ODRED ZA BAŠTINU

REDATELJ: George Clooney
GLAVNE ULOGE: Cate Blanchett, Matt Damon, Bob Balaban, John Goodman, Bill Murray, Jean Dujardin
TRAJANJE: 110 minuta

Tijekom Drugog svjetskog rata saveznici su organizirali u posebne postrojbe stotine poznavalaca umjetnina i starina čiji je zadatak bio pronaći i zaštiti umjetnička djela i spomenike koji su se našli u nacističkim rukama ili na teritoriju koje su nacističke trupe kontrolirale. Njihova aktivnost je bila vrlo uspješna; tijekom najkrvavijeg sukoba u povijesti čovječanstva uspjeli su spasiti više od pet milijuna umjetnina. Na temelju opisanih događanja, američki pisac Robert M. Edsel je 2009 godine napisao knjigu “Odred za baštinu” koju je osobno predstavio u Zagrebu prije otprilike godinu dana. Nakon što se upoznao sa sadržajem knjige, George Clooney se prihvatio scenarija i režije filma. Budžet filma je iznosio sedamdesetak milijuna dolara i obzirom na glumačku ekipu, te vrlo efektan trailer očekivao se film koji bi se mogao i “potući” za “Oscare”. Nažalost, konačni proizvod je vrlo slab i može se reći da vojnici i stručnjaci za umjetnine koji su riskirali svoje živote u Drugom svjetskom ratu nisu dobili dostojnu posvetu za svoj rad.

George Clooney posljednjih se godina potvrdio kao svestran filmaš. Glumi, režira, piše scenarije i producira. Projekti koje Clooney bira su formom i sadržajem vrlo različiti; od svemirskih prostranstava “Gravitacije” preko Havaja (“Nasljednici”) sve do višestruko nagrađenog “Arga” (Clooney je kao producent nagrađen “zlatnim kipićem”). Iako je i “Odred za baštinu” financijski solidno prošao (zarado od oko 150 milijuna dolara u svjetskim kinima), kreativno film je jedan od većih promašaja u karijeri Georgea Clooneya. Zapravo je nevjerojatno da projekt sa ovakvom ekipom, budžetom i pričom izgleda ovako sterilno i nezanimljivo.

Stotine stručnjaka i vojnika koji su bili angažirani na spašavanju umjetnina u filmu je smanjeno na osam Amerikanaca. Naravno, bilo bi nerealno očekivati da će scenarij obuhvatiti sve osobe iz “Odreda za baštinu”, ali je za očekivati da će “osmorica žigosanih”, glavni likovi filma, biti kvalitetno obrađeni. No, ništa od toga. Junaci filma su platili cijenu redateljeve neodlučnosti da odabere žanrovski put kojim će krenuti. Između ratnog filma, drame i(li) akcione komedije Cloooney nije odabrao ništa. Dobili smo proizvod koji koketira sa svim navedenim žanrovima, ali u konačnici Clooney niti jedan žanr nije korektno obradio. Glumačka ekipa filma je potpuno neiskorištena, dijelom i nezainteresirana. Teško je gledati Murraya i Goodmana koji očekuju poneko duhovito scenarističko rješenje kako bi pokazali svoje komičarsko umijeće…ali takvih trenutaka u filmu je vrlo malo. Ljubitelji ratnog filma i akcijskih scena također nemaju previše za vidjeti. Cijeli film je prožet (pre)dugačkim, monotonim razgovorima koji nas vode do predvidljivog kraja. Redatelj je vrlo malo pažnje posvetio i opravdanosti gubitka ljudskih života kako bi se spasile umjetnine. Potencijalno vrlo zanimljiva tema je samo okrznuta u filmu. Šteta; to je tema o kojoj se gotovo i ne govori u djelima “sedme umjetnosti”.

“Odred za baštinu” je nezanimljiv, površan i prazan film koji brzo pada u zaborav.

OCJENA: 5

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)