JASMINE FRENCH

REDATELJ: Woody Allen
GLAVNE ULOGE: Cate Blanchett, Alec Baldwin, Sally Hawkins, Peter Skarsgard
TRAJANJE: 95 minuta

Iako se bliži osamdesetoj godini života, Woody Allen i dalje nastavlja u svojem ritmu. Svake godine uredno isporučuje (najmanje) jedan film. Takav ritam traje još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća i njegov niz je uistinu nevjerojatan. Standardi koje je sam postavio su vrlo visoki, ponekada Allen nije u vrhunskoj formi, ali je i tada svojim idejama i njihovom realizacijom superioran većini kolega.
Postoji stara narodna kletva koja otprilike kaže: “Dao Bog da imao, pa nemao”. Riječi te kletve, koje se prije svega odnose na materijalno bogatstvo, zvuče i izgledaju kao da su bila inspiracija za starog neurotika Woodya. U redu, dragi čitaoče, poznata je činjenica da je “Jasmine French” idejom “naslonjena” na roman  Tenneeseja Williamsa “Tramvaj zvan čežnja”, ali tijekom gledanja filma izgleda kao da je netko bacio kletvu na glavnu junakinju. Kletvu koja je Jasmine zauvijek promijenila život….

 

Upoznajte Jasmine (Cate Blanchett). Ona je nekada bila bogata, razmažena supruga. Upoznala je Hala (Alec Baldwin) dok je u pozadini svirala pjesma “Blue Moon”. Jasmine je živjela u svojem svijetu, svijetu bogatih. No, stvari su se promijenile; Hal je bankrotirao i završio u zatvoru i Jasmine je prisiljena krenuti ispočetka. Seli se iz New Yorka u San Francisco. Tamo je našla (privremeno?) utočište kod svoje polusestre Ginger (Sally Hawkins)….
Najvažnija i najbitnija karika (uz spomenutog Allena) filma je Cate Blanchett. Glumica koja u svojoj filmografiji ima velik broj nagrada (između ostalih tu je i “Oscar” iz 2005 godine za nastup u “Avijatičaru”) je za interpretaciju Jasmine dobila “Zlatni Globus”, te je velika vjerojatnost da će Cate odnijeti zlatni kipić u kategoriji najbolje glumice na ovogodišnjoj dodjeli najprestižnije filmske nagrade. Cate Blanchett je uistinu sjajno odglumila Jasmine; priredila nam je pravi festival različitih raspoloženja žene koje je uslijed životnih problema u potpunom psihičkom neredu natopljenom alkoholom i xanaxima. Gledatelj prema Cate odnosno Jasmine osjeća sažaljenje, pa ga malo nasmijava, ljuti, a ponekad ju i prezire. I svaki taj osjećaj Cate izaziva svojom maestralnom interpretacijom glavne (anti)junakinje….

 

Priču o Jasmine pratimo kroz njen dolazak kod sestre, te pokušaj da krene ispočetka. Sadašnjost koja je isprekidana prisjećanjem na prošlost. Prošlost u kojem je Jasmine živjela bogata i bezbrižna. Allen vrlo mudro prikazuje koliko je njen pad težak; teško se oporaviti od gubitka kada se visoko leti. Što je veće bogatstvo to je i propast strašnija i teže se od nje oporaviti. Jasmine ima stila i šarma, držanje dame…ali nije lako ostati dama “plave krvi” u novim okolnostima. Suprotnost Jasmine je njena polusestra Ginger; “obična” žena. Žena čiji život nije imun na padove (razvod, gubitak novca…), no ona nikada nije tako jako udarila dno kao Jasmine. Ginger nije nikada visoko letjela. Njihov odnos kroz film se mijenja; Jasmine gleda Ginger kao manje vrijednu (čak i u trenucima kada ostaje bez svega i ona joj je jedina nada), no kako vrijeme prolazi shvaća da joj je polusestra jedina nada. Ginger je oprostila sve i pokušava pomoći…
“Jasmine French” je i film o recesiji. Redatelj se kroz likove filma prisjetio svih onih koji su,na posredan ili neposredan način izgubili tijekom posljednje ekonomske. Allen ismijava i kritizira bogate (Dwight novi odabranik Jasmininog srca), ali niti prema izumirajućoj srednjoj klasi nije nježan (mehaničar Chilli). Ipak njegove simpatije su na Gingerovoj strani; njen život, unatoč pokojoj krivini, ide u pravom smjeru. A Jasmine? Ona ne prolazi dobro. Allenova poruka snobovima i napuhanim bogatašima, bez obzira bili sadašnji ili bivši, je jasna; mijenjajte svoj odnos prema ljudima i ne gledajte ih (samo) kroz materijalno.
“Jasmine French” nije vrh Allenove filmografije. Bez obzira na tu činjenicu, riječ je o jednom od najboljih filmova 2013 u kojem imamo prilike gledati briljantnu izvedbu Cate Blanchett.

OCJENA: 9

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)