REDATELJ: Neil Burger
GLAVNE ULOGE: Shailene Woodley, Theo James, Ashley Judd, Kate Winslet, Jai Courtney
TRAJANJE: 131 minuta
NAZIV ORIGINALA: Divergent

Nakon što je “Sumrak” saga ostvarila veliku zaradu na kino blagajnama svjedoci smo mnogobrojnih pokušaja hollywoodskih stidoka da ponove ili nadmaše njen uspjeh. Od svih nominiranih samo su “Igre gladi” uspjele ponoviti “box-office” rezultate Bele i ekipe (uz napomenu da su “Igre gladi” kreativno vrijedniji projekt od “Sumraka”). Lista filmova koji se nisu uspjeli približiti uspjehu spomenutih filmova je znatno veća. Tu su “Vampirski dnevnici”, “Instrumentarij smrtnika: Grad kostiju”, “Divna stvorenja i “U sebi”. Navedeni naslovi su ciljali na mlađu populaciju, ali niti jedan od njih neće doživjeti nastavak, ponajprije zbog slabih rezultata na kino blagajnama. “Različita” (snimljen prema bestseleru mlade spisateljice Veronice Roth) je ostvarila dobar rezultat na svjetskim kino blagajnama; u prvih desetak dana prikazivanja zarada se približila cifri od stotinjak milijuna dolara (budžet 90 milijuna). Očekivano, nastavci su potvrđeni…..

 

Chicago, stotinjak godina nakon rata koji je gotovo uništio ljudsko društvo. Preživjeli u gradu su podijeljeni na pet frakcija (staleža, klasa, kasta); nesebični, miroljubivi, hrabri, iskreni i učeni. Svaka od frakcija uma svoju ulogu u društvu, a članovi frakcija se regrutiraju od stanovnika Chicaga. Nakon napunjenih 16 godina  svaki stanovnik je odabran u frakciju koja najviše odgovara njegovom karakteru i osobnosti. Beatrice (Shailene Woodley) nakon testiranja saznaje da je “različita”. Njena osobnosti odgovara svim frakcijama i može birati kojim će životnim putem krenuti. Tris odabire hrabre (frakcija iz čijih redova se kasnije postaje policajac ili vojnik) i počinje sa zahtjevnom obukom….

 

“Različita” ima jedan zanimljiv detalj u priči koji je pridonio da film ima uspjeha kod ciljane publike. Glavna junakinja je “različita”, drugačija od drugih. Godine puberteta su za mnoge bile vrijeme kada su se osjećali drugačiji i različiti. Obzirom da je i glavna junakinja upravo u tim godinama, te donosi životne odluke koje definitivno nisu uobičajne za njenu životnu dob, mlađi gledatelji se mogu poistovjetiti sa glavnom junakinjom. Većina vršnjaka glavne junakinje  odabralo bi jednako kao i Tris; hrabri izgledaju kao da su izletjeli iz reklame za energetsko piće. Mladi, zgodni, željni akcije i dokazivanja. U takvu ekipu ulazi Tris. Odabir Shailene Woodley za glavnu ulogu je vrlo dobra odluka. Mlada glumica (najpoznatija po ulozi kćerke Georgea Clooneya u sjajnim “Nasljednicima”) je uvjerljiva u ulozi obično-neobične glavne junakinje. Izgledom obična, ali osobnošću neobična Shailene će ponoviti ulogu Tris u još dva nastavka. Ostatak glumačke ekipe je korektan; Theo James solidan kao instruktor koji se zainteresirao za Tris, Ashley Judd i Kate Winslet svojim iskustvom daju dodatnu zanimljivost likovima koje tumače.

 

Radnja filma je neujednačena. Uvodni dio, kojim redatelj opisuje izgled i način funkcioniranja društva u budućnosti je zanimljiv. Naizgled skladno, dobro uređeno ljudskog društvo koje, kada se malo “zagrebe” ispod površine  opasno podsjeća na totalitarne režime. No, kada se gledatelj zainteresira slijedi prikaz obuke koji je predug sa previše nezanimljivih minuta. Zatim dolazi posljednja trećina filma u kojoj se stvari zaoštravaju, te redatelj ponovo uspijeva vratiti tenziju sa početka filma. Film završava sa puno nejasnoća i pitanja (npr: tko su obespravljeni, ljudi koji ne pripadaju niti jednoj frakciji, zašto je Chicago izoliran ogradama od ostatka svijeta, tko je Jeaninin šef….). Pitanja na koje film ne daje odgovore. Odgovori stižu sa nastavcima filma; “Insurgent” najavljen je za slijedeću godinu, te “Allegiant” koji će premijeru imati 2016 godine.

OCJENA: 6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)