TAJNI ŽIVOT WALTERA MITTYJA

REDATELJ: Ben Stiller
GLAVNE ULOGE: Ben Stiller, Kristen Wiig, Jon Daly, Shirley MacLaine, Sean Penn
TRAJANJE: 114 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Secret Life of Walter Mitty

Upoznajte Waltera Mittyja. Walter (Ben Stiller) je zaposlen u časopisu “Life” (odjel za negative), ima četrdesetak godina i život mu je jednoličan i dosadan. Toliko dosadan da u rubrici “gdje sam bio, što sam radio” na jednom internetskom portalu Walter nije ništa upisao. Niti je bio na zanimljivim mjestima, nit’ je radio zanimljive stvari. Od rutinskog života Walter se brani maštom; zamišlja životne situacije u kojima je on pustolov i pobjednik. No, uskoro njegova maštanja postaju stvarnost. Walter kreće u potragu za negativom 25, koji se treba naći na posljednjem tiskanom izdanju “Lifea”. Potraga koja će zauvijek promijeniti Walterovu jednoličnu svakodnevicu….

 

Scenarij za “Tajni život Waltera Mittyja” napisao je Steve Conrad prema kratkoj priči Jamesa Thurbera nastaloj 1939 godine. Pomalo neočekivano ovaj projekt (težak stotinjak milijuna dolara) završio je u redateljsko-glumačkim rukama Bena Stillera. Ben (sin Jerryja Stillera koji je sjajno odglumio Franka Constanzu u televizijskoj seriji “Seinfeld”) je do sada napravio respektabilnu karijeru koja se većinom oslanjala na komedije (“Dozvola za brak”, “Zoolander”, “Tropska grmljavina”…). Iako priča o Walteru Mittyju ima duhovitih elemenata, scenarij obrađuje puno ozbiljnih i aktualnih tema. Stiller je ozbiljno shvatio Waltera Mittyja, ali je tu ozbiljnost “platio” neuspjehom na blagajnama američkih kina (film je zaradio nešto više od 55 milijuna dolara). Bez obzira na financijski neuspjeh filma činjenica je da je Stiller u većem dijelu filma napravio odmak od svojeg dosadašnjeg rada te je snimio najbolji film u svojoj karijeri….

 

 

Walter je “proizvod” modernog društva; njegov život je programiran, lišen uzbuđenja, te mu prijeti otkaz. Izlaz iz svoje stvarnosti Walter traži u mašti. Scene u kojima Walter pretvara realnost u maštu su izvrsno napravljene. Kao i svaki sanjar Walterov svoj i svijet oko sebe mijenja u sekundi i te je promjene Stiller izvrsno predočio. Film je, bilo da je riječ o Walterovim maštanjima ili o stvarnim događajima, oku vrlo ugodan. Njegova pustolovina je internacionalna; Walter u potrazi za svoji “svetim Gralom” (pozitiv 25) kreće put Islanda, a završava u Afganistanu. Sve lokacije Walterove pustolovine su predivne, vrlo lijepo prenesene na filmsko platno. Nije samo vizualnost kvaliteta filma. Priča ima snažan recesijski kontekst. Zaposlenici koji su godinama gradili “Life” ostaju bez posla. Cijela operaciju provodi antipatični i arogantni “stečajni upravitelj” Ted (vrlo dobri Adam Scott). Ted je demonsko lice kapitalizma koji izvršava egzekuciju odnosno otpuštanje radnika. Redatelj je samo površinski dotakao temu gubitka radnog mjesta. Gubitak koji ne ugrožava samo materijalnu egzistenciju nego i dostojanstvo čovjeka. Također, “Tajni život Waltera Mittyja” govori i o gašenju tiskanih novina i časopisa koje polako, ali sigurno zamjenjuju virtualna izdanja.
Od prve minute filma je vidljivo da je redatelj Stiller odlučio napraviti ozbiljan film. Ozbiljniji od svega što je do sada režirao. No, teško je tijekom gledanja ne primjetiti poneke nelogičnosti u scenariju. Nevjerojatna je redateljska vratolomija da se u film uvrsti dio gdje se parodira “Neobična priča o Benjaminu Buttonu”. Taj, srećom vrlo kratak, dio filma je iritantan i zapravo nepotrebno kvari dojam o cjelini filma. Možda bi se neki radikalniji filmaš poigrao s razlozima Walterova maštanja (početak gubitka osjećaja za realnost odnosno gubitak razuma glavnog junaka), ali bi tada cjelina imala potpuno drugi smisao. “Tajni život Waltera Mittyja” je film nakon čijeg se gledanja čovjek osjeća bolje i prepun je optimizma. On nam zapravo prodaje ono u čemu je Hollywood najbolji. Maštu i snove koji su često različiti od stvarnosti.

OCJENA: 7

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)