REDATELJ: Scott Cooper
GLAVNE ULOGE: Christian Bale, Casey Affleck, Woody Harrelson, Zoe Saldana, Sam Shepard, Willem Defoe
TRAJANJE: 110 minuta
NAZIV ORIGINALA: Out of The Furnace

 

Russell Blaze (Christian Bale) čovjek je koji nema jednostavan i lagan život. Radnik je u čeličani, brine za teško bolesnog oca. Najveće probleme mu stvara brat Rodney (Cassey Affleck). Rodney je veteran rata u Iraku koji se nakon povratka iz vojske nikako ne može (ili ne zna) prilagoditi normalnom, svakodnevnom životu. Rodney kocka, zadužuje se kod kamatara i sudjeluje u ilegalnim boksačkim borbama. Russell uspijeva stvari držati pod kontrolom. No, uskoro Russell završava u zatvoru i Rodney ostaje sam. Nakon odslužene kazne Russellov život se pretvara u pakao; Rodney nestaje i Russell kreće u potragu za bratom….

Scott Cooper je svoj redateljski prvijenac snimio 2009. godine. Riječ je o vrlo dobroj muzičkoj drami “Crazy Heart” koja je nominirana za tri “Oscara” (film je potvrdio dvije nominacije; Jeff Bridges je dobio nagradu za najboljeg glumca). “Out of the furnace” je projekt koji je imao namjeru “napasti” zlatne kipiće. Iako budžet filma nije prevelik (dvadesetak milijuna dolara) okupljena je sjajna glumačka ekipa, a posebna zanimljivost je da su kao producenti potpisani redatelj Ridley Scott i Leonardo Di Caprio. No, nominacije i zarada od filma su izostali (film je u američkim kinima zaradio skromnih 11 milijuna dolara)….

“Out of the furnace” je film čija radnja je spora, polagana. Priča i ugođaj filma podsjećaju na filmove poput “Zimska kost” s Jennifer Lawrence ili “Mud” u kojem nastupa Matthew McConaughey. Likovi filma su ljudi s ozbiljnim problemima koje je, u velikoj mjeri, uzrokovala situacija u društvu. Mjesta na kojima se odigrava radnja su tmurna i depresivna. Tako osmišljeni likovi i mjesta radnje su neki od razloga relativno slabe gledanosti filma u američkim kinima. Unatoč sjajnoj glumačkoj ekipi (anti)junaci koje muči PTSP i borba za egzistenciju nisu ono što američka publika želi gledati.

Glavna snaga filma (kojom se djelomično pokrivaju nedostaci) su izvrsna glumačka ostvarenja. Christian Bale je briljantan u ulozi čovjeka koji je zapravo “good guy”. Splet nesretnih okolnosti i lojalnost obitelji su uzrok njegovih životnih problema. Casey Affleck bio je osporavan, a njegov brat Ben napadan zbog filmskog nepotizma nakon filma “Nestala bez traga”. No, Casey je u ovom filmu vrlo dobar, te je potvrdio da se na njega treba računati (naravno ne treba zaboraviti niti glumčevu sjajnu ulogu u filmu “Ubojstvo Jesseja Jamesa od kukavice Roberta Forda”). Treba izdvojiti i Woodyja Harrelsona u ulozi agresivnog Harlana.

No, količina dobrih glumaca je i problem filma. Scenarij nije najsretnije razrađen za sporedne likove, pa su glumačke veličine poput Whitakera ili Sama Sheparda osuđene na vegetiranje u filmu. Jedini važniji ženski lik je prilično klišeiziran – Lena je žena koja se udaje zbog sigurnosti, ali nikada neće biti sretna jer voli drugoga. Prvi dio filma ima određenu neizvjesnost odnosno neočekivane događaje (automobilska nesreća naprimjer), ali kako se film bliži kraju postaje sve predvidljiviji…do očekivanog finala.
“Čelična pravda” je film koji je potpuna suprotnost jednom dijelu bučnih, glumom nezanimljivih i histeričnih “blockbustera”. Lijepo je vidjeti da u Hollywoodu i dalje ima filmaša (ispred i iza kamere) koji su spremni realizirati ovakve projekte.

OCJENA: 8