SUSJEDI IZ PAKLA

REDATELJ: Nichollas Stoller
GLAVNE ULOGE: Seth Rogen, Zac Efron, Rose Byrne, Christopher Mintz-Plasse, Dave Franco
TRAJANJE: 95 minuta
NAZIV ORIGINALA: Neighbors

Nakon nešto manje od sedam mjeseci zarada na američkim kino blagajnama je lošija u odnosu na prošlu godinu. U postocima minus ne izgleda previše drastično (negdje između 6 i 7 posto), ali kada se to “prevede” u “zelene novčanice” onda stvari izgledaju nešto ozbiljnije (riječ je o iznosu od 400 milijuna dolara). Najgledaniji filmovi su zapravo nastavak trenda iz prethodnih godina: u prvom planu su nastavci i obrade (“Transformeri: Doba uništenja”, “X-Men: Dani buduće prošlosti”, “Čudesni Spider-Man 2”, “22 Jump Street”, “Kapetan Amerika: Ratnik zime”, “Godzilla”), animirani filmovi (“Lego film”, “Kako izdresirati zmaja 2”) i Disneyeva uzdanica “Gospodarica zla”. Velika je vjerojatnost da će se minus u odnosu na prošlu godinu smanjiti obzirom da nas do kraja godine čeka nekoliko naslova koji su programirani za veliku zaradu (prije svih “Interstellar”, “Hobit: Bitka pet vojski” i “Hunger games: Mockingjay part 1”). Filmske kompanije igraju na sigurno, ulažu ogroman novac u franšize koje su donijele veliku zaradu. Uz “Različitu”, “Obiteljski kaos” je jedan od rijetkih filmova koji je iznenadio zaradom. Bez obzira na popularnost Setha Rogena ( “Zalomilo se”) malo je onih koji su očekivali da će film (budžet 20 milijuna dolara) u američkim kinima zaraditi 150 milijuna dolara (ukupna svjetska zarada je preko 250 milijuna dolara).

 

Mac i Kelly Radner (Rogen i sjajna Rose Byrne) mladi su bračni par. Ne toliko mladi po godinama koliko po bračnom stažu. Imaju malu kćer, Mac ima solidan posao i žive u mirnom kvartu. No, uskoro će mir u predgrađu biti narušen; u susjedstvo dolazi studentsko bratstvo imenom Delta Psi. Studenti koji su iznajmili kuću za tulumarenje. Mac i Kelly se. prisjećajući se svojih mlađih dana, pridružuju tulumu kojim zapovijeda Teddy Sanders (Zac Efron). No, nakon nekoliko dana bračni par počinje shvaćati da su vremena njihova divljeg tulumarenja stvar prošlosti. Teddy i njegovi kolege iz bratstva prošlost ne zanima i nastavljaju dalje sa provodom. Macov poziv policiji i prijavljivanje bratstva stvoriti će neprijateljstvo između Teddya i obitelji Radner……

Iako je film “Susjedi iz pakla” suradnja provjerenih redateljsko-glumačkih filmaša (naravno kada je riječ o žanru komedije), pisac ovih redaka nije očekivao previše. Najave i sadržaj filma su opasno podsjećali na “Projekt X”, komediju iz 2012 godine, jednu od najinfantilnijih komedija koja je snimljena u posljednjih nekoliko godina. No, redatelj Nicholas Stoller (“Preboljeti Sarahu Marshall”) i glavni glumac filma Seth Rogen (dobar “Pineaple Express”, prošle godine ne tako dobar, ali financijski vrlo uspješan “Ovo je kraj”) su izbjegli pretjerano bavljenje tjelesnim izlučevinama (nije da tih detalja u filmu nema ali su svedeni na podnošljivu količinu) i histeričnu destrukciju. Rezultat njihove suradnje je film koji gledatelju nudi koketiranje sa više vrsta humora, ali i dijelove u kojima film govori i ozbiljnosti, sazrijevanju i (ne)zrelosti glavnih junaka….

 

Redatelj čitavim trajanjem filma koketira sa raznim vrstama humora i poneke scene su uistinu bizarne (beba koja zamalo proguta kondom, hitna “mužnja” gospođe Radner….). Teško je bilo očekivati da film neće sadržavati takve scene obzirom da takav humor posljednjih godina donosi zaradu na američkim kino blagajnama. Bez obzira na opisane scene film nudi poneku zabavnu, duhovitu minutu za svakog gledatelja iako je cjelina, što se humora tiče, prilično neujednačena. Dobra stvar je da najave odnosno traileri “Susjeda iz pakla” ne otkrivaju najbolje šta film nudi. Rijetka pojava kada su u pitanju recentni naslovi (posebno komedije) koje u 2-3 minute trailera otkriju većinu zanimljivoga.
Ono šta film izdvaja od većine sličnih recentnih hollywoodskih komedija je priča o sazrijevanju, odrastanju i (ne)zrelosti. Mac je nekada i sam bio Teddy; njegov studentski život je bio jednako razuzdan kao i Teddyev. Nakon prvog zajedničkog tuluma Mac i njegova supruga polako shvaćaju da je vrijeme divljeg tulumarenja za njih prošlost. Beba i posao su nespojivi sa takvim načinom života. Koliko god se opirali godine, polako ali sigurno, čine svoje. Mac i Kelly su likovi koje smo svi imali prilike sresti u životu; ne smeta njima toliko buka iz Teddyeve kuće. Postoji tu nostalgija za nekim prošlim razuzdanijim vremenima uz dozu zavisti prema ekipi koja svakodnevno tulumari. Sukob generacija. Sa druge strane imamo Teddya koji je mlad, zgodan i bezbrižan. Tulumarenje je njegova glavna zanimacija i prioritet. No, kako minute filma odmiču redatelj (doduše na vrlo sramežljiv i suzdržan način) progovara o prolaznosti studentskog života i potrebi da se napravi pravi izbor za budućnost. Tih stvari su svjesni i neki Teddyevi prijatelji.
“Susjedi iz pakla” je film koji ima propusta (karakterizacija većine sporednih likova gotovo i ne postoji, neujednačenost cjeline, pretjerivanje u nekim štosevima….), ali kada se “prebrišu” navedene mane, ispod njih se skriva zanimljiva i uvijek aktualna priča o odrastanju i prihvaćanju odgovornosti.

OCJENA: 7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)