OBRAČUN LEGENDI

REDATELJ: Peter Segal
GLAVNE ULOGE: Sylvester Stallone, Robert De Niro, Kim Basinger, Alan Arkin, Jon Berenthal
TRAJANJE: 105 minuta
NAZIV ORIGINALA: Grudge Match

 

Prije tridesetak godina Henry “The Razor” Sharp (Stallone) i Billy “The Kid” McDonnen (De Niro) bili su ljuti boksački rivali. Njihovi mečevi su rušili rekorde gledanosti (gledaniji od Alija i Fraziera i njihovog trilera u Manili). Nakon dvije borbe i neriješenog rezultata Henry se iznenada povlači iz boksa, odlučujući meč se nikada nije održao. Tridesetak godina kasnije Henry i Billy su veterani u zlatnim godinama. Daleko od ringa. Antagonizam između njih i dalje postoji, i spletom okolnosti stari rivali će ponovo ući u ringu. Kako bi se obračunali…Posljednji put….

Nastavlja se trend filmova u kojem se okupljaju hollywoodski veterani i ismijavaju starost. Nakon što je Stallone okupio plaćenike (u redu, Sly je aktivirao i mlađe snage) uslijedio je “Red”, “Mafijaši starog kova” i odlazak u Vegas četvorice mušketira (Freeman, Kline, De Niro, Douglas). U “Obračunu legendi” De Niro i Stallone se prisjećaju svojih prošlih glumačkih zapravo boksačkih vremena.”Rocky” i “Razjareni bik” su filmovi koji su snažno obilježili karijere ovih glumaca. Nije prvi puta da Stallone i De Niro surađuju odnosno glume u istom filmu. Godine 1997 redatelj James Mangold je okupio briljantnu glumačku ekipu za svoj projekt “Cop Land”. Uz Stallonea i De Nira u filmu su glumili i Ray Liotta i Harvey Keitel. Stallone je bio vrlo uvjerljiv u ulozi policajca Fredya Heffina, koji raskrinkava svoje moćnije, korumpirane kolege. Nakon petnaestak godina Bobby i Sly ponovo “jašu”….

Osnovni problem filma je neujednačenost cjeline. “Obračun legendi” je kombinacija komedije i drame. “Dramatični” dijelovi filma funkcioniraju iznenađujuće dobro. Unatoč zapletu koji je prilično klišeiziran, te završetku koji je (očekivano) “zašećeren”, teme kojima se bavi “Obračun legendi” su vrlo aktualne i zanimljive. Kroz lik “Razora” Sharpa redatelj Segal (“Anger menagment”, “Get Smart”) je prikazao čovjeka koji se nije najbolje snašao nakon završetka sportske karijere. Karijeru je nastavio u brodogradilištu. Sharp pristaje na borbu, prije svega, zbog financijskih problema. Na drugoj strani je Billy koji je situiran (vlasnik je restorana), ali u ringu želi pokazati najdražem neprijatelju tko je bolji borac. Privatno, Billy također ima problem; javlja mu se B.J. sin s kojim cijeli život nije imao kontakte. Uz sve navedeno  tu je i “femme fatale” Sally (Kim Basinger) koja je dodatno produbila antagonizam između boksača. Interesantna je i epizoda u kojoj se govori o krizi “plemenite vještine” koju je (ponajviše u Americi) zasjenila slobodna borba (MMA).

Dijelovi filma koji su trebali biti komični baš i nisu pretjerano smiješni. Iako Stallone i De Niro karijere nisu gradili na komedijama (uz poneke iznimke kao što su “Analiziraj ovo”, “Dozvola za brak” i “Oscar”) oni su najmanje krivi za neduhovitost filma. Situacije koje su zamišljene da nasmiju publiku su, većim dijelom, nezanimljive, arhaične ponekad i bizarne ( “Spasilačka služba” i De Niro). Film nema dovoljno (dobrog) humora da bi se mogao nazvati uspjelom komedijom. Legende puno bolje funkcioniraju u “dramskom” dijelu filma.
Ostatak glumačke ekipe je solidan, Alan Arkin “ponavlja” ulogu iz “Mafijaša starog kova”, Kim Basinger je, kao i uvijek, pouzdana.

“Obračun legendi” je film koji zapeo na pola puta. Vrijedi ga pogledati ponajviše zbog glavnih glumaca, ali ne treba previše očekivati – De Niro i Stallone pamte puno bolje filmsko- boksačke dane.

OCJENA: 6

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)