300: USPON CARSTVA

REDATELJ: Noam Murro
GLAVNE ULOGE: Eva Green, Sullivan Stapleton, Lena Headey, Rodrigo Santoro, Jack O’Connell
TRAJANJE: 102 minute
NAZIV ORIGINALA: 300: Rise of An Empire

 

Godine 2006. premijerno je u američkim kinima prikazan film “300” u režiji Zacka Snyder. Film temeljen na stripu Franka Millera koji govori o bici kod Temopila gdje se tristotinjak Spartanaca sukobilo s brojčano nadmoćnim trupama perzijskog kralja Kserksa. Perzijanci su uspjeli slomiti otpor Spartanaca, ali uz velike gubitke. Herojski otpor Leonide i njegovih vojnika ujedinio je Grke u borbi protiv Perzijanaca. Snyder je veći dio filma snimio “bluescreen” tehnikom što je rezultiralo vizualno fantastičnim filmskim iskustvom. Nabijen akcijom i adrenalinom s opipljivim epskim elementima, “300” je zaradio simpatije i naklonost publike (financijski rezultati su bili i više nego odlični; budžet filma je bio 65, zarada oko 450 milijuna dolara). Nakon ogromnog uspjeha filma logično je bilo očekivati nastavak. Neočekivano na njega se čekalo sedam godina što je prilično nevjerojatno s obzirom na trend snimanja nastavaka i prednastavaka u današnjem Hollywoodu. Figure su konačno posložene  i “300: Uspon carstva” možemo konačno pogledati u kinima….

Redatelj filma “300: Uspon carstva” je malo poznati izraelski redatelj Noam Murro. Snyder se nije odlučio režirati nastavak, ali je zadržao kontrolu nad projektom kao scenarist i producent filma. Glumačka ekipa filma je promijenjena; pošto je Leonidas junački poginuo Gerard Butler je morao dobiti zamjenika. To je Sullivan Stapleton u ulozi grčkog junaka Temistokla. Ženski dio ekipe je dobio vrhunsko pojačanje. Uz Lenu Headey kao kraljicu Gorgo glavna ženska uloga je Artemizija (odlična Eva Green) zapovjednica Kserksove mornarice. Artemizija je i najveća vrijednost filma; ona je slijepo vjerna Kserksu iako njenim venama teče grčka krv. Kao i kod mnogih, manje ili više, poznatih povijesnih ličnosti njeno porijeklo tjera je na izrazitu brutalnost i surovost prema neprijatelju, ali i prema svojim podređenima. Artemizija je spremna na sve kako bi ostvarila cilj; ako ne ide silom pokušat će milom (seksom). Nije joj lako odoljeti, a kada se naljuti bez problema će svojem ljubavniku reći “da se bolje bori nego ševi”. Opaka, nemilosrdna i lijepa, Eva Green je glumački zasjenila sve muške kolege.

Vizualno “300:Uspon carstva” izgleda kao i prethodnik. Zapravo tu i nema neke prevelike mudrosti; ne treba mijenjati ono što je dobro. Scene bitaka prebačene su na more, manje su zanimljive i napravljene s puno manje kreativnosti od obračuna u prvom filmu. Odabir glavnog glumca je prilično loš; Stapleton ima problema kada treba izgovoriti rečenice po kojima bi film trebao biti prepoznatiljiv. Niti blizu luđačkoj, fanatičnoj karizmi Leonide odnosno Gerarda Butlera.

“300: Uspon carstva” nije niti nastavak, niti prednastavak. Film je zapravo filmski hibrid čija radnja obuhvaća događaje prije, poslije i za vrijeme događanja u prvom filmu. Vrlo lukav pristup koji omogućuje nove nastavke. Nastavke koji će se zasigurno dogoditi jer film ostvaruje vrlo dobre rezultate na kino blagajnama.

U odnosu na prvi film “300: Uspon carstva” nije donio previše novoga i originalnog. Vizualna raskoš je i dalje prisutna, nasilja ima u ogromnim količinama, krv teče potocima – ima i seksa. Artemizija odnosno Eva Green je ugodno iznenađenja filma, muški glumci nisu pretjerano uvjerljivi.
Leonidino “This is Spartaaaa” je filmski puno moćnije i zanimljivije od Temistokleovog “Seize your glory”.

OCJENA: 6

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)