borba protiv teške bolesti.

Često imamo prilike gledati filmove koji govore o tinejdžerskim ljubavnim jadima. Međutim, rijetko je da se pojavi film poput “Krive su zvijezde”. Da, glavni junaci jesu tinejdžeri. Teško bolesna djeca. koja, unatoč teškom zdravstvenu stanju, imaju pravo na ljubav. Bez obzira koliko im je vremena preostalo. Slično kao i u svakodnevnom tako i u filmskom životu dojam je da takvi klinci slučajevi koji imaju pravo biti isključivo bolesni i kao takvi na neki način stigmatizirani u društvu. Pisac Green i redatelj Boone emotivno i iskreno pokazuju da, bez obzira na bolest, ti klinci imaju svoje želje i snove. Film izvrsno pokazuje koliko su Gus i posebno Hazel svjesni svoje situacije i utjecaja na okolinu te koliko se roditeljima teško nositi s bolesti djeteta. “Jedino gora stvar od obolijevanja od raka je da ti dijete ima rak” kaže u uvodu filma Hazel Grace…..

 

Photo: 20th Century Fox

Bez obzira na teške teme “Krive su zvijezde” je ljubavni film u kojem se može pronaći i duhovitih, crnohumornih dijelova. Redatelj ne podcjenjuje likove odnosno njihove godine. On prikazuje ljubavnu priču između dvoje (pre)rano odraslih klinaca koji imaju puno toga zajedničkog. Spojila ih je bolest no ona nije jedini razlog njihove ljubavi. Povezanost, kako vrijeme prolazi, postaje sve dublja i ozbiljnija. “Zašto ja ?” . Često je pitanje osoba oboljelih od teških bolesti. Hazel to ne zanima. Vrijeme koje ima nastoji što bolje iskoristiti i zapravo je sretna sa sadržajem svojeg života. Ne žali za stvarima koje bi eventualno mogla proživjeti i doživjeti. Redatelj čvrstom rukom drži film pod kontrolom iako nije lagan zadatak pomiriti i obraditi sve teme koje se spominju. Filmovi ovakve tematike često znaju skliznuti u pretjeranu patetiku i klišeje. “Krive su zvijezde” ima nekoliko takvih trenutaka (npr. korištenje usporene snimke kako bi se dramatizirale posljedice bolesti su potpuno nepotrebne; kao da teška bolest kod tinejdžera nije dovoljno tragična, epizoda u kući Ane Frank je također lagano izmakla kontroli), ali s obzirom na trajanje filma od puna dva sata oni su zanemarivi. Glumačka ekipu filma predvodi izvrsna Shailene Woodley. Shailene, ta obična neobična djevojka je nakon uloga u “Nasljednicima” i “Različitoj” potvrdila da je trenutno jedna od najboljih mladih glumica Hollywooda. Treba spomenuti i Willem Defoea u sporednoj, ali vrlo bitnoj ulozi pisca Van Houtena.
“Krive su zvijezde” je neočekivani blockbuster u kojem nema superheroja. Junaci filma su obični heroji koji se svakodnevno bore s kartama koje im je sudbina podijelila. Emotivan, ponekad smiješan dijelom i tužan ovo je film koji nas podsjeća da će se vrijednost naših života kada nas ne bude mjeriti u količini uspomena i sjećanja koje ćemo ostaviti osobama koje volimo….I koje nas vole…

OCJENA: 8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)