GOSPODARICA ZLA

REDATELJ: Richard Stromberg
GLAVNE ULOGE: Angelina Jolie, Sharlto Copley, Elle Fanning, Imelda Staunton
TRAJANJE: 95 minuta
NAZIV ORIGINALA: Maleficent

“Ne volim djecu” – Zlurada

Posljednjih godina Hollywood (ponajviše zbog nedostatka ideja) reciklira svašta, pa su tako na red došle i bajke. Nakon neuspješnih pokušaja sa “Ivicom i Maricom” i “Snjeguljicom” red je došao i na “Uspavanu ljepoticu”. “Disney” je “Uspavanu ljepoticu” snimio još davne 1959 godine. Riječ je o animiranom filmu koji je postao i ostao klasik na kojem su odrasle mnoge generacije. Najupečatljiviji lik crtića bila je glavna negativka, vještica Zlurada koja je bacila kletvu na princezu Auroru. I baš ta vještica je ove godine dobila svoj filma; “Disney” je uložio oko 200 milijuna dolara kako bi nam ispričao tko je zapravo Zlurada i dao novu verziju priče o princezi Aurori…

“Gospodarica zla” redateljski je debi Richarda Stromberga. Stromberg je do sada radio vizualne efekte na stotinjak filmova među kojima su i “Pijev život”, “Igre gladi”, “Panov labirint” i “Avatar”. Sjajan posao odrađen na navedenim filmovima (nagrađen i s dva “Oscara”) bio je odlična preporuka; obzirom da je “Gospodarica zla” bajka očekivano je bilo angažiranje filmaša koji će znati vizualizirati priču. Glavna uloga je pripala Angelini Jolie. Angelinina glumačka karijera posljednjih godina stagnira (zdravstveni problemi) pa je glumica trebala jaku i efektnu ulogu. Koliko je glumici bilo važan ovaj projekt govori i angažiranje njenih kćeri za ulogu malene Aurore, te izjave mlađih članova Pitt-Jolie obitelji koji su rekli da je za vrijeme snimanja filma “mama bila malo luda”.

Nekada davno postojala su dva kraljevstva. Jednim je vladala nesloga i nezadovoljni kralj i u njemu su živjeli ljudi. Drugo nije imalo vladara; on je bio prepun različitih bića koja su živjela u miru i harmoniji. Jednoga dana u kraljevstvo sloge zaluta dječak imenom Stefan. Ubrzo se susreće s vilom i između njih se rađa simpatija koja tijekom godina prerasta u ljubav. Ljubav koja će za vilu imati tragične posljedice….

Uvodne minute filma obećavaju; saznajemo razloge zbog kojih je Zlurada postala zločesta. Ona je emotivno povrijeđena osoba kojoj su skinuta krila. Zloba i prezir prema ljudima posljedica je razočarenja i okrutnog postupka čovjeka kojeg je voljela. Zlurada od nekadašnje negativke postaje lik s kojim gledatelj suosjeća. Zlurada je najvažniji lik filma, ona je žrtva, ali i spasiteljica. Angelina Jolie je opravdala očekivanja; njena interpretacija Zlurade sigurna je i odrađena sa stilom. Za razliku od Zlurade, sporedni likovi nisu previše zanimljivi. Sharlto Copley u ulozi Stefana je neuvjerljiv, te mu je lik scenaristički neiskorišten. Elle Faning u ulozi Aurore, poveznice između dvaju svjetova, je bezlična i površna. Njen lik sveden je na žensku osobu koju se ništa ne pita i koju ništa ne zanima. Događajima koji određuju njenu sudbinu upravljaju drugi.

Vizualna strana filma je izvrsna. Raskošne boje, maštoviti prikaz svijeta bajke i dizajn likova (imamo prilike vidjeti i zmaja) su detalji zbog kojih “Gospodaricu Zla” vrijedi pogledati. No, uz probleme sa sporednim likovima redatelj odnosno scenaristi filma imaju i problem s pričom. Cijelim trajanjem filma pokušavaju se pomiriti nova verzija priče s originalom. Dojam je da redatelj nije imao hrabrosti potpuno promijeniti originalnu verziju, te je u film nepotrebno “ugurao” detalje koji se nalaze u izvorniku ali u ovoj verziji nisu toliko bitni za radnju. Bez obzira na spomenute nedostatke “Gospodarica zla” je ispunila (komercijalna) očekivanja; film je zaradio 350 milijuna dolara u svjetskoj distribuciji i neće biti veliko iznenađenje ako ćemo uskoro gledati nastavak…

OCJENA: 6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)