ISCJELITELJ

REDATELJ: Phillip Stolzl
GLAVNE ULOGE: Tom Payne, Stellan Skarsgard, Olivier Martinez, Ben Kingsley
TRAJANJE: 155 minuta
NAZIV ORIGINALA: Der Medicus

“Ima toliko stvari koje želim naučiti” – Robert Cole

 

Engleska. Godina je 1021. Robert Cole (Tom Payne) ostaje bez majke koja je preminula od posljedica “trbušne bolesti”. Prestar za usvajanje (brigu o mlađem bratu i sestri preuzeli su sugrađani), Robert ostaje sam. Željan znanja uspijeva nagovoriti putujućeg brijača (Stellan Skarsgard) da ga uzme za šegrta. Brijač je jedna od rijetkih osoba toga doba koji je mogao pružiti liječničku pomoć. No, pomoć je vrlo ograničena i medicinski skromna; riječ je o šivanju rana, amputacijama ili namještanju kostiju. Putujući zemljom Robert susreće grupu liječnika, Židova koji njegovom “šefu” vrate vid. Zadivljen njegovim vještinama i znanjem, Robert odlučuje posjetiti medicinsku školu koju je osnovao Ibn Sin (Ben Kingsley). No, postoje problemi: škola se nalazi na drugom kraju svijeta (perzijski grad Isfarhan). Taj dio zemaljske kugle je Robertu nedostupan, zabranjen. Robert je kršćanin, a škola se nalazi u islamskom, kršćanima zabranjenom, svijetu…..

“Iscjelitelj” je po mnogim detaljima jedinstven dio recentne kino ponude. Temeljen na romanu Noaha Gordona (roman je prvi dio tzv. lječničke trilogije spomenutog autora) film je producirala njemačka filmska kompanija “UFA”. Budžet filma je iznosio 35 milijuna dolara što se pokazalo kao dobra investicija; film je u europskim kinima zaradio preko 50 milijuna. Redateljsko-glumačka ekipa je sastavljena od europskih filmaša; njemački redatelj Stolzl je odabrao vrlo zanimljivu glumačku ekipu (Payne, Skarsgard, Martinez, Kingsley…). Rezultat ove europske filmske suradnje je projekt koji se bitno razlikuje od većine filmova koje imamo prilike vidjeti u kinima….

“Iscjelitelj” je film koji nas radnjom vraća u 11 stoljeće. Vrijeme u kojem Europa izgleda prljavo, a njeni stanovnici primitivno i siromašno. Za razliku od Engleske arapski svijet je napredan i željan novih spoznaja. Bez obzira na takav kontrast  svjetova redatelj je izbjegao crno-bijeli prikaz. Iako je Orijent napredniji (ponajviše se to odnosi na medicinu) film jasno prikazuje da i naprednija društva nisu imuna na nedostatak tolerancije. Redatelj filma je u nekoliko navrata “prozvao” religije kao glavne “kočnice” napretka medicine onoga doba. Glavni lik filma je vrlo zanimljiv; njegova motivacija nije želja za materijalnim ili dolazak na vlast (kao što je čest slučaj u filmovima koji obrađuju ovo povijesno razdoblje). On je “gladan” novih spoznaja svjestan da će mu znanje omogućiti da pomogne ljudima. Jedan od važnih razloga njegove motivacije je i tragična smrt majke. Dodatnu zanimljivost glavnom liku daje i njegov posebni, nadnaravni dar….

Roberta je vrlo solidno odglumio Tom Payne (fizički vrlo sličan francuskoj glumici Marion Cotillard). Ostali glumci su vrlo dobri posebno Ben Kingsley koji je stvoren za ulogu mudraca Ibn Sina. Kroz dva i pol sata filma imamo prilike doživjeti srednji vijek sa svim njegovim mračnim stranama (vjerski sukobi, epidemije kuge…). “Iscjelitelj” nije film bez mana; u nekim, doduše rijetkim, trenucima izgleda poput televizijske serije, te ponegdje pati od pretjeranih klišeja. No, to su stvari koje ne treba previše zamjeriti; riječ je o filmu koji u gledatelju budi nostalgiju za nekim prošlim filmskim vremenima. “Iscjelitelj” je povijesni film u kojem se velika pažnja daje karakterizaciji likova, scenografiji i priči. Takva filmska iskustva nisu česta pojava u našim kino dvoranama.

 

OCJENA: 7

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)