12 GODINA ROPSTVA

REDATELJ: Steve McQueen
GLAVNE ULOGE: Chiwetel Ejiofor, Lupita N’Yongo, Benedict Cumberbatch, Brad Pitt, Michael Fassbender
TRAJANJE: 131 minuta
NAZIV ORIGINALA: 12 Years A Slave

Godina je 1841. Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) je Afroamerikanac koji živi u New Yorku. Slobodan je čovjek, ima obitelj, svira violinu. Jednog dana Solomon poslovno odlazi na put. No, tada počinje njegova noćna mora; otet je i prodan u roblje. Solomonov put do slobode bit će dug 12 godina u kojima će mijenjati vlasnike, te doživjeti i preživjeti neviđenu psihofizičku torturu…
Solomon je svoju priču o danima ropstva ispričao u knjizi “12 godina ropstva” prema kojoj je John Ridley napisao scenarij, a Steve McQueen režirao film koji je nominiran za nagradu “Zlatni Globus” u sedam kategorija (najviše nominacija uz “American Hustle”).
Prije nekoliko dana redatelj McQueen je (vjerojatno dodatno ohrabren kritičarskim hvalospjevima i nominacijama) prilično oštro kritizirao Hollywood za ignoriranje ropstva. McQueen je naveo činjenicu da je o Drugom svjetskom ratu i Holokaustu snimljeno stotina filmova dok je o periodu ropstva koje je trajalo više stotina godina snimljeno tek dvadesetak naslova. Izjava koja je na tragu prošlogodišnje Tarantinove tvrdnje da je vrijeme da se u Americi počne više govoriti o tom mračnom periodu povijesti. S obzirom na to da je “Batler” postao neočekivani “blockbuster”, te da će “12 godina ropstva” vjerojatno biti višestruko nominiran za nagradu “Oscar” u bliskoj budućnosti možemo očekivati “eksploziju” novih naslova kojima će tema biti ropstvo i rasizam.

Za razliku od “Batlera” u kojem je u glavnoj ulozi nastupila afirmirana, nagradama potvrđena glumačka zvijezda imenom Forest Whitaker, “12 godina ropstva” kao glavnog glumca ima filmski manje poznatog Chiwetel Ejiofora. Ejiofor je prije uloge u ovome filmu bio više puta nominiran za “Zlatni Globus”, ali u kategoriji televizijskih serija. Naravno da ovakav ambiciozan projekt nije prošao bez glumaca iz prve hollywoodske lige. Oko Solomona odnosno Ejiofora su posloženi likovi koje tumače Paul Giamatti, Benedict Cumberbatch, Brad Pitt i Michael Fassbender. No, osim Fassbendera koji je kroz lik sadističkog robovlasnika Edwina Eppsa dobio dovoljno vremena i prostora da pokaže koliko može i zna, ostali spomenuti glumci su tek ukras u priči. Cumberbatch i posebno Giamatti se u filmu pojavljuju vrlo malo, dok je Bass lik kojeg tumači Brad Pitt vrlo neuvjerljiv s obzirom na okolnosti u kojima se pojavljuje. Ford, lik kojeg tumači Cumberbatch izgleda kao pokušaj da se prikaže kako izgleda robovlasnik s dušom; on je protuteža Edwinu Eppsu. No, teško je uvjeriti gledatelja da u vrijeme kada se trguje ljudskim bićima postoji bolji i lošiji trgovci. Bass (Brad Pitt) je lik kojem Solomon pomaže u radovima na imanju Edwina Eppsa. U jednom trenutku Bass počinje objašnjavati Eppsu kako su svi ljudi bez obzira na boju kože, Božja bića jednaka u njegovim očima. S obzirom na tadašnji raspored snaga, te Eppsovo “raspoloženje” prema Afroamerikancima sumnjam da Bass dobro prošao nakon takvih savjeta gazdi. Bez obzira na to što je film temeljen na istinitoj priči ovaj detalj se čini vrlo neuvjerljivim i pomalo umjetnim….

Redatelj je puno pažnje posvetio nasilju odnosno fizičkoj torturi koju su prolazili robovi. Potpuno razumljiv i legitiman pristup; treba pokazati koliko je zla ropstvo nanijelo ljudima “krive” boje kože. Pojedine scene su uistinu mučne, teške za gledanje. No, dojam je da je nasilja previše, te da su neki dijelovi filma napravljeni samo da bi šokirali i kao takvi pomalo “iskaču” iz radnje (scena vješanja dvojice robova kada Solomon odlazi u nabavu).
Gledajući film nikako se nisam mogao oteti dojmu da je McQueen režirao s određenom emotivnom suzdržanošću. Iako je tema filma šokantna gledatelj se vrlo teško emotivno veže za neki od likova. Kao da je postojao strah da priča ne potone u pretjeranu patetiku…

 

Kako se ne bi stekao dojam kako je tekst o filmu protekao u prigovaranju i traženju mana treba napomenuti da “12 godina ropstva” ima dobrih strana. Riječ je najboljem filmu snimljenom na temu ropstva. Unatoč spomenutim manama, McQueen je uvjerljivo, gotovo dokumentaristički prikazati dio američke povijesti u kojem su Afroamerikanci bili brutalno i sustavno zlostavljani. Fotografija u filmu je izvrsna; kadrovi su kirurški precizni. Treba istaknuti i sjajnu muziku Hansa Zimmera. Glavna glumačka uzdanica filma je, uz spomenutog Fassbendera i solidnog Ejiofora, Lupita Nyong’o. “12 godina ropstva” je prvi dugometražni film u kojem je Lupita nastupila (u ulozi robinje Patsy) i njen nastup je uistinu izvrstan.
“12 godina slave” je film koji će igrati jednu od glavnih uloga na ovogodišnjoj dodjeli “Oscara”. Riječ je o vrlo dobrom projektu koji ipak nije savršen i bez mana kako ga se nastoji prikazati. Svakako da će ovaj film imati veći značaj za američku publiku nego za ljubitelje filma u ostatku svijeta.

OCJENA: 7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)