REDATELJ: Jon S. Baird
GLAVNE ULOGE: James McAvoy, Jamie Bell, Jim Broadbent, Joanne Froggatt
TRAJANJE: 95 minuta

“Nekada sam bio dobar čovjek” – Bruce Robertson

 

Bruce (James McAvoy) je na putu prema teškoj ovisnosti o alkoholu. U kombinaciji s pićem uzima kokain i tablete. Boluje od bipolarnog poremećaja i njegovo ponašanje je beskrupulozno, posebno kada su kolege s posla u pitanju. On je policajac koji želi napredovati. Njegovo podmetanje, manipuliranje i spletkarenje dolazi do vrhunca kada je pred njega i njegove kolege stavljen slučaj ubojstva japanskog studenta. Rješavanje slučaja znači promaknuće i Bruce ne želi propustiti priliku. Koristeći specijalne metode kreće u lov na novi posao….

“Filth” je projekt  nastao na temelju književnog predloška Irvinea Welsha. Riječ je o piscu koji nam je podario “Trainspotting” prema kojoj je 1996 godine snimljen istoimeni film. Filmski “Trainspotting” je uspio, te je lansirao Dannyja Boylea i Ewan McGregora u prvu redateljsku odnosno glumačku ligu. Za redatelja “Filtha” odabran je Jon S. Baird. Baird (kao i Welsh porijeklom Škot) u filmografiji ima dva vrlo zanimljiva redateljska posla. Prvi je “Cass” iz 2008 godine, drugi “Green Street Hooligans”. Oba filma, između ostalog, tematiziraju navijače i navijački život. S obzirom na to da je prikaz kompleksnosti karaktera glavnog lika bitna stvar za uspjeh filma bio je odabir glavnog glumca. Glavna uloga je pripala James McAvoyu. James (rođen u Glasgowu, Škotska) je i prije uloge u “Filthu” imao niz vrlo dobrih uloga (“X-Men”, “Posljednji škotski kralj”, “Trance”, “Okajanje”…) ali s obzirom na karakter Brucea Robertsona ovo je glumčev najveći  izazov u karijeri. McAvoy je uspio, sjajan je u glavnoj ulozi te je najveći razlog za gledanje “Filtha”….

Prihvatiti se uloge Brucea Robertsona kompliciran je i zahtjevan glumački posao. Književni predložak prema kojem je snimljen film slijedi tisuće obožavatelja (Welshova popularnost je “eksplodirala” nakon vrlo dobre ekranizacije “Trainspottinga”) a glavni lik je sociopat, mizantrop, ovisnik o svemu i svačemu….autodestruktivna, emotivno slomljena duša. McAvoy je sve “vrline” i česte promjene raspoloženja glavnog lika interpretirao s užitkom i vrlo uvjerljivo. Bruce ima sličnosti s Ferrarinom odnosno Keitelovom “Zlom poručniku” iz 1992. godine. Obojica psihotični ovisnici u potrazi za…oprostom i(li) iskupljenjem. Ferrarin je “Poručnik” jednako poročan, ali za razliku od “Filtha” film je tradicionalnije režiran. “Filth” je film razigrane režije (u nekim dijelovima filma se mogu prepoznati Boyle-Richie utjecaji). ponekad i kaotičan. No, ta činjenica zapravo i ne smeta; život glavnog junaka je u pravom kaosu.

Iako je priča filma, u odnosu na knjigu, ponešto ublažena “Filth” je prepun provokativnih scena i crnog humora. Redatelj ne mari za korektnost bilo kakve vrste. Njegov film je nepristojan, destruktivan, ali i perverzno zabavan i smiješan. Glavni junak je u većem dijelu filma prikazan kao lik kojega je teško razumjeti; svaki puta kada ga počinjemo ozbiljno prezirati pojave se detalji ljudskosti u njegovoj bipolarnoj svijesti (npr: scena na stubištu sa kolegicom policajkom). Nažalost za Brucea takvi trenuci su rijetkost i on polako klizi u propast…

Iako je Jamesa McAvoy glavna glumačka figura filma treba spomenuti vrlo dobre asistente. Posebno se to odnosi na Eddieja Marsana u ulozi Bruceovog kolege Bladeseyja i Jim Broadbenta koji tumači psihijatra Rossija.
“Filth” je bijesan i histeričan film prepun crnog humora – ujedno i demonstracija glumačke moći Jamesa McAvoya.

OCJENA: 8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)