REDATELJ: Brett Ratner
GLAVNE ULOGE: Dwayne Johnson, Ian McShane, John Hurt, Rufus Sewell, Irina Shayk
TRAJANJE: 98 minuta
NAZIV ORIGINALA: Hercules

“Mislite da znate istinu o njemu?……Ne znate vi ništa….”

Filmska 2014 donijela nam je čak tri filma o Herkulu, jednom od najpoznatijih i najpopularnijih mitskih junaka. Početkom godine premijerno je prikazana “Legenda o Herkulu” redatelja Rennya Harlina. Harlin, koji u svojoj filmografiji ima projekte poput “Umri muški 2”, “Cliffhanger” i “Pakleni poljubac, posljednjih godina nikako da napravi (barem) pristojan film. Takav slučaj je i sa “Legendom o Herkulu”; film je neuvjerljiv, konfuzne priče i skromnih glumačkih izvedbi. Film je vrlo loše prošao na kino blagajnama; u svjetskoj distribuciji zaradio nešto više od 60 milijuna dolara (budžet preko 70). Drugi film je “Hercules Reborn” koji je uspio nadmašiti i “Legendu o Herkulu”. Naravno, u negativnom smislu. No, “Hercules Reborn” je ionako niskobudžetni film, bez velikih ambicija i od kojega očekivanja nisu bila velika. Posljednji ovogodišnji Herkul je prije nekoliko tjedana počeo svoj kino život. Film “težak” preko 100 milijuna dolara režirao je Brett Ratner (“Gas do daske”, “X-Men: Posljednja fronta”), a za glavnu ulogu je izabran glumac “herkulovskih” proporcija Dwayne Johnson (poznatiji pod nadimkom “Stijena”). Johnson se posljednjih godina potvrdio kao pouzdan izbor za akcijske filmove (peti i šesti film iz serijala “Brzi i žestoki”, “G.I.Joe: Osveta”), a neke projekte je izabrao kako bi pokazao da može i ponešto odglumiti (“Doušnik”, “Pain & Gain”). Scenarij filma je inspiriran stripom “Hercules-The Tracian Wars” koji je bitno izmijenio priču o popularnom junaku…

 

U uvodu filma slušamo Jolaja (Reece Ritchie), Herkulova nećaka. Jolaj pripovijeda o Herkulovim podvizima i njegovom junaštvu. Usred predavanja prekida ga jedan od slušatelja i govori kako su to “sve laži i izmišljotine”. Jolaja “reklamira” Herkula koji je plaćenik. Zajedno sa svojom malom, ali odabranom ekipom Herkul se bori za šaku zlatnika. Njegov novi klijent je trački knez Kot (John Hurt) koji je unajmio ekipu kako bi ugušio pobunu….
Scenarij filma donosi Herkula koji je samo čovjek. Ne polubog. Plaćenik koji, zajedno sa svojom ekipom, radi za novac. Zanimljiva ideja koja u filmu nije dovoljno i na pravi način razrađena. Herkulove borbe sa neprijateljem su vrlo jednostrane; on tijekom cijelog filma nema ravnopravnog protivnika, bori se i pobjeđuje brojčano nadmoćnije neprijatelje. Herkulova superiornost je posebno naglašena u finalu filma kada izvodi nešto za šta je teško vjerovati da može napraviti samo običan čovjek, plaćenik. Unatoč uvjeravanju da je riječ samo o čovjeku, dojam je da se redatelj nije htio odreći Herkulovog božanskog podrijetla. Barem kada su u pitanju akcijske scene.

 

Akcijske scene, scene borbi su napravljene vrlo uvjerljivo i pregledno. U prvom planu su Herkul i njegovi plaćenici, trajanje borbi je odmjereno i svakako su najbolji dio filma. Likovi i radnja filma su prilično jednostavni, nema podzapleta niti suvišnih komplikacija kako bi se dobile dodatne minute filma. Film traje, za “blockbusterovske” standarde, samo 95 minuta i gleda se bez velikih napora. Dwayne Johnson je , ako uzmemo u obzir fizičku pripremljenost, dobar izbor za Herkula. Međutim, okružen interesantnim i provjerenim glumačkim imenima (Hurt, McShane, Sewell te vrlo dobri norveški filmaš Axel Hennie u ulozi traumatiziranog Tydeusa), Johnson je unatoč korektno odigranoj ulozi, u drugom planu. Njegove glumačke kvalitete ipak nisu na razini spomenutih glumaca.
“Herkul” je projekt koji je, obzirom na predložak, mogao biti zanimljiviji. No, zamišljen je i realiziran kao ljetni “blockbuster” i  takav, većim dijelom, solidno funkcionira.

OCJENA: 6

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)