REDATELJ: John Michael McDonagh
GLAVNE ULOGE: Brendan Gleeson, Kelly Reilly, Chris O’Dowd, M.Emmet Walsh, Aiden Gillen
TRAJANJE: 100 minuta
NAZIV ORIGINALA: Calvary

KALVARIJA (preneseno) – muke, patnje, mučeništvo

 

Ispovjedaonica. Otac James Lavelle (Brendan Gleeson) sluša potresnu životnu priču. On (muškarac ne James) je u djetinjstvu pet godina zlostavljan od strane svećenika pedofila koji više nije među živima. Žrtva svoju priču pripovijeda polagano i detaljno. Vidno potresen, svećenik nema odgovore na njegova pitanja. Uskoro čovjek iz ispovjedaonice otkriva stvarne motive svojeg dolaska. On je vjesnik smrti. “Ubit ću te Oče, ubit ću te zato jer mi nisi učinio ništa loše…..Nema smisla ubiti zlog svećenika…već dobroga….” – kaže, gledatelju nepoznati, glas i odlazi. Otac James ostaje sam razmišljajući o omči koja mu se steže oko vrata.

“Calvary” je drugi redateljsko-scenaristički projekt Johna Michaela McDonagha. Godine 2011 McDonagh je snimio svoj vrlo dobri prvijenac “The Guard”, na ovim prostorima poznat kao “Čuvar zakona”. “Čuvar zakona” je uspjela “buddy” akciona komedija o agentu FBI-ja Wendellu Everretu (Don Cheadle) i irskom policajcu Gerryu Boyleu (Brendan Glesson) koji postaju slučajni partneri. “Calvary” je film koji je bitno različit od redateljevog prvijenca; riječ je o drami sa ponešto crnog humora. Zapravo jedina poveznica između dva filma (ako izuzmemo redatelja odnosno scenarista) je Brendan Gleesona. Sjajan izbor za vrlo zahtjevnu glavnu ulogu.

 

Radnja filma se odigrava u malom mjestu negdje u Irskoj. Radnja traje tjedan dana, centralna figura filma je svećenik James. Čovjek koji se odlučio na svećenički poziv zbog osobne tragedije. Pozitivan lik koji suosjeća sa problemima svojih sugrađana i želi pomoći iako se problemi u njegovom privatnom životu nastavljaju (odnos sa kćerkom i spomenuta prijetnja). No, ljudi koji ga okružuju su njegova “kalvarija”. Redatelj i scenarist filma je svećenika okružio osobama koje svojim postupcima i karakterom, svaka na svoj način, opisuju probleme današnjeg društva. Obiteljsko nasilje, pedofilija, (pre)bogati pojedinci koji traže smisao života i kojima su siromašni predmet izrugivanja, kriza institucije braka te ratovi i opravdanost ubijanja (samoobrana) su neke od tema koje se spominju u filmu. Protagonisti filma povezani su sa (barem) jednom navedenom temom i kroz njih redatelj prikazuje svakodnevicu male sredine i otvara pitanja koja se odnose na ljudsko društvo u cjelini.

 

“Calvary” je film izvrsno napisanih dijaloga. Oni su provokativni, u dijelovima bolno istiniti, ali niti jednoga trenutka predugi (i)li dosadni. Kamera odnosno fotografija filma uvjerljivo dočarava melankolično okruženje u kojem životare glavni (anti)junaci filma. U nekim minutama filma kamera je vrlo sugestivna (npr. scene u privatnim prostorijama svećenika). Glumačka ekipa je vrlo dobra, sjajno interpretiraju zahtjevne likove. Najbolju ulogu je ostvario Brendan Gleeson koji briljira u ulozi oca Jamesa. Iako se film bavi vrlo ozbiljnim, teškim temama u njemu se može pronaći i doza humora. Crnog, pomalo bizarnog. Završna scena filma nosi snažnu poruku o potrebi oprosta i praštanja. Koliko god to ponekad izgledalo nemoguće.
Tmuran, pesimističan i depresivan “Calvary” je film koji govori o ljudima i pojavama koji su dio naše svakodnevice. Film ne romantizira stvari i ne uljepšava probleme već potiče gledatelja da o njima misli i promišlja.

OCJENA: 9